Vědci vyvinuli speciální zubní pastu, která snižuje alergickou reakci na arašídy

Vědci vyvinuli speciální zubní pastu, která snižuje alergickou reakci na arašídy
Fotografie: unsplash.com
  • Zubní pasta dodává alergenní arašídové proteiny do ústní dutiny
  • U všech dobrovolníků byla zaznamenána snášenlivost na nejvyšší stanovenou dávku
  • Další studie by mohly vést k ochraně před silnými alergickými reakcemi

Vědci z Americké univerzity alergie, astmatu a imunologie vyvinuly zubní pastu, která snížila alergii na arašídy. Využili přitom orální mukosální imunoterapie (OMIT), která spočívala v zavádění malého množství arašídů po určitou dobu, aby docházelo k menším alergickým reakcím. „OMIT používá speciálně vytvořenou zubní pastu k dodávání alergenních arašídových proteinů do oblastí ústní dutiny. OMIT jako mechanismus dodávání arašídového proteinu má velký potenciál pro desenzibilizaci potravinové alergie. Díky svému cílenému doručení a jednoduché administraci podporuje cíl lepší adherence,“ uvedl autor studie a alergolog Dr. William Berger.

Podle zveřejněné studie se ji zúčastnilo 32 dospělých dobrovolníků ve věku mezi 18 až 55 lety, přičemž všichni vykazovali alergii na arašídy. V poměru 3:1 dostali účastníci arašídovou zubní pastu a placebo. Celá studie trvala 48 týdnů, během kterých se kontroloval stav dobrovolníků a byly prováděny krevní a potravinové testy.

Zaznamenali jsme, že 100 % těch, kteří byli léčeni zubní pastou, trvale snášelo nejvyšší dávku předem stanovenou protokolem. U aktivních účastníků se nevyskytly žádné střední ani závažné systémové reakce. Nesystémové nežádoucí účinky byly většinou lokální (svědění v ústech), mírné a přechodné. Bylo zjištěno 97% dodržování léčby bez přerušení léčby kvůli studijní medikaci. OMIT se jeví jako bezpečná a pohodlná volba pro dospělé s potravinovými alergiemi. Výsledky podporují pokračující vývoj této zubní pasty u dětské populace,“ uvedl Dr. Berger.


Na základě těchto výsledků se plánují další studie, které pomohou k zajištění dlouhodobé ochrany pro silně alergické jedince, kteří by náhodou arašídy požili. Díky snadnému používání, které je zakomponováno v každodenní hygieně, je také pravděpodobná vysoká míra pravidelného dodržování a tím i konzistentní výsledky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze