Raketa pro Artemis I prošla kontrolou letové připravenosti

Raketa pro Artemis I prošla kontrolou letové připravenosti
Fotografie: NASA
  • NASA nyní dokončuje veškeré potřebné testy před startem
  • Některé testy budou moci inženýři provést až těsně před vzlétnutím
  • Pokud by některé zkoušky nedopadly dobře, start by se mohl odsunout

Tento týden je pro NASA opravdu náročný, jelikož se dokončují veškeré přípravy na start rakety Space Launch System (SLS) s kosmickou lodí Orion. Start je už za necelý týden a představitelé NASA v pondělí uvedli, že byla úspěšně dokončena kontrola letové připravenosti, jak informuje spacenews.com.

Na nosné raketě SLS i kosmické lodi Orion je potřeba udělat podle manažera mise Artemis Mikea Sarafina ještě další práce, které se mohou uskutečnit až těsně před startem. Patří mezi ně například tzv. „vodíkový start“. Tento krok nebyl otestován během tzv. „zkoušky mokrých šatů“, jelikož při těchto zkouškách došlo opakovaně k odhalení různých problémů, které bylo potřeba nejdříve odstranit. Podle Sarafina a ředitele startu Artemis Charlieho Blackwell-Thompsona by tato zkouška měla být proveditelná několik hodin před startem. Pokud by ale dopadla neúspěšně, start by byl odložen.


Raketa SLS dopraví kosmickou loď Orion asi dvě hodiny po startu na trajektorii k Měsíci, aby kolem něj o pět dní později proletěla a vstoupila na jeho retrográdní dráhu, kde stráví dva týdny. Poté se kosmická loď vrátí zpět k Měsíci a 10. října by měla přistát u pobřeží v Kalifornii.

Představitelé NASA zdůraznili, že počítají i s variantou, že Orion nebude schopen misi dokončit a bude se muset vrátit dříve. Pokud by se tak stalo, hlavním cílem pro NASA bude alespoň dostat kosmickou loď k Měsíci a otestovat tepelné štíty, které by později udržely astronauty v bezpečí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze