Mise Crew-9 odstartuje k ISS 18. srpna

Mise Crew-9 odstartuje k ISS 18. srpna
Fotografie: NASA
  • NASA chce ještě provést konečné schválení kvůli raketě Falcon 9
  • Ta nedávno zaznamenala na druhém stupni anomálii
  • Posádku tvoří Zena Cardmanová, Nick Hague, Stephanie Wilsonová a Aleksandr Gorbunov

Čtyřčlenná posádka mise Crew-9 má naplánovaný start k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 18. srpna. Oznámili to představitelé NASA při nedávné tiskové konferenci. Jak napovídá název, bude se jednat o devátou rotaci posádky na ISS za pomoci rakety Falcon 9 a kapsle Dragon. I když bylo uvedeno přesné datum startu, podle space.com musí ještě NASA provést konečné schválení, a to kvůli raketě Falcon 9, která byla po nějakou dobu uzemněna kvůli anomálii.

SpaceX sice již obnovil starty rakety, ale NASA si chce být jistá, že při letu s posádkou bude let bezpečný. „Sledovali jsme celou cestu vyšetřování. Propracujeme všechna data, propracujeme veškerou analýzu a certifikaci a pak budeme připraveni k letu,“ uvedl manažer programu komerčních posádek NASA Steve Stich. Dodal také, že SpaceX vyměnil senzorový hardware, který mohl za únik kyslíku u druhého stupně rakety a jenž mohl za uzemnění raket.

Posádku tvoří Zena Cardmanová, která bude misi velet. Nick Hague bude sloužit jako pilot mise a specialisty mise budou Stephanie Wilsonová a Aleksandr Gorbunov, který je kosmonautem Roskosmosu. Pro Cardmanovou bude tento vesmírný let prvním. Do třídy astronautů byla vybrána v roce 2017. Hague poletí do vesmíru již potřetí – doposud strávil ve vesmíru 203 dnů a provedl tři výstupy do vesmíru.


Stephanie Wilsonová je již veteránkou vesmírných letů. NASA ji vybrala do třídy astronautů už v roce 1996 a do vesmíru letěla celkem třikrát, přičemž vždy v raketoplánu Discovery. Ve vesmíru strávila dohromady 42 dní a podílela se na výstavbě vesmírné stanice – v roce 2006 dopravila společně se zbytkem posádky k ISS modul Harmony. Posledním členem posádky je kosmonaut Gorbunov, který poletí na ISS poprvé. Roskosmos jej vybral pro práci kosmonauta v roce 2018. Doposud pracoval jako inženýr a podporoval starty nákladních lodí z kosmodromu Bajkonur, uvedla NASA v popisu mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze