V sobotu těsně po půlnoci se Starliner odpojí od ISS a zamíří k Zemi

V sobotu těsně po půlnoci se Starliner odpojí od ISS a zamíří k Zemi
Fotografie: NASA
  • NASA bude odpojení i přistání vysílat živě
  • Starliner přistane bez posádky ve White Sands Space Harbor v Novém Mexiku

Už delší dobu je zřejmé, že Starliner není pro astronauty bezpečný a vrátí se na Zemi bez nich. NASA a Boeing rozhodly, že se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojí v sobotu čtyři minuty po půlnoci středoevropského času. Odpojení i celá cesta zpět na Zemi bude probíhat autonomně. Starliner by měl přistát za pomoci padáků a airbagů po 18. hodině SELČ ve White Sands Space Harbor v Novém Mexiku.

NASA bude odpojení od ISS vysílat živě přibližně 20 minut před samotným odpojením. Stejně tak tomu bude i u přistání. Přistání mělo být poslední zkouškou před certifikací Starlineru. Je však jasné, že k tomu nedojde a Boeing bude muset zkontrolovat veškerá data, která nasbíral během testovacího letu a provést na kosmické lodi úpravy.


Starliner odletěl k ISS 5. června s Butchem Wilmorem a Suni Williamsovou. Ti jsou aktuálně stále na vesmírné stanici a jsou již plnohodnotnou součástí posádky Expedice 71 a následně i 72. Dvojice se vrátí zpět na Zemi až v únoru příštího roku v kapsli Dragon od SpaceX.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze