Stellantis vstupuje do výroby elektrických letounů společnosti Archer

Stellantis vstupuje do výroby elektrických letounů společnosti Archer
Fotografie: Stellantis
  • Společnosti Stellantis a Archer spojily své síly za účelem výroby letounů eVTOL Midnight
  • Stellantis výrobu letadel podpoří svými odbornými znalostmi
  • Cílem skupiny Stellantis je sériová výroba letounu eVTOL, přičemž v této aktivitě bude Stellantis vystupovat jako výhradní smluvní výrobce

Firmy Stellantis N.V. a Archer Aviation Inc. oznámily, že uzavřely dohodu o významném rozšíření svého partnerství prostřednictvím společné výroby vlajkové lodi společnosti Archer, elektrického letounu Midnight s kolmým vzletem a přistáním (eVTOL). Společnosti Stellantis a Archer budou spolupracovat na vybudování nedávno oznámeného výrobního závodu společnosti Archer v Covingtonu ve státě Georgia. V této továrně má být v roce 2024 zahájena výroba letounů Midnight.

Archer

Midnight je bezpečný, udržitelný a tichý letoun s odhadovaným užitečným zatížením více než 450 kg, který je určen pro přepravu čtyř cestujících a pilota. S doletem 160 km je Midnight optimálním řešením pro krátké po sobě jdoucí lety v délce asi 30 km s dobíjecí dobou mezi jednotlivými lety přibližně 10 minut.

Archer

Toto partnerství, které je v odvětví městské letecké mobility jedinečné, využije silné stránky a odborné znalosti každého z partnerů k uvedení letounu Midnight na trh. Společnost Archer přináší svůj prvotřídní tým odborníků na výrobu letounu eVTOL a jeho elektromotoru a své experty v otázce certifikace, zatímco skupina Stellantis poskytuje své odborné znalosti a špičkové výrobní technologie, zkušenosti svých týmů a kapitál. Toto partnerství by mělo umožnit rychlé rozšíření výroby letounu, aby se splnily plány společnosti Archer na jeho uvedení na trh, zároveň zajistí úspory nákladů ve výši několika stovek milionů dolarů při náběhu výroby. Cílem skupiny Stellantis je vyrábět letoun eVTOL Archer sériově jako výhradní smluvní výrobce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze