OSN: dopady globálního oteplování jsou nevratné

OSN: dopady globálního oteplování jsou nevratné
Fotografie: unsplash.com
  • Klimatické změny jsou stále nebezpečnější a lidé na to nejsou ani zdaleka připraveni
  • Pokud globální teplota stoupne o více než 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou, bude to mít nevratné dopady na svět

Nejnovější zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) při OSN uvádí, že klimatické změny jsou stále nebezpečnější a lidé na to nejsou ani zdaleka připraveni. Podrobně také popisuje světový vědecký konsenzus o změně klimatu. Také se zaměřuje na to, jak je ovlivněná příroda a společnost, a jasně ukazuje, že změna klimatu dopadá na svět mnohem rychleji, než vědci původně předpokládali.


„Vědecké důkazy jsou jednoznačné. Změna klimatu je hrozbou pro lid a zdraví planety. Jakékoli další odkládání globálních změn nám zavírá okno, které představuje naši budoucnost,“ uvedl jeden z autorů zprávy Hans-Otto Pörtner. Podle theguardian.com je nová zpráva opravdu vážným varováním, že sucha, záplavy, vlny veder a další extrémní výkyvy počasí se zrychlují a způsobují stále větší škody.

Pokud globální teplota stoupne o více než 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou, jak to pravděpodobně vypadá podle současných emisích skleníkových plynů, povede to k nevratným dopadům na svět. Mezi ně může patřit tání ledovců a kaskádový efekt, kdy lesní požáry, odumírání stromů, vysychání rašelinišť a tání permafrostu uvolní další emise uhlíku, které zrychlí další oteplování.

„Za poslední dobu jsem viděl mnoho vědeckých zpráv o změně klimatu, ale takovou, jako je tato, ještě ne. Dnešní zpráva IPCC je atlasem lidského utrpení a usvědčujícím svědectvím neúspěšného zvládání klimatu,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres Guterres.

Podle zvláštního velvyslance USA pro klima Johna Kerryho tato zpráva vykresluje strašlivé dopady, které již nastávají kvůli globálnímu oteplování, a rizika pro náš svět, pokud budeme klimatické změny nadále ignorovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze