Kdo tvoří posádku mise Crew-7?

Kdo tvoří posádku mise Crew-7?
Fotografie: NASA
  • Čtveřice se skládá z astronautů NASA, ESA, JAXA a Roskosmosu
  • Na vesmírnou stanici by měli astronauti odletět 17. srpna
  • Odstartují v kapsli Dragon od SpaceX a na ISS stráví půl roku

Čtyři noví vybraní astronauti se chystají na svoji cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), na kterou by měli odstartovat 17. srpna. Jak název mise napovídá, jedná se o sedmý let, kdy proběhne rotace posádky v rámci kosmických lodí od SpaceX. Posádka poletí v kapsli Dragon, pojmenovaná Endurance, která letěla již dříve na misích Crew-3 a Crew-5. Aktuálně se dokončují poslední přípravy a testy jak u nosné rakety Falcon 9, tak u kosmické lodi. Pokud bude vše v pořádku, obě části se spojí a přemístí se na odpalovací rampu v Kennedyho vesmírném centru na Floridě.

Posádku tvoří různé národnosti

  • Jasmin Moghbeli: astronautka NASA, která bude celé misi velet. Tento let pro ni bude prvním do vesmíru. NASA si ji jako astronautku vybrala již v roce 2017 a jako velitelka bude mít na starosti veškeré fáze letu, a to i při návratu.
  • Andreas Mogensen: astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA). Byl vybrán do třídy astronautů už v roce 2009 a tento let pro něj bude druhým. Poprvé do vesmíru letěl v roce 2015 v raketě Sojuz, kdy na ISS strávil 10 dní. Stal se tak prvním dánským občanem ve vesmíru. Na této misi bude sloužit jako pilot.
  • Satoshi Furukawa: astronaut Japonské kosmické agentury (JAXA), který poletí do vesmíru podruhé. Poprvé letěl na ISS v roce 2011, kdy na ni strávil 165 dní. Astronautem je již od roku 1999 a při tomto letu bude sloužit jako specialista mise.
  • Konstantin Borisov: od roku 2018 je kosmonautem Roskosmosu a tento let do vesmíru pro něj bude prvním. Bude sloužit jako specialista mise.

Jakmile čtveřice přiletí na vesmírnou stanici, přivítá se se sedmi členy, kteří aktuálně na ISS pobývají a následně si začnou předávat velení. To zpravidla trvá několik dní a poté se posádka Crew-6 vrátí zpět na Zemi. Crew-7 během 6měsíčního pobytu uskuteční podle popisu mise na 200 vědeckých experimentů, které je možné provádět pouze v mikrogravitaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze