Starliner ukončí svou nevydařenou misi 7. září, kdy se odpojí od ISS

Starliner ukončí svou nevydařenou misi 7. září, kdy se odpojí od ISS
Fotografie: NASA
  • Po odpojení od ISS přistane Starliner za šest hodin v Novém Mexiku
  • Starliner přistane za pomoci padáků a airbagů, které ztlumí náraz
  • Dvojice astronautů se stala plnohodnotnými členy posádky Expedice 71 a 72

Je to teprve pár dní, co se NASA a Boeing rozhodly, že se astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová vrátí zpět na Zemi v kapsli Dragon od SpaceX. Starliner totiž není pro astronauty bezpečný, a tak se vrátí na Zemi bez posádky. NASA v nejnovější zprávě uvedla, že se Starliner autonomně odpojí od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) 7. září 4 minuty po půlnoci středoevropského času.

Kapsle se dostane zpět na Zemi přibližně za šest hodin a přistane ve White Sand Space Harbor v Novém Mexiku. Na rozdíl od kapsle Dragon, která dopadá do vody, Starliner přistane na zem za pomoci padáků a airbagů, které ztlumí náraz. Záchranný tým následně převeze kapsli do továrny Boeing Starliner v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Starliner k návratu nutně nepotřebuje posádku, dokáže plně autonomní ovládání, navíc pozemní tým může případně na dálku kdykoliv s kapslí manévrovat. Starliner má ale už za sebou bezpečné přistání, a to když probíhal letový test bez posádky, který dopadl úspěšně. I když má nyní kapsle potíže s únikem helia, schopnost přistání by neměla být ohrožena. Jelikož ale došlo k výpadkům několika motorů určených pro manévrování, NASA rozhodla, že pro astronauty bude bezpečnější zůstat na stanici a odletět až v únoru příštího roku.


Butch Wilmore a Suni Williamsová se tak stali součástí posádky Expedice 71 a 72. Dvojice se ale již delší dobu podílí na běžném fungování vesmírné stanice a provádění experimentů. Mise Crew-9 dorazí na ISS na konci září a místo čtyřčlenné posádky dorazí pouze dvojice astronautů. NASA ale zatím neoznámila, kteří astronauti zůstanou na Zemi. Je však pravděpodobné, že poletí kosmonaut Roskosmosu, aby byla dodržena dohoda o výměně sedadel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze