Letíte na dovolenou? Co všechno si můžete zabalit do příručního zavazadla?

Letíte na dovolenou? Co všechno si můžete zabalit do příručního zavazadla?
Fotografie: unsplash.com
  • U letecké společnosti si zjistěte maximální rozměry a váhu zavazadla
  • Pokud se obáváte, že odbavené zavazadlo nedorazí s vámi, vezměte si na palubu základní oblečení a hygienické potřeby
  • Do letadla si s sebou vždy vezměte veškerou elektroniku, včetně zapalovače a elektronických cigaret

Letní dovolené jsou nyní v plném proudu a bohužel je to negativně znát na letištích i ve vzdušném prostoru. Pokud vás v blízké budoucnosti čeká odlet na dovolenou a máte obavy, že letadlo bude mít zpoždění nebo že do cílové destinace doletíte vy, ale kufry ne, pak je dobré zvážit, co všechno si zabalíte do příručního zavazadla, které budete mít u sebe po celou dobu. Některé věci jsou striktně zakázané, jiné vás možná překvapí a pomohou vám v případě, že budete na odbavené zavazadlo čekat i několik dní.

Zjistěte si rozměry a váhu

Ještě před balením si zjistěte u letecké společnosti, jaké rozměry může mít vaše příruční zavazadlo a jakou maximální váhu. Každá letecká společnost může mít limity jiné, ve většině případů se pohybuje váha mezi 6 až 10 kg s rozměrem zavazadla 55 × 45 × 25 cm nebo menší. Do letadla si pak můžete vybrat, zda si vezmete menší kufr nebo sportovní tašku, či velký batoh.

Pokud se bojíte, že se odbavené zavazadlo ztratí

Bohužel, může se to stát a je to velmi nepříjemná situace, zvláště pokud si do kufru dáte veškeré potřebné věci. Pokud chcete snížit případné náklady na zakoupení toho nejpotřebnějšího, dejte si do příručního zavazadla nejnutnější oblečení. V případě dovolené to bude spodní prádlo, plavky, šaty nebo kraťasy a tričko. Můžete si přibalit i kartáček a zubní pastu – pozor, ta je počítána jako tekutina a obsah nesmí přesáhnout 100 ml. Nezapomeňte ani na pravidelně užívané léky.

Cestovní balení

Tekutiny ano, ale…

Tekutiny v příručním zavazadle nesmí přesáhnout dohromady objem 1 litru a každá nádoba nesmí mít více než 100 ml. Podle europa.eu se toto omezení nevztahuje pouze na léky a dětskou výživu. Při balení si tak dejte pozor, co všechno nesmí 100 ml přesáhnout. Patří sem například gely, kosmetické krémy, opalovací spreje a krémy, ale i spreje na vlasy, olej, jogurt, marmelády a již zmíněná zubní pasta. Nejedná se tedy jen o pití.

Některé věci do kabinového prostoru patří vždy

V dnešní době je naprosto běžné převážet elektroniku. Ta ale do odbaveného zavazadla nepatří a je nutné ji dát do příručního zavazadla. Je zde totiž riziko požáru. Veškeré adaptéry, notebooky, telefony, tablety, fotoaparáty, fén a další elektroniku je potřeba mít podle skyscanner.net v příručním zavazadle. Spadá sem i zapalovač a elektronické cigarety včetně náplní.

Pozor na ostré předměty

Je logické, že vás do letadla nepustí s nožem. Pokud si ale přibalíte pilník na nehty, jednorázové žiletky nebo manikúrové nůžky jejichž čepele nepřesahují 6 cm, neměli byste mít při kontrole problém. Stejně tak je to s deštníkem nebo s pletacími jehlicemi. Nutno ale podotknout, že záleží i na zaměstnancích letiště, kteří mají možnost tyto věci před vstupem na palubu zabavit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze