SpaceX vypustí na oběžnou dráhu další konkurenční satelity OneWeb

SpaceX vypustí na oběžnou dráhu další konkurenční satelity OneWeb
Fotografie: NASA
  • Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu 40 satelitů
  • Start je naplánován na 5:50 SELČ a SpaceX jej bude vysílat živě
  • OneWeb plánuje do konce roku širokopásmové internetové připojení

SpaceX zítra v ranních hodinách vypustí na oběžnou dráhu celkem 40 satelitů společnosti OneWeb z kosmodromu Cape Canaveral Space Force na Floridě. Raketa Falcon 9 měla původně odstartovat o den dříve, kvůli nepříznivému počasí byl však start odložen. Vzlet je naplánován a úterní ráno, přesně v 5:50 SELČ a SpaceX začne vysílat živě 15 minut před startem. Vypuštěním těchto satelitů bude konstelace hotova již z více jak 80 %.

Pokud půjde vše podle plánu, první stupeň rakety přistane po 8 minutách zpět na připravené rampě a satelity budou rozmísťovány postupně v průběhu 40 minut. Poslední dva satelity pak budou uvolněny hodinu a půl po startu. Falcon 9 dnes vzlétne podle SpaceX teprve podruhé – dříve odstartoval pouze misi CRS-26.


Kdo je OneWeb?

Jedná se o komunikační společnost, která buduje širokopásmové satelitní internetové služby. Společnost sídlí v Londýně, ale satelity jsou vyráběny na Floridě. První satelity společnost vypustila v únoru 2019 pomocí nosné rakety Sojuz-2, kterou později opakovaně používala. Po invazi Ruska na Ukrajinu se však spolupráce přerušila a OneWeb se domluvil se SpaceX na vypuštění zbývajících satelitů.

Konstelace se bude v konečné fázi skládat z 648 satelitů, které budou umístěny na nízké oběžné dráze. Satelity jsou umístěny výše než konkurent Starlink, a tak se předpokládá i jejich delší životnost. Každý je také vybaven palivem, aby na konci životnosti mohl řízeně vstoupit do atmosféry a tam shořet. Do konce tohoto roku pak chce společnost poskytovat širokopásmové internetové služby. Každý satelit váží přibližně 150 kg a létá kolem Země rychlostí 26 000 km/h. Na letošní rok (včetně zítřejšího) jsou naplánovány celkem čtyři starty. Aktuálně je na oběžné dráze 502 funkčních satelitů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze