Šaty princezny Diany se prodaly za více jak 13 milionů korun

Šaty princezny Diany se prodaly za více jak 13 milionů korun
Fotografie: unsplash.com
  • Temně fialové šaty princezny Diany se vydražily v přepočtu za 13,2 milionů korun
  • Diana měla šaty na sobě pro oficiální královský portrét v roce 1991, poté ještě na snímek pro Vanity Fair v roce 1997
  • Šaty byly poprvé vydraženy v roce 1997 v přepočtu za 508 tisíc korun

Hedvábné sametové šaty v temně fialové barvě jsou jedny z nejikoničtějších šatů princezny Diany. Sice nejsou tak slavné jako „revenge dress“, ale i tak se vydražily za neuvěřitelných 604 800 dolarů (zhruba 13,2 milionů korun). V pátek se vydražily v aukční síni Sotheby's v New Yorku.

Princezna Diana tyto šaty oblékla pro oficiální královský portrét v roce 1991, poté ještě na snímek pro Vanity Fair v roce 1997, těsně před svou smrtí. Šaty bez ramínek se srdcovým výstřihem a sukní ve tvaru tulipánu navrhnul návrhář Victor Edelstein, který na nich pracoval více než deset let.


Šaty nebyly v dražbě poprvé. Podle cnn.com se už v roce 1997 vydražily za 24 150 dolarů (508 tisíc korun) na charitativní akci, na kterou Diana věnovala 79 svých šatů. Na aukci se dohromady vydělalo 3,25 milionu dolarů (71,56 milionů korun), z čehož měly prospěch organizace zabývající se AIDS a rakovinou, včetně Royal Marsden Hospital, kde působila osm let jako prezidentka.

Podle globální vedoucí oddělení módy a doplňků v aukční síni Sotheby's Cynthie Houlton představují šaty módu konce 80. let, kdy byly navrženy tak, aby byly nadčasovou kvalitou, kterou Diana ve svém šatníku vyhledávala. „Když se podíváte na tyto velmi formální šaty, stále se do módy vracejí. V některých ohledech se velmi podobají šatům, které se nosily před 100 lety, a existuje určitá verze těchto šatů, která je dnes úplně stejná,“ uvedl pro vanityfair.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze