Sledujte živě start astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici

Sledujte živě start astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici
Fotografie: SpaceX
  • Start rakety Falcon 9 je naplánován na zítřejších 9:50 SELČ
  • Čtyřčlenná posádka by měla k ISS dorazit následující den ráno
  • Během půlročního pobytu uskuteční na 200 experimentů

Čtyři astronauti mise Crew-7 od SpaceX se zítra ráno vydají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Členové posádky jsou již v Kennedyho vesmírném centru na Floridě, odkud bude startovat raketa falcon 9 od SpaceX, na jejímž vrcholu bude kapsle Dragon. NASA plánuje start na 9:50 středoevropského času, vysílat živě však začne už před šestou hodinou ranní, kdy se budou dokončovat poslední úpravy před letem. V sobotu od 6:15 SELČ pak bude vysílat živě znovu, kdy astronauti dorazí k ISS a otevřou poklop a přivítají se s posádkou.

Misi bude velet astronautka NASA Jasmin Moghbeli, pilotem mise bude astronaut ESA Andreas Mogense a specialistou mise bude astronaut z Japonské vesmírné agentury (JAXA) Satoshi Furukawa společně s kosmonautem Roskosmosu Konstantinem Borisovem. Celá posádka stráví na vesmírné stanici přibližně půl roku, než je vystřídá s následující posádkou Crew-8.

Tato mise je opravdu mezinárodní, jelikož každý člen pochází z jiné kosmické agentury. Všichni členové se zúčastní více jak 200 experimentů, kdy budou například sledovat vliv mikrogravitace na spánkový cyklus, který může ovlivnit zdraví i výkon astronautů. Podle NASA budu také zkoumat to, jak čas ve vesmíru ovlivňuje lidské tělo. Tyto informace budou důležité zejména pro plánované mise na Měsíc a Mars.


Posádka měla původně odstartovat už 17. srpna, ale kvůli startu rakety Super Heavy bylo vše odloženo, aby vznikl dostatek času na přípravu odpalovací rampy pro další použití. Společně s předchozími členy Crew-6 stráví na ISS přibližně týden, než si předají informace a velení a poté se Crew-6 vrátí zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze