Špatný rok pro hráče. Steam přestává podporovat starší verze Windows

Špatný rok pro hráče. Steam přestává podporovat starší verze Windows
Fotografie: steampowered.com
  • Konec se týká Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1
  • Neběží na nich aktuální Chrome, který Steam vyžaduje
  • Klient a hry ještě nějakou dobu poběží, ale bez garance

Ukončení podpory operačního systému není jedna konkrétní hranice. Oficiální konec, který je například u Windows 10 naplánován na 14. října 2025, znamená pouze že systém přestane dostávat aktuální záplaty. Postupem času je méně a méně zabezpečený, ale lze jej používat dál. Z uživatelského hlediska je větší problém, když výrobci nenechají na tyto systémy instalovat svůj software. Nyní tento krok oznámila populární platforma pro distribuci her a dalšího digitálního obsahu Steam.

Od 1. ledna 2024 přestane služba Steam oficiálně podporovat operační systémy Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1. Po tomto datu již nebudou stávající instalace klienta služby Steam v těchto operačních systémech dostávat žádné aktualizace, včetně bezpečnostních. Podpora služby Steam nebude moci uživatelům nabídnout technickou podporu pro problémy související se starými operačními systémy a společnost Steam nebude moci zaručit další funkčnost služby Steam na nepodporovaných verzích operačních systémů.

Aby bylo zajištěno další fungování služby Steam a všech her nebo jiných produktů zakoupených prostřednictvím služby Steam, měli by uživatelé aktualizovat systém Windows na novější verzi. Klient služby Steam a hry na těchto starších operačních systémech budou po 1. lednu 2024 ještě nějakou dobu fungovat bez aktualizací, ale provozovatel to není schopen zaručit. Tato změna je nutná, protože hlavní funkce služby Steam jsou závislé na vestavěné verzi prohlížeče Google Chrome, která již ve starších verzích systému Windows nefunguje. Navíc budoucí verze služby Steam budou vyžadovat aktualizace funkcí a zabezpečení systému Windows, které jsou dostupné pouze v systému Windows 10 a novějším.

Provozovatel proto doporučuje všem uživatelům systému Windows 7/8/8.1, aby aktualizovali co nejdříve. Společnost Microsoft ukončila bezpečnostní aktualizace a technickou podporu systému Windows 7 v lednu 2020 a systému Windows 8.1 v lednu 2023. Počítače s těmito operačními systémy jsou po připojení k internetu náchylné k novému malwaru a dalším zneužitím, která nebudou opravena. Tento malware může způsobit špatný výkon počítače, služby Steam a her nebo jejich selhání. Tento malware může být také použit ke krádeži přihlašovacích údajů k vašemu účtu služby Steam nebo k jiným službám. I když se časem mohou objevit postupy, jak toto omezení obejít, nejsnadnější a nejbezpečnější bude nakonec přeci jenom upgrade.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze