Somfy Door Keeper
test

Somfy Door Keeper

A jste v bezpečí

Hledáte chytrý zámek, který bude ozdobou vašich vchodových dveří a bude tichý, jako kdybyste odemykali ručně? Somfy Door Keeper slibuje něco, co konkurence ne vždy zvládá, o to více jsme byli zvědaví, jak obstojí v reálných podmínkách. Zámek máme v redakci již několik týdnů, dnešní recenze odhalí, co by vás před případným nákupem mohlo zajímat.

Na fZone.cz testujeme pravidelně i zabezpečovací prvky domácnosti, přičemž tím vůbec nejdůležitějším místem každé chytré domácnosti jsou vchodové dveře. Na to myslí i výrobci zabezpečovacích systémů, a tak i na tuzemském trhu naleznete více či méně povedené chytré zámky, které vás zbaví nutnosti nosit klíče.

Během několika posledních týdnů pečlivě testovali Somfy Door Keeper a sbírali postřehy, o které se s vámi podělíme.

Technické parametry Somfy Door Keeper

Rozměry 18,6 × 5 × 3,5 cm
Hmotnost včetně baterií 950 g
Materiál kov/hliník/plast
Napájení bateriový modul 19,8 Wh (2,75 Ah)
Výdrž cca 1 rok
Délka nabíjení cca 4 hodiny
Bezdrátová konektivita Bluetooth, Wi-Fi (2,4 GHz)
Podporované platformy, aplikace iOS a Android, Somfy Keys
Forma upozornění LED světelný pás na zámku + notifikace skrze aplikaci
Cena Somfy Door Keeper cca 11 tisíc korun
Cena Somfy čtečky čipů cca 5 tisíc korun

Obsah balení: vše potřebné

Somfy na to jde se zámkem Door Keeper tak trochu jinak než konkurence – na rozdíl od ní totiž dodává sadu, kdy už v rámci základního balení naleznete většinu důležitých prvků bez příplatku, což oceňujeme. Základem je samozřejmě zámek Somfy Door Keeper včetně dveřního kování, bateriový modul s možností nabíjení skrze USB-C, samotný USB-C kabel a Somfy Gateway, Wi-Fi brány pro vzdálené ovládání zámku. V balení se nenachází jen vložka, a to z důvodu různých rozměrů, na základě vašich dveří. Existují však i obchodníci, kteří Somfy Door Keeper dodávají i s vložkami Tokoz, vždy je však nutné zkontrolovat rozměry, tedy i kompatibilitu s vašimi dveřmi. Samozřejmostí je podrobný manuál.

Somfy Door Keeper

Pokud chcete zámek ovládat i skrze PIN klávesnici se čtečkou čipů, jde už o doplňkové příslušenství. Vše ostatní je v základním balení, za což si Somfy zaslouží velkou pochvalu.

Líbilo se nám
  • včetně Wi-Fi Gateway
  • včetně bateriového modulu

Konstrukční zpracování: chce se líbit

Výrobce si dal záležet na designu a konstrukčním zpracování. Design je moderní, jde o kvádr s ostře řezanými liniemi, které působí nadčasově – troufneme si tvrdit, že vás zámek nepřestane bavit ani po mnoha letech. O to tu jde především, různé módní výstřelky podléhají zubu času, proto byl design Somfy Door Keeper tvořen jednoduchými liniemi s absencí rušivých elementů, log, či zbytečných tlačítek. Jen podotknu, že zámek v reálu vypadá ještě lépe než na tiskových materiálech, designem si mě tedy zcela získal a bez obav jej mohu hodnotit jako jeden z vůbec nejpovedenějších chytrých zámků, které jsem doposud testoval.

Somfy Door Keeper

Rozměry zámku jsou 18,6 × 5 × 3,5 cm, hmotnost činí asi 0,95 kg, a to včetně vloženého bateriového boxu a montážního dílu, který doléhá ke dveřím. Není to málo, ovšem reálně je hmotnost zcela irelevantní, protože zámek nikam přenášet nebudete a „potěžkáte“ si jej pouze při instalaci. Somfy Door Keeper pořídíte v bílé variantě, vzhledem k hojně používaným bílým plastovým dveřím je tato barva zřejmě tou nejuniverzálnější, jakou mohl výrobce zvolit. Doplníme, že v nabídce byla i antracitová (tmavě šedá) varianta, tu nově seženete už jen ve výprodejích.

Somfy Door Keeper
ToF senzor

Přední část zámku je tvořena schránkou ze slitiny kovů, což se rovněž podepsalo na hmotnosti a celkové odolnosti. Nejde o monolitický blok, ale na první pohled tak působí. Dominantou přední strany je mechanické kolečko, které zároveň slouží jako tlačítko potvrzení, na vrchní straně se v záhybu nachází i informační LED. Otočné kolečko je ze slitiny hliníku a na šířku mírně převyšuje bočnice kovové skořepiny. Díky tomu se nejen snadno ovládá, ale jako celek to působí velmi esteticky. Logo výrobce je na spodní straně předního dílu, je šedé a víceméně nenápadné.

Zámek vypadá luxusně.

Spodní část slouží jako „šuplíček“ pro vložení bateriového boxu Somfy (BL7812) s typickou kapacitou 19,8 Wh (2,75 Ah). Baterie je uložená v plastovém pouzdře, to lze v případě potřeby vyjmout a vyměnit, případně nabít USB-C kabelem. Konektor je na vrchní straně, z tohoto důvodu je nutné tento box před nabitím vyjmout z těla Somfy Door Keeper pomocí malé kovové pojistky na těle zámku.

Somfy Door Keeper
Pohled na zadní stranu

Pohled na zadní stranu je téměř jako pohled do „strojovny“, odhalí množství kovových částí, pružin a šroubů. Naprostá většina důležitých částí je z kovu, což znamená, že zámek jistě odolá dlouhé roky bez jakéhokoliv poškození vnitřních komponent. Zajímavý je i pohled na levou a pravou část Door Keeperu, kde jsou malé otvory s ToF senzory, o jejich smyslu si více povíme později.

Nedílnou součástí zámku je zadní ploché kování, které přímo doléhá na tělo zámku Somfy Door Keeper a které se instaluje přímo na dveře, do kterých se zámek následně „zacvakne“, zámek lze z kování kdykoli bezpečně sejmout, a to opět pomocí kovové pojistky – nejdříve je však nutné sejmout bateriový box, to je ochrana proti nechtěnému sejmutí zámku z kování.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • prakticky kompletně z kovu
  • hliníkové ovládací tlačítko
  • notifikační LED
  • ToF senzory
Nelíbilo se nám
  • box s bateriemi se musí nabíjet vyjmutý

Instalace: zvládnete ji i sami

Somfy doporučuje nechat si zámek Door Keeper nainstalovat odbornou firmou, ovšem v našem případě jsme se rozhodli pro instalaci svépomocí. Udělali jsme chybu? Nemyslím si, instalace mi zabrala zhruba 5 minut, a to rozhodně nejsem vyučený zámečník. Pokud budete mít vše potřebné u sebe, instalaci určitě zvládnete sami i vy.

Somfy Door Keeper
Vložka Tokoz

Tímto se dostáváme k tomu podstatnému – k použití zámku Somfy Door Keeper budete potřebovat speciální vložku, která je průchozí z obou stran a na vnitřní straně má speciální kovový kolík, jenž přesně zapadne do vnitřku systému Somfy Door Keeper. Tento kolík není kompatibilní s žádným jiným systémem, který jsem měl možnost vyzkoušet. Je nutné vybrat firmu, která má s těmito vložkami zkušenosti a nabízí certifikované vložky, v našem případě jsme vložku řešili se společností Tokoz, která všechny tyto podmínky splňuje.

Somfy Door Keeper

Zaměření vložky je extrémně snadné, Tokoz na svých stránkách nabízí šablonu, ale ještě jednodušší forma spočívá v deinstalaci vlastní vložky a zaměření stran A a B, přičemž se jedná o délku od otvoru pro kotevní šroub vložky směrem do interiéru a exteriéru. Tokoz na základě těchto rozměrů doručí správnou velikost vložky s kovovým kolíkem, který je kompatibilní se zámkem Somfy Door Keeper. Součástí balení vložky je vždy sada tří/pěti klíčů a barevných odlišovačů, bezpečností karta, kotvící šroubky do kování zámku Somfy Door Keeper a hlavní kotevní šroub vložky do dveří. V závislosti na typu vložky se ceny pohybují v rozmezí od 2 300 do 3 500 Kč (Tokoz Tech, Tokoz Pro).

Instalaci zvládnete svépomocí, stejně jako my.

Nejsnazší instalaci zažijí ti, kteří mají dveře bez vnějšího kování, tedy samotnou kliku a vložku bez vnějšího kování, což je typické právě třeba pro plastové dveře. Hlavu však nemusíte věšet ani v případě, že máte vnitřní kování štítové, případně rozetové, v takovém případě je však nutné změřit rozměry vložky tak, aby reflektovala váš typ kování. V některých případech se vyplatí kování sundat, pokud to tedy povaha dveří umožňuje.

Začít musíte výměnou vložky za vložku kompatibilní, v našem případě šlo o zmíněnou vložku Tokoz, kterou jsme ukotvili pomocí šroubu přímo do dveří. Následně připevníme kování Somfy Door Keeperu, nejdříve pomocí kotevních šroubků přímo do vložky, následně prostřednictvím dvou delších šroubů přímo do dveří. Předvrtání záleží na typu dveří (plastové, dřevěné atp.). Jakmile je ukotvena vložka a kování, stačí jednoduše „nacvaknout“ tělo Somfy Door Keeperu a pomocí kolečka kontrolovat, že jde zámek bez problémů manuálně zamknout a odemknout, vše by mělo jít jednoduše, tedy bez použití extrémní síly. V momentě nasazení zámku Somfy Door Keeper zapadnou kovové kolíky přímo do výřezu v těle zámku a právě tyto kolíky následně ovládá vnitřní motorický mechanismus zámku.

Na závěr mohu dodat, že přečtení předchozích řádků zabere zhruba tak dlouho, jako samotná instalace – stačí, pokud jste už někdy v minulosti měnili cylindrickou vložku, případně jste se s tímto procesem dopředu seznámili v rámci některého z video tutoriálů.

Líbilo se nám
  • instalaci zvládnete sami
  • snadné zaměření vložky

Úvodní nastavení: aplikace jako vaše pravá ruka

Nainstalováno? Tak gratulujeme, další postup už bude o poznání jednodušší. Do ruky si totiž vezmete smartphone se systémem iOS či Android a stáhnete si aplikaci Somfy Keys, která je pochopitelně zdarma. Aplikaci využijete jak pro prvotní nastavení, tak samozřejmě i k ovládání. Nejdříve však začneme úvodním nastavením, tedy kalibrací zámku a řídící jednotky pro vzdálený přístup.

Nejdříve bude nutné založit vlastní účet, ten je nezbytný ke správě zámku i následných přístupů. Somfy bude vyžadovat e-mail, heslo a telefonní číslo, alternativně vám aplikace umožní přistupovat do aplikace skrze PIN kód nebo otisk prstu (Face ID v případě iPhonů) – díky tomu případný zloděj aplikaci Somfy Key neotevře. Následně vám dá aplikace na výběr, jaký zámek chcete přidat, my vybereme možnost Door Keeper. Aplikace ověří, že jste již provedli instalaci zámku na dveře, tuto část již máme za sebou, tedy potvrdíme.

V další části vás aplikace vyzve k instalaci internetové Wi-Fi brány (Somfy Gateway), které slouží jako prostředník při ovládání vašeho zámku přes mobilní telefon. Bránu stačí zapojit do zásuvky v blízkosti vašeho zámku, samozřejmě v dosahu domácí Wi-Fi sítě. V aplikaci zadáte heslo k domácí Wi-Fi síti (2,4 GHz) a následně se připojíte na dočasnou Wi-Fi síť, kterou Gateway vygeneruje (GATEWAY_DOORKEE-PER_XYZ). Během dvou minut se brána spojí s domácí Wi-Fi sítí a je hotovo.

Somfy Door Keeper
Somfy Gateway

Následuje propojení zámku, brána zámek vyhledá během pár vteřin a automaticky jej propojí, o čemž vás informuje i sama aplikace. Zámek je následně nutné pojmenovat a potvrdit časové pásmo. Aplikace následně ověří, zda jsou k dispozici aktualizace a pokud ano, automaticky je skrze Somfy Gateway stáhne a nainstaluje přímo do Somfy Door Keeper, tato část může zabrat i 5 minut.

Úvodní nastavení je hotové, následuje poslední důležitá část – kalibrace zámku. Přímo v nastavení aplikace Somfy Keys vyberete možnost „Kalibrujte Doorkeeper“ a spustí se přehledný obrázkový průvodce. Začít musíte tím, že vyjmete modul s bateriemi, opět jej vložíte a stisknete tlačítko po dobu tří vteřin. Zámek přejde do režimu kalibrace, kdy je nejdříve nutné manuálně uzamknout, odemknout a vybrat, zda máte z vnější strany kliku, nebo páku (kouli), aby Door Keeper věděl, zda má při odemknutí uvolnit i střelku, jinak by totiž odemknuté dveře nešlo otevřít.

Zajímavé a vcelku nestandardní je, že ke kalibraci aplikaci vlastně vůbec nepotřebujete, funguje totiž i bez ní – v aplikaci sice vidíte návod, ale vše se odehrává přímo v zámku, pokud tedy chcete, můžete využít přibaleného návodu v papírové podobě. Hlavní výhoda je to však primárně pro firmy, které řešení Somfy Door Keeper instalují – klientův smartphone nepotřebují, stačí jim znalost celého postupu.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • jednoduchá kalibrace i synchronizace
  • postup včetně obrázků, možnost zobrazení videonávodu

Aplikace a funkce: to, co jiní nemají

Aplikace nám pomohla s úvodním nastavením, synchronizací a kalibrací, ale to je samozřejmě jen začátek – nyní se dostáváme k tomu, co vše aplikace umí. Začít musíme na domovské obrazovce, kde můžete vidět velké kolečko s ikonou odemknutého a zamknutého zámku. Nad ním naleznete informaci (zámek je připojen, dveře jsou uzavřeny/uzamčeny/otevřeny/odemknuty), a to v závislosti na tom, v jakém stavu se zámek nachází. Stisknutím a přidržením příslušeného symbolu dveře uzamknete/odemknete, ovládání je tedy mimořádně jednoduché.

ToF senzor je ve světě chytrých zámků vcelku výjimečnou záležitostí.

Ptáte se, jak zámek pozná, že jsou dveře zavřené/otevřené? Dostáváme se k ToF senzorům na bočních stránkách zámku. V průběhu kalibrace si totiž zámek díky ToF senzorům sám nasnímá vzdálenosti a pokud se změní, zámek tuto skutečnost vyhodnotí a označí dveře jako „otevřené“. Jde o velký benefit, protože různé konkurenční řešení tuto funkci nabízí primárně ve spojení s dveřními senzory, které je často nutné dokupovat či nastavovat separátně. Se Somfy Door Keeper si externí senzory můžete odpustit, velkou výhodou je vysoká přesnost ToF senzorů.

Symbol zeměkoule vlevo dole signalizuje přístup Somfy Gateway k internetu, swipnutím ze spodní části obrazovky můžete následně spravovat přístupy mezi rodinné příslušníky, případně návštěvy. Těm lze přidělit například časově omezený přístup (od do), nebo přístup v konkrétní dny, opět s časy od do, což se hodí například pro případ, že vám domů chodí paní na úklid či hlídání. Výhodou je, že každému uživateli lze separátně nastavit vlastní podmínky přístupu, stejně tak můžete přidělit funkci vzdálené správy, kdy uživatel může zámek odemykat i na dálku. Pokud tuto možnost nevyužijete, zámek bude moci daná osoba ovládat pouze v blízkosti zámku. Samozřejmostí je možnost nechat si nastavit automatické notifikace o příchodu členů domácnosti.

Další funkce je třeba hledat v nastavení, kam se dostanete v aplikaci z boční roletky, ve které vyberete možnost „Zařízení“ a výběru Door Keeperu. Nastavit a přizpůsobit si můžete následující funkce:

  • Centrální tlačítko: v této části můžete nastavit, zda bude centrální tlačítko sloužit pro uzamčení/odemčení, nebo bude tato funkce deaktivována – deaktivaci využijete v momentě, kdy hrozí, že by mohlo dojít k nesprávnému zacházení, například dítětem

  • EverLock: v této části můžete nastavit, zda se po uzavření dveří zámek automaticky uzamkne, případně nikoliv – aktivovat lze i funkci Leave & Lock, kdy se dveře po uplynutí nastaveného intervalu uzamknou, pokud před odchodem dvakrát stisknete centrální tlačítko. Ke správné funkčnosti je nezbytné, aby ToF senzor fungoval správně.

  • Noční režim: pokud aktivujete noční režim, hlasitost motoru se sníží na úkor rychlosti odemknutí, zároveň se deaktivují všechny zvukové signály, které zámek standardně vydává – noční režim může být aktivní celý den, případně jen určitý úsek dne

  • Bezpečnostní hlášení: aplikace Somfy Keys vás může informovat, že jsou dveře otevřené na základě nastaveného intervalu (10, 20, 30, 60, 120 a 300 vteřin), stejně tak vám umožní aktivovat funkci „Pokus o vloupání“ – nastavit můžete i citlivost na podobné pokusy. Somfy Door Keeper k tomu využívá vnitřní senzory (IntelliTAG), kdy detekuje nárazy, případně vibrace. Další možností je funkce „Narušení“, která vám zašle informaci v případě, že se dveře otevřou, aniž byste nejdříve odemkli – i k tomuto Somfy Door Keeper využívá ToF senzoru.

Dále máte možnost v nastavení přidat Somfy čtečku kódů, případně napojit Somfy Door Keeper na Somfy Protect, tedy systém alarmu. Aplikace rovněž informuje o stavu nabití baterií a fungování ToF senzoru. Doplníme, že ToF senzor lze manuálně deaktivovat (i když aplikace tvrdí opak), ovšem případnou deaktivaci doporučujeme nechat na aplikaci – pokud je v průběhu kalibrace zjištěno, že vzdálenost mezi zámkem a rámem dveří či stěnami není v podporovaném rozmezí, deaktivuje se automaticky. Tuto možnost nijak neovlivníte, týká se však primárně jen těch, kteří mají dveře nestandardní, například mají namísto zdi po svém boku skleněnou výplň. V ostatních případech doporučujeme ponechat ToF aktivní, protože jen tak je zajištěna správná funkčnost všech bezpečnostních upozornění.

Pro jistotu dodáme, že kromě mobilní aplikace a případné čtečky čipů můžete Door Keeper samozřejmě dále odemykat i standardně, tedy pomocí klíče.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce bezpečnostního hlášení
  • možnost napojení na Somfy Protect
  • široké využití ToF senzorů

Zkušenosti: překvapení

Popis funkcí je jedna věc, jak to ale celé funguje v praxi? Osobně jsem byl naprosto nadšený z tichého provozu motoru, a to dokonce i bez aktivace funkce „Noční režim“. Pokud bych měl zámek srovnat s Nuki nebo Yale, Somfy Door Keeper je zaručeně nejtišší, a to výrazně. Skoro si až troufnu říci, že tišší zámek na trhu nenajdete, dokonce by se dalo říci, že ani manuálně s použitím klíče zámek neodemknete tišeji. V tomto ohledu si Somfy zaslouží extrémní pochvalu, bez obav můžete odemykat klidně i nad ránem, přičemž nikoho rušit nebude.

Je tichý, opravdu tichý!

Pozitivní zkušenosti mám i s výstrahami, například na dveře, které necháte otevřené – aplikace o této skutečnosti formou notifikace informuje, vy se dle toho můžete zařídit. Co se týká stability spojení, za dobu testování se mi stalo pouze jednou, že se zámek nemohl spojit se Somfy Gateway, šlo ovšem jen o krátkodobý výpadek, po zbytek doby bylo spojení stabilní a zámek na příkazy reagoval bleskurychle.

Z funkcí nám lehce schází možnost automatického odemknutí zámku poté, co se přiblížíte do zóny, ve které je váš domov. To zvládá Nuki i Yale, nutno ovšem podotknout, že funkce není u konkurence stoprocentní, možná proto ji Somfy vypustilo úplně.

Co se týká samotné aplikace, je účelná a přehledná, což je hlavní. Ano, mohla by působit trochu moderněji, ovšem to je otázka vkusu.

Líbilo se nám
  • extrémně tichý provoz
  • stabilita spojení
  • okamžité notifikace výstrah

Zhodnocení: má můj obdiv

Somfy Door Keeper si určitě zaslouží vaši pozornost. Somfy na to jde jinak než konkurence, v základním balení najdete vše pro plnohodnotný provoz, nemusíte tedy nic dokupovat. Ano, můžete namítnout, že cylindrická vložka v balení chybí, to je ovšem logické – na trhu není jen jeden typ univerzálních dveří a kvůli těmto odlišnostem je nutné vybrat takovou vložku, která vyhovuje potřebám vašich dveří. Pokud navíc budete mít štěstí, někteří prodejci nabízí Somfy Door Keeper už s vložkou Tokoz, jen musíte zkontrolovat, že je velikost vhodná právě pro vás. Cena setu Somfy Door Keeper činí zhruba 11 tisíc korun, vložka vás vyjde na další 2,5 tisíce korun. Není to málo, ale má to svůj důvod.

Tak předně, zámek je extrémně tichý, díky ToF senzorům nepotřebuje dveřní snímače a má unikátní funkce bezpečnostního hlášení, které vás upozorní na případný pokus o vloupání. Díky napojení na Wi-Fi jej můžete ovládat i z druhé strany zeměkoule, navíc patří vůbec k těm nejelegantnějším chytrým zámkům na trhu. Vysloužil si tedy Door Keeper moje doporučení? Ano, díky souboru zmíněných funkcí jde o jeden z vůbec nejzajímavějších chytrých zámků na tuzemském trhu.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • extrémně tichý motor
  • luxusní design, kvalitní zpracování
  • stabilní spojení s Wi-Fi Gateway
  • bateriový modul i brána v balení
  • bezpečnostní upozornění
  • přehledná aplikace
  • poměrně snadná instalace
  • ToF senzory
  • snadné nastavení v aplikaci
  • jednoduchá kalibrace (i bez aplikace)
Zápory
  • bez speciální vložky se neobejdete
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze