Starlink začíná nabízet prémiové připojení

Starlink začíná nabízet prémiové připojení
Fotografie: Starlink
  • Zvýší se šířka pásma, tím i rychlost
  • Teoreticky by mohla dosáhnout až 500 Mb/s
  • Ceny jsou však výrazně vyšší než u základní verze

Satelitní připojení Starlink od společnosti SpaceX je už poměrně běžným způsobem přístupu k internetu, a to včetně České republiky. Celý projekt se však neustále vyvíjí a firma posílá do vesmíru další a další družice. To společně s vědeckým vývojem umožňuje nabízet prémiový tarif pro připojení. Je rychlejší, ale také výrazně dražší.

Starlink Premium vyžaduje novou a modernější anténu, kterou na první pohled poznáte podle obdélníkového tvaru. Ta přijde na 2 500 dolarů (cca 64 tisíc korun), záloha a první měsíční platba za službu pak stojí 500 dolarů, s českou daní by to mohlo nakonec být asi 12 tisíc korun. Služba je nicméně prozatím dostupná pouze pro zákazníky v USA, na oficiální české ceny si budeme muset ještě počkat.

A co SpaceX nabízí za skoro pětinásobnou cenu oproti základní verzi? Jedná se především o větší šířku pásma, což se projeví i na výsledné rychlosti. Jelikož se ale jedná o bezdrátové připojení, rozmezí 150 až 500 Mb/s je poměrně široké. Základ nabízí oficiálně rychlosti 50 až 250 Mb/s. Zvýšení se dočkala také rychlost odesílání: Premium nabízí 20 až 40 Mb/s oproti 10 až 20 Mb/s u základního Starlinku. Beze změny zůstane doba odezvy (ping), která se tak může pohybovat mezi 20 a 40 ms.

Je tak zřejmé, že Starlink tuto prémiovou službu cílí především na malé a střední podniky. Stejně jako u základního připojení platí, že služba se může být zdát drahá vzhledem k jiným způsobům, ale pokud alternativa neexistuje, je to vlastně přijatelná cena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze