SpaceX musel pozastavit starty raket. Falcon 9 selhala během letu

SpaceX musel pozastavit starty raket. Falcon 9 selhala během letu
Fotografie: NASA
  • U druhého stupně došlo k úniku kapalného kyslíku
  • Raketa tak nedokázala dostat satelity do potřebné výšky
  • Ty každý den klesají a nakonec shoří v atmosféře

SpaceX vypouštěl do vesmíru svoji raketu Falcon 9 prakticky denně, bez jakýchkoliv potíží. Sérii bezproblémových letů přerušil čtvrteční start (11. července), kdy při vypouštění 20 satelitů Starlink došlo k anomálii u druhého stupně rakety a ten nedosáhl potřebné výšky pro rozmístění satelitů. Vyšetřování se následně ujal Federální úřad pro letectví (FAA) a SpaceX bude muset vyčkat na závěrečnou zprávu.

Návrat k letu je založen na rozhodnutí FAA, že jakýkoli systém, proces nebo postup související s nehodou neovlivní veřejnou bezpečnost. Kromě toho může společnost SpaceX vyžádat a získat souhlas od FAA, aby upravila svou licenci, která zahrnuje jakákoli nápravná opatření a splňuje všechny ostatní licenční požadavky,“ uvedl FAA ve zprávě k nehodě. Raketa však nebyla zničena, ani nedošlo k žádnému zranění – druhý stupeň zaznamenal únik kapalného kyslíku, což vedlo ke sníženému výkonu. Raketa se dostala pouze na nejnižší bod oběžné dráhy a tam satelity vypustila.

SpaceX k incidentu uvedl, že družice jsou přibližně pouhých 135 km nad Zemí, kde je vysoký odpor vzduchu a nepodaří se je tak dostat na vyšší oběžnou dráhu. Satelity každý den padají asi o 5 km, což znamená, že brzy vstoupí zpět do atmosféry, kde zcela shoří. Nepředstavují tak žádnou hrozbu pro ostatní satelity na oběžné dráze.


Rakety Falcon doposud bezchybně odstartovaly 364krát za sebou, což je opravdu úctyhodné číslo a dělá z těchto raket jedny z nejspolehlivějších na světě. Kromě satelitů a užitečného zatížení pro soukromé zákazníky, přepravují astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). I proto je důležité vědět, co přesně k anomálii vedlo. SpaceX vždy spolupracuje na vyšetřování s FAA a podniká následně kroky, aby k dalšímu selhání již nemohlo dojít.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze