Soutěž World Press Photo aktualizovala pravidla pro umělou inteligenci

Soutěž World Press Photo aktualizovala pravidla pro umělou inteligenci
Fotografie: Gabriella Clare Marino, unsplash.com
  • Nadace World Press Photo původně chtěla dovolit soutěžit fotografiím, které by vygenerovala umělá inteligence
  • Po nesouhlasu odborné veřejnosti toto rozhodnutí změnila
  • Zároveň byla jasněji vytyčena hranice mezi dovolenými a nedovolenými úpravami

Soutěž World Press Photo aktualizovala svá pravidla pro přihlašování snímků, aby vyloučila přihlašování snímků vytvořených umělou inteligencí, a to jen několik dní poté, co oznámila, že takové snímky mohou být přihlášeny do její soutěžní kategorie Open Format. Nadace World Press Photo původně uvedla, že příspěvky vytvořené umělou inteligencí uvítá a toto rozhodnutí se okamžitě setkalo s odporem fotoreportérů, kteří prohlásili, že povolit uměle vytvořené snímky v soutěži pro fotoreportéry, kteří jsou zodpovědní za dokumentování skutečných událostí, je „protimluv ke všemu, co naše odvětví dělá“.

Nadace od té doby zrušila své nové pokyny pro zasílání snímků s umělou inteligencí a aktualizovala pravidla soutěže, aby obrázky vytvořené umělou inteligencí nemohly být zařazeny do kategorie Open Format. „Díky upřímné a promyšlené zpětné vazbě v posledních dnech jsme se rozhodli změnit pravidla pro kategorii Open Format v naší soutěži tak, aby vylučovala snímky generované umělou inteligencí,“ uvedla nadace World Press Photo v prohlášení zveřejněném v pondělí na svých internetových stránkách. „V kategorii Open Format budou zakázány jak generativní výplně, tak plně vygenerované snímky (jak tomu již bylo v ostatních kategoriích: Jednotlivé snímky, Příběhy a Dlouhodobé projekty).

Byla také aktualizována pravidla pro manipulaci s obrázky „pořízenými fotoaparátem s objektivem“, aby bylo jasnější, co se považuje za obrázek vytvořený umělou inteligencí. Světelné změny, jako je denoising, automatické úpravy (například úrovní, barev, kontrastu) a výběr objektů, jsou uvedeny jako přípustné příklady nástrojů pro úpravy umělou inteligencí, o jejichž rozsahu rozhodne organizace soutěže a celosvětová porota. Nástroje založené na generativních modelech AI, které zavádějí nové informace pro zvětšení a doostření snímků, nejsou povoleny.

Společně s tím se dostává do popředí otázka, jaké fotografie lze ještě považovat za autentické. Umělá inteligence totiž velice rychle pronikla jak do oblasti jejich zpracování, tak jejich samotné pořizování. Typickou ukázkou jsou například telefony od Googlu známé pod značkou Pixel. Ty razí trend známý obecně jako „výpočetní fotografie“, který navíc doplňují silnými editačními nástroji přímo v aplikaci telefonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze