V atmosféře Jupitera bylo objeveno nové proudění

V atmosféře Jupitera bylo objeveno nové proudění
Fotografie: NASA
  • Atmosféra Jupiteru je mnohovrstevnatá a stále neprozkoumaná
  • Sledováním v infračerveném spektru se podařilo odhalit vysokorychlostní tryskové proudění

Jupiter má jedny z nejvýraznějších atmosférických rysů v naší Sluneční soustavě. Velká rudá skvrna na planetě, která je tak velká, že by mohla obklopit Zemi, je téměř stejně známá jako některé z různých řek a hor na planetě, kterou nazýváme domovem. Stejně jako Země se však i Jupiter neustále mění a mnoho informací o této planetě jsme se ještě nedozvěděli. Vesmírný teleskop NASA Jamese Webba odhaluje některá z těchto tajemství a odhaluje nové rysy Jupiteru, které jsme dosud neviděli, včetně vysokorychlostního proudu, který se pohybuje nad rovníkem planety. I když tryskový proud není tak vizuálně nápadný a ohromující jako některé jiné rysy Jupiteru, poskytuje vědcům neuvěřitelný vhled do toho, jak na sebe vrstvy atmosféry planety vzájemně působí a jak Webb v budoucnu pomůže při těchto výzkumech.

Vesmírný teleskop NASA Jamese Webba objevil v atmosféře Jupiteru nový, dosud nepoznaný prvek. Vysokorychlostní tryskové proudění, které je široké více než 4 800 km, se nachází nad Jupiterovým rovníkem nad hlavními oblačnými patry. Objev tohoto proudu umožňuje nahlédnout do toho, jak na sebe vzájemně působí vrstvy Jupiterovy proslulé bouřlivé atmosféry a jak je teleskop schopen tyto vlastnosti sledovat.

Jupiter
Jupiter pohledem NIRCam na Webbově vesmírném teleskopu.

Výzkumný tým analyzoval data z Webbovy kamery NIRCam (Near-Infrared Camera) pořízená v červenci 2022. Vědecký program Early Release byl navržen tak, aby pořizoval snímky Jupiteru s odstupem 10 hodin, tedy jednoho jupiterovského dne, ve čtyřech různých filtrech, z nichž každý je unikátně schopen detekovat změny drobných prvků v různých výškách Jupiterovy atmosféry.

Jupiter se sice od Země v mnohém liší, ale obě planety mají vrstevnatou atmosféru. Infračervené, viditelné, rádiové a ultrafialové vlnové délky pozorované těmito dalšími misemi detekují spodní, hlubší vrstvy atmosféry planety, kde se nacházejí gigantické bouře a oblaka čpavkového ledu. Nově objevené tryskové proudění se pohybuje rychlostí přibližně 515 kilometrů za hodinu, což je dvakrát více než trvalý vítr hurikánu kategorie 5 na Zemi. Nachází se asi 40 kilometrů nad mraky, ve spodní stratosféře Jupiteru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze