Stovky ptáků v Mexiku se zřítily k zemi. Jaký byl důvod?

Stovky ptáků v Mexiku se zřítily k zemi. Jaký byl důvod?
Fotografie: unsplash.com
  • Záběry pořízené bezpečnostní kamerou zachycují hejno ptáků, které se řítí ke střechám domů
  • Mnoho z nich zůstane ležet mrtvých na ulici
  • Podle odborníků může za jejich pád dravý pták

V severním Mexiku ve městě Cuauchtémoc se najednou zřítily k zemi z oblohy stovky ptáků Vlhovce žlutohlavého. Někteří z nich pád nepřežili. Příčina zatím zůstává nejasná. Odborníci se ale domnívají, že za jejich pád může velký dravý pták. Podle theguardian.com došlo k incidentu minulý týden.


Záběry pořízené bezpečnostní kamerou zachycují hejno ptáků, které se řítí ke střechám domů jako oblak černého kouře. Většině z nich se podaří odletět, ale následně můžeme na záběrech vidět, že mnoho jich zůstane ležet mrtvých na ulici.

Jako první o události informoval místní deník El Heraldo de Chihuahua. Ten uvedl, že podle veterináře mohla být příčinou vysoká míra znečištění vzduchu z topení dřevem, agrochemikálie a chladné počasí. Další příčinou mohlo být zasažení elektrickým proudem. Na sociálních sítích se dokonce objevily spekulace, že za jejich smrt může 5G.


Ačkoli na záběrech z bezpečnostní kamery není vidět žádný dravec, které by mohl na ptáky zaútočit, doktor Richard Broughton si je na 99 % jistý, že tomu tak bylo. „Vypadalo to na dravce, jako je například jestřáb, který pronásledoval hejno moc nízko k zemi, a to způsobilo náraz a následnou smrt ptáků,“ uvedl. S jeho názorem souhlasil i Dr. Alexander Lees z univerzity v Manchesteru.