Start Artemis byl odložen do doby, než se vyřeší únik vodíku

Start Artemis byl odložen do doby, než se vyřeší únik vodíku
Fotografie: NASA
  • Po dvou odložených startech musí inženýři nejdříve odstranit potíže na SLS
  • Další start je možný nejdříve 19. září
  • Tým nyní řeší, zda opraví raketu přímo na odpalovací rampě, nebo ji odveze zpět do VAB

Poté, co NASA opakovaně přerušila odpočet do startu mise Artemis I, je další datum startu nejasné. Po úniku kapalného vodíku při tankování NASA upustila i od třetího možného data startu 5. září. Během dalších dní musí tým přehodnotit celý harmonogram a dojít k rozhodnutí, zda budou raketu Space Launch System (SLS) opravovat přímo na odpalovací rampě 39B, nebo ji odvezou zpět do montážní budovy (VAB). Opravy inženýři odhadují na několik týdnů, uvedla NASA.

Další možný start může proběhnout mezi 19. zářím až 5. říjnem a poté mezi 17. až 31. říjnem. Pokud by došlo na pozdější datum, bude se muset raketa vrátit zpět do VAB kvůli bezpečnostním požadavkům, které uvádějí, že je potřeba testovat bezpečností systém každých 25 dní, a to je možné právě pouze v montážní budově.


Poprvé byl start odložen kvůli jednomu motoru RS–25, kdy nebyl dostatečně ochlazován. Teplotní čidlo však bylo opraveno a další start měl proběhnout v sobotu. Tento start byl však také zrušen, a to kvůli úniku kapalného vodíku po přetlakování palivového potrubí. Ačkoliv nové datum nebylo zatím upřesněno, NASA má vhodné možnosti startů naplánované až do července 2023, kdyby bylo potřeba dalších oprav.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze