Huawei

Tajemství nejúspěšnějších společností
Huawei
Fotografie: Unsplash
  • Společnost globálně poskytuje infrastrukturu informačních a komunikačních technologií
  • Je výrobcem chytrých zařízení
  • Působí ve více než 170 zemích světa

V dnešním díle se podíváme na jednu z největších čínských telekomunikačních a hardwarových společností. Značka Huawei, která měla v Číně vybudovanou pevnou základu už v dobách, kdy o ní v Evropě nikdo ani neslyšel, se zaměřuje na čtyři klíčové oblasti. Telekomunikační sítě, IT, chytrá zařízení a cloudové služby. Dnes je z ní celosvětově uznávaný konkurent Applu a Samsungu, který má téměř 200 tisíc zaměstnanců a působí ve více než 170 zemích. Pokud vás zajímá, jak se dostala na vrchol, dnešní článek je právě pro vás.

Huawei

Z Číny do celého světa

Příběh společnosti se začal psát v roce 1987. Značku Huawei, která se zpočátku věnovala jen výrobě a výstavbě telekomunikačních sítí v Číně, založil podnikatel Ren Zhengfei. Globálním lídrem v oblasti technologií se firma však stala teprve po 30 letech práce a úsilí.

Výrazný milník, který změnil budoucnost celé společnosti, přišel ke konci 90. let, když se Huawei přestal orientovat jen na domácí trh a expandoval do zahraničí. Hlavní podíl na jeho úspěchu bezpochyby nesla spolupráce s IBM, díky které Huawei zdokonalil své postupy řízení a vývoje produktů. Výsledkem bylo převýšení zahraničních prodejů nad prodeji domácími, ke kterému došlo už v roce 2004.

Díky zahraniční expanzi mezi lety 2005 až 2010 Huawei ztrojnásobil příjmy. V roce 2010 se tak poprvé umístil na seznamu Fortune 500 s čistým ziskem 2,67 miliard dolarů.

Huawei Consumer Business Group

I přestože působení společnosti je poměrně široké, Huawei je dnes znám především díky spotřební elektronice. Huawei Consumer BG je jednou ze tří existujících obchodních skupin společnosti, která se zabývá právě vývojem chytrých telefonů, počítačů, tabletů, nositelné elektroniky, mobilních širokopásmových zařízení, rodinných zařízení a zařízení cloudových služeb.

V České republice Huawei působí od roku 2005 a jeho produkty jsou poměrně populární. Mezi nejnovější modely chytrých telefonů patří model P40, P40 Pro a P40 Pro+. Tato zařízení byla představena minulý rok. Při jejich tvorbě byl kladen důraz hlavně na fotoaparát, vrcholná verze se proto pyšní 10× optickým zoomem.

Huawei P40 Pro

Huawei se také chlubí vlastní řadou chytrých hodinek. Posledním a nejluxusnějším modelem jsou hodinky Huawei Watch 3 Pro, které mají prémiový design, 1,43" AMOLED displej a také nejnovější operační systém HarmonyOS.

Ren Zhengfei, zakladatel a šéf společnosti

Ren Zhengfei zastává post výkonného ředitele od roku 1988. Narodil se do rodiny učitelů a vyrůstal v horách. Do roku 1983 pracoval v čínské armádě jako technik a inženýr a poté si našel místo ve společnosti Shenzhen South Sea Oil Corporation. Tam ale nebyl spokojený, a proto se rozhodl založit firmu vlastní.

Ren Zhengfei
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze