Sonda Juno pořídila fotky měsíce Io – nejvulkaničtějšího tělesa v soustavě

Sonda Juno pořídila fotky měsíce Io – nejvulkaničtějšího tělesa v soustavě
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
  • Juno prolétla kolem Io v prosinci minulého roku a znovu před několika dny
  • Pořídila snímky ze vzdálenosti 1 500 km od jeho povrchu
  • Za erupce na povrchu měsíce může gravitace Jupitera

Sonda Juno, která je na oběžné dráze Jupitera už od roku 2016, podruhé za krátkou dobu prolétla kolem jeho měsíce Io. Na tomto měsíci se příliš neočekává nalezení života, je to ale velmi zajímavé místo z jiného důvodu – jeho povrch je posetý vulkány. Z dálky se zdá, že je měsíc klidné místo, opak je ale pravdou. Díky novým snímkům, které zveřejnila NASA a Southwest Research Institute, tak mohou vědci tento vesmírný objekt lépe prozkoumat.

Poprvé kolem Io sonda prolétla v prosinci minulého roku, kdy se přiblížila na 1 500 km k jeho povrchu. A nyní se jí podařilo prolétnout ve stejné vzdálenosti podruhé. Kromě sondy Galileo, která ale neměla tak kvalitní kamery, se Juno přiblížila podle space.com k povrchu Io nejblíže. Vědci tak doufají, že díky nasbíraným datům zjistí, jak přesně Io s Jupiterem interaguje. Erupce totiž způsobuje gravitační síla Jupitera, která pravděpodobně pohání rozžhavené jádro měsíce.

Co je sonda Juno?

Sonda Juno odstartovala ze Země 5. srpna 2011 a vydala se na pět let dlouhou cestu k naší největší planetě. Poté, co uletěla 2 800 milionu kilometrů, se uchytila na jeho eliptické oběžné dráze. Podle mise během 35 obletů nashromáždila více jak tři terabity vědeckých dat a pořídila snímky, které mohou vědci nadále studovat. Juno například změnila pohled na atmosféru Jupiteru i jeho silné větry.


Hlavní misi má Juno už za sebou a aktuálně pokračuje na prodloužené misi, která je naplánována do září 2025. Sonda bude kromě Io studovat i další měsíce Jupitera (Europu a Ganymede) a jeho prstence. Io je podle NASA tak vulkanicky aktivní, že na něm nejdou vidět ani dopady komet či asteroidů, jelikož jeho povrch je neustále překrýván lávovými proudy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze