Dnes se od ISS odpojí zásobovací loď. Na Zemi doveze vědecké výzkumy

Dnes se od ISS odpojí zásobovací loď. Na Zemi doveze vědecké výzkumy
Fotografie: NASA
  • Kapsle Dragon se odpojí ve 23:00 SELČ a NASA poskytne vysílání online
  • Na Zemi se dostanou zpět experimenty, které pomohou budoucím misím na Měsíci i Marsu

Nákladní loď Dragon od společnosti SpaceX se dnes odpojí od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a zamíří zpět na Zemi se vzorky vědeckých výzkumů a dalším nákladem, který dohromady váží necelé dvě tuny. NASA uvedla, že odpojení kapsle je naplánováno na 23:05 středoevropského času. Kapsle byla od jejího příjezdu 27. listopadu připojena k modulu Harmony a její návrat se očekává 11. ledna, kdy dopadne do vody u pobřeží Floridy. Odpojení od ISS i pozdější dopad do vody bude NASA vysílat online.

Experimenty pro budoucí mise na Měsíc

Dragon poveze zpět zejména důležité vědecké výzkumy, které se provádí na vesmírné stanici v mikrogravitaci. Dopad do vody pak umožňuje rychlou přepravu experimentů s minimálním vystavením zemské gravitaci. Jedná se například o vestu, která je určená k ochraně astronautů před neočekávanými vysokými dávkami záření. Členové posádky nosili vestu a plnili s ní každodenní úkoly. Poté poskytli zpětnou vazbu o tom, jak je pohodlná, zda omezuje pohyb nebo jak snadno se obléká/sundává. Tato vesta se plánuje využít pro astronauty na mise Artemis, aby byli chráněni před slunečními částicemi.

Další experiment, který se dostane zpět na Zemi, je XROOTS (eXposed Root On-Orbit Test System). Tento výzkum zjišťoval, zda lze pěstovat rostliny bez půdy nebo jiného růstového média. K růstu rostlin byly využívány hydroponické a aeroponické techniky a výzkumníci na základě videí a snímků hodnotili, jak rostliny rostou. Tyto techniky by opět mohly být využity pro budoucí mise na Měsíc i Mars, kde bude potřeba pěstování plodin, aby zde mohli astronauti pobývat nepřetržitě.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze