Jaké jsou největší obavy při cestování a jak se s nimi vypořádat?

Jaké jsou největší obavy při cestování a jak se s nimi vypořádat?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Obavy z toho, co by se mohlo stát, by vám neměly bránit v dovolené
  • Největší strach mívají lidé z létání
  • Strachují se také kvůli možnosti okradení nebo vykradení bytu a nemoci

K létu patří i zasloužený odpočinek a dovolená. Pokud se chystáte do zahraničí, zejména letadlem a k moři, pak máte možná určité obavy, které se mohou lišit podle cílové destinace. Kromě běžného strachu z pádu letadla pak přichází na řadu obava z okradení, napadení žralokem, onemocnění či přírodní katastrofa. Tyto obavy nejsou zcela irelevantní, vzhledem k tomu, co dennodenně můžeme vidět ve zprávách, ale je na místě se s nimi ještě před odletem vypořádat, aby vám nenarušovaly dovolenou.

Strach z pádu letadla

Asi nejběžnější obava při cestování pro mnoho z nás. Ačkoliv létání je nejbezpečnější možnost dopravy, nemít půdu pod nohama nás prostě děsí. Pokud ve vás létání vyvolává pocit paniky, poraďte se se svým lékařem. Ať už půjde o léky na uklidnění během letu, nebo případně i řešení fobie z létání. Podle lot.com je důležité se z obavy létat svěřit palubnímu personálu, který je vyškolen k tomu, aby k takovým pasažérům byl empatičtější a více se jim věnoval.

Pro snížení obav je také dobré přečíst si základní informace o tom, jak letadlo funguje, jak často musí být prováděny kontroly, a co jsou turbulence. Ty jsou pro většinu z nás velmi nepříjemné, ale přitom jsou zcela běžným jevem při létání a letadlo je turbulencím zcela přizpůsobeno.

Letadlo

Strach z okradení a vykradení

V tomto případě je jedno, zda se pohybujete po našich krajinách nebo v zahraničí. K okradení může dojít bohužel kdekoliv a kdykoliv. Nejdůležitější věci jako jsou doklady, peníze, klíče od hotelu a další, mějte vždy kapse na zip, která je nejlépe vsazena ještě do další kapsy. Pokud máte možnost, nechejte si doklady v pokoji v trezoru, stejně jako většinu peněz a choďte vždy pouze s takovým obnosem, který chcete utratit.

Kromě osobních věcí je potřeba uchránit i majetek v domácnosti. Během doby, co jste pryč, je dobré o tom říci vašim sousedům, pokud s nimi máte dobré vztahy. Mohou vám totiž pomoci nemovitost ohlídat. V případě, že bydlíte v domě, je podle alfred.camera potřeba zkontrolovat zavřená okna v přízemí a sklepě a zkontrolovat případný zadní vchod. Nejlepšími ochránci jsou pak bezpochyby kamery, které můžete instalovat jak před dům, tak do bytu.

Strach z onemocnění

Máte obavy, že jedete do destinace, kde nejsou úplně dobré hygienické podmínky, nebo že se vám stane úraz? Tyto situace se prostě mohou stát, stejně jako když jste doma a je potřeba se na ně připravit. Nejlepší volbou je cestovní pojištění a případné očkování, pokud jedete do destinací, kde je rozšířená žloutenka, břišní tyfus, žlutá zimnice a další velmi nepříjemné nemoci. V případě úrazu se pak nejdříve spojte s pojišťovnou, aby vám poradila, do které nemocnice zajít.

Myslete také na to, že v každé zemi vaří jinak a používají jiná koření. Pokud jste tedy na dovolené all inclusive, střevní potíže můžete mít z místního jídla. Navíc si lidé často na takových dovolených dopřávají více než doma, což vede k bolestem břicha a průjmům. Podle houstonmethodist.org mohou střevní potíže způsobit i stres, dehydratace či přehřátí ze slunce. Před dovolenou je tak vhodné zařadit probiotika.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze