Starliner přistál na Zemi. Vše proběhlo bez problémů

Starliner přistál na Zemi. Vše proběhlo bez problémů
Fotografie: NASA
  • Kapsle přistála ve White Sands v Novém Mexiku v 6:01 SELČ
  • K přistání byly použity airbagy a padáky
  • Dvojice astronautů zůstává na ISS a na Zemi se vrátí v únoru 2025

Dnes ráno přistála kapsle Starliner od Boeingu na Zemi ve White Sands v Novém Mexiku. Kapsle přistála bez posádky – ta zůstala na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Butch Wilmore a Suni Williamsová přiletěli ve Starlineru na ISS 6. června a původně měla mise trvat přibližně 10 dní. Postupně se ale začaly objevovat problémy, které let zpět na Zemi oddalovaly, až se nakonec NASA a Boeing dohodly, že se kapsle pro jistotu vrátí na Zemi bez posádky.

Kapsle přistála přesně v 6:01 středoevropského času. Podle poslední aktualizace NASA se jedná o první kosmickou loď americké výroby, která byla navržena tak, aby přistála na zemi místo do vody. Už v dobách misí Apollo astronauti přistávali do vody, kde byla kapsle následně vylovena a dovezena na břeh. Starliner je vybaven šesti airbagy, které jsou naplněny dusíkem. Ty tlumily náraz při přistání. Pro zpomalení pak ještě byly po průletu atmosférou otevřeny tři padáky.

Jsem nesmírně hrdý na práci, kterou náš kolektivní tým vložil do celého tohoto letového testu, a jsme rádi, že vidíme bezpečný návrat Starlineru. I když bylo nutné vrátit kosmickou loď bez posádky, NASA a Boeing se o Starlineru dozvěděly neuvěřitelné množství v tom nejextrémnějším možném prostředí. NASA se těší na naši pokračující práci s týmem Boeing, abychom postoupili k certifikaci Starlineru pro mise s rotací posádky na vesmírné stanici,uvedl přidružený správce ředitelství vesmírných operací NASA Ken Bowerson na tiskové konferenci po přistání.


Dvojice astronautů nyní bude pobývat na ISS až do února 2025, kdy odletí zpět na Zemi v kapsli Dragon od SpaceX. Ta doletí na vesmírnou stanici tento měsíc s dvojicí astronautů – další dvě sedadla zůstanou prázdná. Starliner nyní bude odvezen do montážní budovy, kde bude tým zjišťovat příčiny úniku hélia a selhání několika trysek motorů. NASA vyžaduje před konečnou certifikací zkušební let, kterým kosmická loď prokáže svoji bezpečnost. Tento let však nebyl dokončen dle plánu a celá mise bude muset být přezkoumána.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze