Jak zní supermasivní černá díra uvnitř galaxie Messier 87?

Jak zní supermasivní černá díra uvnitř galaxie Messier 87?
Fotografie: Event Horizon Telescope
  • Supermasivní černá díra se nachází 55 milionů světelných let daleko od Země
  • Jedná se o první černou díru, kterou kdy zobrazil Teleskop horizontu událostí

Messier 87 (M87) je eliptická galaxie v souhvězdí panny, která se nachází asi 55 milionů světelných let od Země. Patří mezi nejhmotnější galaxie v okolí Mléčné dráhy a uprostřed ní se nachází supermasivní černá díra, která je 6,5miliardkrát větší než naše Slunce. Tato černá díra byla úplně první, kterou kdy zobrazil Teleskop horizontu událostí (EHT). Jedná se o projekt, který zobrazuje černé díry pomocí osmi dalekohledů po celém světě, které dohromady vytvoří jeden. První snímek černé díry byl zveřejněn v 10. dubna 2019.

Černé díry jsou jedny z nejzajímavějších objektů, které se ve vesmíru nacházejí. Vědci mají za to, že se uprostřed každé galaxie nachází černá díra. Mají tak silnou gravitační sílu, že pohltí i světlo. Odhaduje se, že Mléčná dráha obsahuje přes 100 milionů černých děr. Nedávno došlo také k odhalení snímku černé díry uvnitř naší galaxie s názvem Sagittarius A*, která je přibližně 26 000 světelných let od Země.


Tým vědců z NASA nyní zveřejnil zvuk, který supermasivní černá díra uvnitř galaxie M87 vydává. Data byla shromážděna pomocí rentgenové observatoře Chandra, optických světelných dat z Hubbleova vesmírného dalekohledu a rádiových vln zaznamenaných Atamaca Large Millimete Array v Chile. Vědci museli frekvenci zvuků upravit tak, aby je mohlo slyšet lidské ucho, a to zvětšením o 57 a 58 oktáv nad jejich skutečnou výškou.