SpaceX vypustí zítra kosmickou loď Dragon na ISS

SpaceX vypustí zítra kosmickou loď Dragon na ISS
Fotografie: SpaceX
  • Kapsle Dragon dorazí na ISS v sobotu podvečer
  • Kromě zásob pro posádku ponese i přístroj pro pozorování prachu ve výšce až 400 kilometrů
  • NASA i SpaceX budou vysílat start online

Zítra před třetí hodinou ranní středoevropského času odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě mise Commercial Resupply Services (CRS–25). SpaceX v rámci své 25. mise vypustí na nosné raketě Falcon 9 v kapsli Dragon přístroj Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT). Podle NASA bude sledovat klimatické změny z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kromě toho bude tato zásobovací mise sloužit i pro dovoz zásob a vybavení pro posádku.

EMIT bude namontován přímo na palubě ISS a bude mapovat zdroje minerálního prachu v nadmořské výšce 400 kilometrů. Přístroj používá spektrometr, který rozbíjí sluneční světlo odražené od Země do jednotlivých barev, ty poté zobrazí elementární složení prachu. Během mise tak může sledovat změny v jednotlivých oblastech.


NASA i SpaceX budou start vysílat online od 2:24 SELČ. Pro raketu Falcon 9 to bude pátý let. Dříve vzlétla s CRS–22, Crew–3, Turksat 5B a Crew–4. První stupeň rakety přistane na rampu v atlantském oceánu asi 7,5 minuty po startu. Kosmická loď by měla zakotvit autonomně k modulu Harmony v sobotu podvečer.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze