Zítra odstartuje Falcon Super Heavy. Dívejte se živě

Zítra odstartuje Falcon Super Heavy. Dívejte se živě
Fotografie: SpaceX
  • 57minutové okno se otevře zítra v 1:29 SELČ
  • Super Heavy je složen ze tří nosných raket Falcon 9
  • Po oddělení horního stupně se nosné rakety nepokusí přistát zpět na zemi

SpaceX po půlnoci vypustí raketu Falcon Heavy, která byla ještě před nedávnem nejsilnější raketou, která dokázala vzlétnout. Předstihl ji až Space Launch System (SLS), který minulý rok v listopadu odstartoval s misí Artemis I a minulý týden se na první místo dostala raketa Starship, která sice nedosáhla oběžné dráhy a po necelých čtyřech minutách po startu vybouchla, ale dokázala vzlétnout.


SpaceX start Super Heavy naplánoval na zítřek, v 1:29 SELČ se otevře 57minutové okno, během kterého by měla raketa z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat. Pokud by nastala jakákoliv komplikace, start by se o jeden den posunul.

Raketa Super Heavy je složena ze tří nosných raket Falcon 9, které dohromady dokáží pomocí 27 motorů Merlin vyvinout při startu tah 2,7 milionu kg. Falcon Heavy je tak schopný vynést na oběžnou dráhu téměř 64 metrických tun nákladu. Podle everydayastronaut.com vynese satelit ViaSat-3 Americas o hmotnosti 6 400 kg a satelit Arcturus, který váží 300 kg. Rakety se nepokusí o zpětné přistání a dopadnou po odhození do oceánu. Dnešní mise bude pro Falcon Heavy teprve šestou, z toho jeden start již má letos za sebou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze