Start Artemis I je už blízko, jak je vše naplánováno?

Start Artemis I je už blízko, jak je vše naplánováno?
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na pondělí mezi 14:33 až 16:33 SELČ
  • Členové týmu ještě dnes vyhodnotí, zda je vhodné počasí pro testovací let
  • Do rakety se musí před startem natankovat palivo, což bude trvat několik hodin

NASA se na tento let připravovala několik let. Raketa Space Launch System (SLS) bude poprvé otestována při 42denní misi kolem Měsíce společně s kosmickou lodí Orion. Již nyní je raketa připravena na odpalovací rampě v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a v sobotu 27. srpna 16:23 SELČ oficiálně začalo odpočítávání do startu, přičemž start je naplánován na pondělí mezi 14:33 až 16:33 SELČ.

Členové týmu Artemis podle space.com v sobotu naplnili vodní nádrže pro systém tlumení zvuku na odpalovací rampě 39B, během dne také zapnuli vesmírnou loď Orion i základní stupeň SLS a dále začali připravovat 4 motory RS–25 k provozu. Dnes bude tým nabíjet letové baterie Orionu a základní stupeň SLS. Přibližně 12 hodin před startem opustí odpalovací rampu všechen již v tu dobu nepotřebný personál a aktivuje se softwarový program, který bude automaticky řídit poslední část odpočítávání.


9 hodin a 40 minut před startem tým Artemis I podá instrukce k tankování a informace o počasí. Aktuálně je 70% šance, že bude počasí vhodné ke startu. Přibližně 8 hodin před startem by měl tým rozhodnout, zda se začne do SLS tankovat palivo, nebo se let odloží. Pokud bude vše povoleno, začne se do rakety tankovat kapalný vodík a kyslík. Tento proces je velmi zdlouhavý a bude trvat téměř až do konce odpočtu.

V pondělí 29. srpna, přibližně 10 minut před startem, bude raketa i Orion přepnuty na vnitřní napájení a ukončí se proces tankování. Při T-10 sekund vyšle softwarový program příkaz ke spuštění čtyř motorů rakety SLS. Motory zažehnou T-6,4 sekundy a Artemis I se zvedne z odpalovací rampy přesně na konci odpočítávání. Těsně po dvou minách od startu se od nosné rakety odpojí dva posilovače, které spadnou do Atlantského oceánu. 8 minut po startu se vypnou motory SLS a několik sekund poté se dva stupně rakety od sebe oddělí. Kosmické lodi Orion pak bude trvat přibližně 12 minut, než rozmístí svá solární pole a poté bude společně s horním stupněm SLS obíhat Zemi. Následně se již Orion vydá na cestu k Měsíci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze