Suvenýry z pláže: Co můžete a co nesmíte přivézt domů? Záleží na dané zemi

Suvenýry z pláže: Co můžete a co nesmíte přivézt domů? Záleží na dané zemi
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Ve většině zemí je zakázáno vyvážet mušle, korály, kameny a písek
  • Pozor je také potřeba dávat na výrobky, které mohou být vyrobeny z těchto materiálů
  • Podmínky každé země zveřejňuje Ministerstvo zahraničních věcí

Hlavní sezóna dovolených je stále v plném proudu, a ať už jste se vydali kamkoliv, pravděpodobně si chcete koupit nějaký suvenýr na památku. Někomu stačí magnetka na lednici nebo přívěšek na klíče, jiní ale touží po něčem více typickém pro danou zemi. V případě, že vynecháme opravdu drahé předměty, na které mají jen ti bohatší z nás, pak jsou zde ale i suvenýry, které nemusí stát nic – dokud vás nezkontrolují na letišti a vy nezjistíte, že z dané země nesmíte tyto věci vyvážet. Které to nejčastěji jsou?

Mušle, písek, kameny, korály

Nejčastější suvenýry, které najdeme na pláži, ale i v obchodech. Mušle, písek, kameny i korály jsou často zakázány vyvážet, a to v jakémkoliv množství. Důvod je jednoduchý – představte si, že by si každý vzal domů kamínek z pláže. Při aktuálním počtu turistů by na pláži za chvíli nic nezbylo. Zákaz vyvážení takto volně dostupných věcí má velmi mnoho států, včetně těch, které jsou Čechy tak oblíbené. Podle housebeautiful.com je důležité ponechat mořské ekosystémy co nejméně dotčené turismem a pláže by měly být správně poseté mušlemi.

Než tedy začnete sbírat na pláži mušle, podívejte se vždy na webové stránky dané země a ověřte si, zda vůbec můžete. Pokud vás totiž na hranicích nebo při odbavení na letišti zkontrolují, budete platit nemalou pokutu. A v případě letadla vám může klidně uletět a na vaše náklady se pak budete muset dostat domů. A nevěřte ani prodejcům, kteří vám budou tvrdit, že s účtenkou o zakoupení je vše legální. Pokud je vývoz zakázán, pak se vztahuje i na zakoupené suvenýry.

Výrobky z korálů, mušlí, zubů

V obchodech najdete nespočet krásně vypadajících věcí, které jsou vyrobeny z nejrůznějších materiálů. V případě těch levnějších se nemusíte obávat, že by se jednalo o nějaký dražší materiál. Můžete se ale setkat s výrobky z korálů, mušlí a přívěsků se žraločími zuby. Podle Celní zprávy České republiky jsou tyto výrobky nejčastějším důvodem pro zadržení. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) reguluje obchodování s více než 40 tisíci druhy a pod dohodu nespadají pouze živé organismy, ale i právě části z nich.

Jak zjistit, co můžu a nemůžu přivézt?

Pokud jedete s cestovní kanceláří, můžete se zeptat přímo jí, případně si vyžádat podmínky dané země pro vývoz předmětů. Informace jsou ale také dostupné na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky, kde si můžete vyfiltrovat nejdříve kontinent, následně zemi a poté zvolit sekci cestování a celní a devizové předpisy. U každého státu si tak můžete zkontrolovat, zda neporušujete jejich pravidla. Každý stát má totiž podmínky nastavené jinak a z některých zemí nemůžete vyvézt ani jejich měnu nebo láhev mořské vody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze