Znečištění ovzduší zkracuje průměrnou délku života o více než dva roky

Znečištění ovzduší zkracuje průměrnou délku života o více než dva roky
Fotografie: unsplash.com
  • Více než 97 % světové populace žije v oblastech, kde znečištění ovzduší překračuje doporučenou úroveň
  • Obyvatelé jižní Asie ztrácejí odhadem pět let života v důsledku znečištění ovzduší
  • V loňském roce se nepodařilo žádné zemi splnit normu stanovenou Světovou zdravotnickou organizací

Mikroskopické znečištění ovzduší způsobené převážně spalováním fosilních paliv snižuje průměrnou délku života na celém světě o více než dva roky. Studie ukázala, že dopady znečištěného ovzduší jsou srovnatelné s kouřením a jsou mnohem horší než AIDS nebo terorismus. Znečištění částicemi PM2,5, které se svým průměrem podobají lidskému vlasu, pronikají hluboko do plic a dostávají se až do krevního oběhu. Podle thesouthafrica.com by hustota PM2,5 ve vzduchu neměla překročit 15 mikrogramů na metr krychlový.


Více než 97 % světové populace žije v oblastech, kde znečištění ovzduší překračuje doporučenou úroveň. Studie upozorňuje na to, že znečištění ovzduší je problém veřejného zdraví, který je zanedbávaný a stále není dostatek financí na řešení tohoto problému. „Nyní, když se naše chápání dopadu znečištění zlepšilo, existuje pádnější důvod, aby to vlády upřednostnily jako naléhavý politický problém,“ uvedla Christa Hasenkopf, ředitelka Institutu pro energetickou politiku v Chicagu (EPIC), pro reuters.com.

Obyvatelé jižní Asie ztrácejí odhadem pět let života v důsledku znečištění ovzduší. Obybatelé Číny by mohli žít v průměru o 2,6 roku déle, pokud by byly splněny standardy Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle průzkumu údajů o znečištění zveřejněného začátkem tohoto roku se ani jedné zemi nepodařilo v roce 2021 tyto standardy splnit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze