Starliner s posádkou odletí k ISS znovu příští rok. Datum ale není vůbec jisté

Starliner s posádkou odletí k ISS znovu příští rok. Datum ale není vůbec jisté
Fotografie: NASA
  • Boeing bude muset nejdříve odstranit veškeré závady
  • Poslední testovací let zanechal na ISS dva astronauty
  • Opravy a vylepšení budou stát Boeing další finance

NASA nedávno představila plán pro lety s posádkou na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Kromě pravidelných rotací posádek se chystá i další testovací let s kapslí Starliner od Boeingu. Jelikož ale poslední let dopadl neúspěchem, bude muset kapsle projít testováním a úpravami, než do ní budou moci astronauti znovu nasednout a bezpečně odletět k ISS.

Načasování a konfigurace příštího letu Starlineru bude určeno, jakmile bude lépe porozuměno cestě Boeingu k certifikaci systému. Toto stanovení bude zahrnovat úvahy o začlenění získaných zkušeností z letových zkoušek posádky, schválení finálních certifikačních produktů a provozní připravenosti,uvedla NASA v aktualizaci. NASA i Boeing chtějí dosáhnout v příštím roce závěrečné certifikace, aby mohla kapsle létat pravidelně, stejně jako nyní Dragon od SpaceX.

Žádná blíže určená data však nebyla zveřejněna, jelikož Boeing musí nejdříve odstranit závady, které se během letu vyskytly. Těch bylo u testovacího letu ale více. Když 5. června kapsle odstartovala, probíhalo vše podle plánu, a to i přesto, že ještě před startem se řešil problém s únikem hélia. Když ale astronauti dorazili k vesmírné stanici, 5 trysek z celkových 28 vypovědělo službu a pozemní tým je musel restartovat. Poté nefungovala již pouze jedna. Kvůli těmto potížím se kapsle připojila k ISS později, jelikož trysky pomáhají při dokování.


Astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová měli na ISS strávit něco přes týden, jejich mise se však neustále prodlužovala, jelikož z kapsle byly zaznamenány opakované úniky hélia. Po rozsáhlých testech se NASA a Boeing dohodly na tom, že Starliner odletí k Zemi bez posádky a ta zůstane na vesmírné stanici do února příštího roku. I když Starliner přistál na Zemi bez potíží a posádku by tak bezpečně dopravil domů, NASA vyšle astronauty pouze v kosmických lodích, které jsou na 100 % bezpečné. A to aktuálně Starliner není. Boeing tak bude muset do vylepšení investovat další nemalé částky, aby naplnil dohodu s NASA o letech do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze