Na zastavení klimatické krize už nezbývá mnoho času, říká IPCC

Na zastavení klimatické krize už nezbývá mnoho času, říká IPCC
Fotografie: unsplash.com
  • K zastavení globálního oteplování na 1,5 °C musí emise skleníkových plynů dosáhnout svého vrcholu do roku 2025
  • Poté se musí do roku 2030 snížit o 43 %
  • Nejvíce k zastavení globálního oteplování přispěje omezení používání fosilních paliv

Mezi roky 2010 až 2019 byly průměrné roční emise skleníkových plynů na nejvyšší úrovni v historii lidstva. Tempo růstu emisí se ale zpomalovalo. Bez okamžitého snížení emisí je zastavení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia nedosažitelné.

„Jsme na křižovatce. Rozhodnutí, která nyní uděláme, mohou zajistit budoucnost, ve které budeme žít,“ uvedl ve zprávě předseda IPCC Hoesung Lee. Stále existují způsoby, jak do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů na polovinu. Zpomalení globálního oteplování bude vyžadovat zásadní změny v energetickém sektoru. Nejpodstatnější bude omezení používání fosilních paliv.


Zastavení globálního oteplování na 1,5 °C bude vyžadovat, aby celosvětové emise skleníkových plynů dosáhly svého vrcholu nejpozději do roku 2025 a poté se do roku 2030 snížily o 43 %. I když se tak stane, je téměř nevyhnutelné, aby na nějaký čas nebyl překročen teplotní limit. „Buď teď, nebo nikdy, pokud chceme omezit globální oteplování. Bez okamžitého snížení emisí ve všech sektorech to nebude možné,“ uvedl spolupředseda III. pracovní skupiny IPCC Jim Skea.

Podle theguardian.com byla pondělní zpráva třetí a poslední částí nejnovějšího přehledu o klimatu od Mezivládního panelu pro změnu klimatu, která čerpala informace z práce tisíců vědců. Sestavení takových zpráv trvá IPCC přibližně sedm let, takže se potenciálně jedná o poslední varování před tím, než se svět neodvolatelně vydá na cestu ke zhroucení klimatu. Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že některé vlády a podniky lhaly, když tvrdily, že jsou na cestě ke snížení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze