Superpočítače budou zelenější, přitom dramaticky zvyšují výkon a inteligenci

Superpočítače budou zelenější, přitom dramaticky zvyšují výkon a inteligenci
  • Huawei představil světově nejrychlejší superpočítač Atlas 900 pro trénink umělé inteligence
  • Novinka překonala světový rekord v rychlosti testu
  • Výrobci se stále více zaměřují také na úspornost procesorů a ekologii

Možná se to s boomem smartphonů a jejich všudypřítomnost nezdá, ale počítačové odvětví právě také prochází svojí revolucí. Ne ale na poli osobních počítačů, ale v případě specializovaných superpočítačů a serverů. Ty za posledních 20 let prošly ohromným vývojem, který rozšířil hranice možností pro celé lidstvo. Sekvencování celého lidského genomu by trvalo před 20 lety při tehdejším výpočetním výkonu 12 let. Dnes to superpočítače zvládnou za den.

Huawei na své konferenci Huawei Connect v Šanghaji představil specializovaný procesor Kunpeng 920 s 64 jádry a výrazně vyšším výkonem, než měli jeho předchůdci. Při použití ve velkých serverových clusterech se předpovědi počasí či vědecké výzkumy opět zrychlí.

Umělá inteligence je už tady

Ještě větší zajímavostí ale začínají být specializované procesory zaměřené pro umělou inteligenci. Takovým je nový Ascend 910, který je výrazně rychlejší než konkurenční řešení, přitom spotřebuje méně energie. A k čemu vlastně je? Specializuje se na zpracovávání obrovského množství dat sloužících pro strojové učení, které je součástí umělé inteligence. Jeho výkon je úctyhodný a činí 256 terraflops. Aby se například počítač spolehlivě naučil rozeznávat na obrázku psa, potřebuje zhruba milion obrázků psů, aby se naučil jejich znaky oproti jiným zvířatům nebo předmětům.

Nový AI procesor Ascend 910

Postupně se na trhu dokonce objevují celé serverové sestavy zaměřené pouze na trénink umělé inteligence a její aplikaci na různé případy. Pro tyto účely Huawei na stejné konferenci představil Atlas 900, tréninkový AI cluster, který vzhledem i schopnostmi připomíná inteligentní superpočítač z filmu 2001: Vesmírná Odysea. A jeho schopnosti se výrovce rozhodl názorně ukázat také na případu z astronomie.

AI počítač dostal za úkol na super-podrobné fotografii rozeznat a identifikovat všechny hvězdy viditelné z jižní polokoule Země. Šlo o 200 000 hvězd a data získaná z celé jižní polokoule díky radio teleskopům zapojených do projektu Square Kilometre Array (SKA). Zatímco člověku by tento úkol trval 169 dní, Atlas 900 ho zvládl za 10 vteřin. Astronomové se tak mohou zaměřit na jiné užitečnější činnosti, ne na zdlouhavé zpracovávání výsledků. Ostatně Atlas 900 překonal rekord ve standardizovaném testu ResNet-50, který dokončil za 59,8 vteřin, což je o 10 sekund rychleji než dosavadní rekordman.

Rekord Atlasu 900

Huawei dokonce představil také Atlas 300, kartu pro trénink umělé inteligence, kterou lze instalovat do běžného osobního počítače, Atlas 800 pak lze zabudovat do serveru. Specializované NPU procesory sloužící pro základní umělou inteligenci se v uplynulém roce dostaly také do mobilních telefonů. Obrovský výkon běžných i AI procesorů ale znamená také vyšší nároky na spotřebu. Společnosti si to začínají uvědomovat a procesory a celá serverová řešení se snaží udělat také co možná nejúspornější a zelené. To je zároveň obzvláště složité v době, kdy narážíme na strop současných technických řešení a výrobních procesů. Budoucnost je tedy v supervýkonné umělé inteligenci, která je zároveň i zelená.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze