Prostředí webOS 3.5 od LG: špička mezi dnešními chytrými TV

12
Prostředí webOS 3.5 od LG: špička mezi dnešními chytrými TV
  • Chytré televize od LG disponují uživatelským prostředím webOS 3.5
  • Nabízí bohaté možnosti i spoustu užitečných aplikací
  • Ovládání zásadně vylepšuje i magický ovladač
  • Přednostní je přehlednost i svižnost

Pokračujeme v představování operačních systémů, na které můžete narazit v dnešních chytrých televizích. Nedávno jsme vás seznámili se systémem Linux ve vybraných modelech Sony. Dnes se blíže podíváme na operační systém webOS 3.5, který se nachází v televizorech LG. Na úvod dodejme, že prostředí zkoušíme na modelu OLED65E7V.

Vstup do chytré části

Chytrá, nebo chcete-li multimediální část, u televizí LG vlastně tvoří veškeré uživatelské prostředí. K přístupu potřebujete dálkové ovládání, kde je nejdůležitější tlačítko s domečkem a nápisem „Recents“. Za povšimnutí stojí i dvě nejvýraznější tlačítka, která vedou přímo do aplikací Netflix a Amazon. Troufám si však tvrdit, že častěji budete přistupovat do hlavního menu.

Prostředí webOS 3.5

První výhodu prostředí webOS poznáte hned ze začátku. Po vstupu do hlavní nabídky se vše podstatné odehrává ve spodní třetině obrazovky a z větší části tak máte na očích právě sledovaný obsah.

LG OLED65E7V

Ve spodní části máte v horizontálním směru srovnané vše podstatné. Jde o nativní aplikace následované HDMI vstupy a obchodem LG Content. O něco dále je například hledání, programový průvodce, uživatelské příručka či přehrávání multimediálního obsahu. Například webový prohlížeč byste možná rádi měli na prvním místě. Žádný problém, stačí dojet na samotný konec, kde se nachází políčku s tužkou. Pomocí něj můžete položky libovolně přeskládat.

Velký důraz je u televize, jak jinak, kladen na samotné televizní vysílání, které je vždy zcela v popředí. Z levé strany lze vytáhnout ještě boční menu, kam si můžete poskládat vlastní obsah. Pakliže to neuděláte, zobrazí se zde vámi nejpoužívanější aplikace.

V pravém horním rohu kromě času můžete spatřit ještě tři malé ikonky. Ikonka hudebních not spustí hudební přehrávač, který může hrát i na pozadí. Prostřední ikonka zobrazí veškeré vstupy televize, nic netradičního. A zbývá klasické nastavení, které se rozbalí po pravé straně a které si podrobněji rozebereme v klasické recenzi, jež pro vás chystáme.

LG OLED65E7V

Předností celého prostředí je přehlednost, svižnost a intuitivní ovládání. Právě ovládání velmi závisí na postavení vaší televize. Dražší modely totiž disponují speciálním magickým ovladačem, který funguje i jako myš, nebo chcete-li laserové ukazovátko. Jakmile ovladač aktivujete, což provedete stiskem jakékoliv klávesy, objeví se na obrazovce růžová šipka a snadno můžete prostředí ovládat pohybem ruky. Velmi intuitivní a návykové, byť zpočátku si je nutné samozřejmě zvyknout.

Velmi příjemná je také celková svižnost prostředí, a to včetně plynulých a vcelku vkusných animací.

LG OLED65E7V
Dálkové ovládání

Může se stát, že se vám například prostředí nebude chtít, alespoň z nějaké části, ovládat skrze mačkání tlačítek. Moderní a dobře vybavené televizi tak nemůže chybět hlasové ovládání. Vyvoláte jej skrze vyhrazené tlačítko . Po zaznění signálu jednoduše řeknete to, co hledáte. Může jít o aplikaci, televizní kanál či cokoliv jiného. Pokud to máte v televizi, hledání to najde. Pakliže ne, je ihned nabídnuto vyhledávání na YouTube nebo skrze webový prohlížeč. Opomenout nemůžeme důležitý fakt, že televize plně rozumí naší mateřštině.

Aplikace

Pasáž týkající se aplikací nemůžeme začít ničím jiným než internetovým prohlížečem. Ten se jeví poměrně schopně. Samozřejmostí je jednoduché nastavení či svižný chod. Prohlížení i náročnějších stránek je plynulé, což rozhodně potěší. V nastavení si můžete zvolit primární vyhledávač, nechybí dokonce český Seznam.cz.

Internetový prohlížeč

Standardně v televizi naleznete předinstalovanou slušnou řádku aplikací. Samozřejmostí je YouTube, mimochodem velmi kvalitně zpracovaný. Totéž lze říci i o Netflixu, Amazonu nebo Filmech Google Play. Dostalo se ale i například na HBO Go nebo filmotéku VOYO.

LG OLED65E7V
Aplikace YouTube

Pokud budete hledat další aplikace, zavítáte do obchodu LG Content Store. Zde můžete ze známějších aplikací najít například Stream.cz, Copak.cz nebo hudební Deezer. Ten je zde jediný svého druhu a na populární aplikaci Spotify musíte, alespoň prozatím, zapomenout. V nepříliš dlouhém seznamu her a aplikací naleznete například různé vychytávky typu akvária či hořícího krbu. Na OLED televizi vypadá vše velmi působivě. Dostalo se i na několik jednoduchý her, které ovládáte skrze ovladač. Typicky jde o tituly na způsob 2048, Flappy Bird či „spoj tři/čtyři“.

Obchod s aplikacemi LG Content Store

Snadné spojení

Mezi chytré funkce jistě spadá i možnost bezdrátového spojení s dalšími zařízeními, dnes typicky notebooků, tabletů či mobilních telefonů. S notebookem je vše nejjednodušší tak, že budete mít obě zařízení ve své domácí síti. U tabletů či telefonů se pro tyto účely hodí aplikace LG TV Plus, kterou zdarma stáhnete z obchodu s aplikacemi.

Následně máte možnost televizi nejen ovládat skrze telefon, ale získáte i svým způsobem pohodlnější myš (displej telefonu funguje jako touchpad). Současně máte možnost do televize rychle přenášet veškerý multimediální obsah a třešničkou na dortu je také dokonalé zrcadlení obrazu telefonu na velkou obrazovku. Aplikace funguje spolehlivě a během chvíle svá zařízení spárujete.

Zhodnocení: dle našich představ

LG před lety nastoupilo cestu s operačním systémem webOS. Té se drží a dle všech informací i nadále držet bude. Ukazuje se, že šlo o krok správným směrem, neboť současná verze 3.5 aspiruje na jeden z nejlepších operačních systémů v dnešních chytrých televizích.

LG OLED65E7V
LG OLED65E7V

Velkou výhodou je dostatek aplikací. Ano, našli by se nějaké, které budou chybět, ale nebude jich mnoho. Navíc je zde reálná naděje, že postupem času přibydou. Dostupné aplikace jsou kvalitně zpracované, přehledné a rychle se spouští. Pochválit musíme velmi intuitivní ovládání, které umocňuje i magický ovladač, avšak i bez něj se v prostředí bude pohybovat velmi rychle. Vždy máte navíc možnost využít aplikaci ve svém telefonu.

Líbí se nám také zpracování samotné hlavní nabídky, která efektivně využívá prostor obrazovky a současně divákům ponechává možnost sledovat právě spuštěný obsah.

Další populární aplikace v systému webOS 3.5

Pakliže se rozhodujete nad novou televizí a důležitým kritériem je právě operační systém, respektive nabídka aplikací, zařaďte si chytré televize od LG do svého užšího seznamu. Jejich systém je nejen uživatelsky přívětivý, ale především se jeví do budoucna jako perspektivní.

Diskuze ke článku
Mura
Dobrý den, jaký máte názor na televizi, která vyhrála tento test? https://www.arecenze.cz/test-televizoru/
Za 18000 se tváří velmi slušně, ale navím, jak moc je to objektivní, vůbec tomu nerozumím, děkuji :).
Milan
Dobrý den,
vím, že to tak trochu nesouvisí, ale po několika předchozích Tv jsem si zakoupil LG 65U855V(cca 50000,-). Ovládání a nastavení této TV LG je naprostá katastrofa. Uspořádat kanály je v podstatě nemožné. Magický ovladač, tak ten je opravdu "magický", špatná odezva, tlačítka někdy nereagují. Prostě ani operační systém to můj negativní pohled na LG nespraví. Poslední jenom třešnička na dortu, 3 měsíce po uplynutí záruky výměna základní desky za 7.800,- (reakce LG zastoupení nula). Takže ještě jednou LG už nikdy.
S pozdravem Milan J.
ladud
Naprosto souhlasím s Milanem.TV sice má nespočet funkcí ale to hlavní,třeba řazení kanálů nebo přepnutí na satelit je naprostá katastofa.U jiných TV je to velmi snadné a intuitivní u LG skoro nemožné.A v návodu není o tomto ani zmínka.Nikde na Webu jsem nenašel srozumitelný návod jak seřadit naladěné stanice.K čemu je mi WebOS když to základní co potřebuji neumí.Nechal jsem se ke koupi přesvědčit prodavačem a teď po půl roce používání toho lituji.
Jirka
Jo doby kdy se vyráběli tv v zemích původu jsou pryč moje první tři Toshiby byly z Japonska poslední byla montovaná v Polsku.K LG nyní mám dvě levné(15 000) 123cm jedna je 3 roky v provozu a druhá necelý rok zatím bez problémů jen spořič obrazovky se spouští jen někdy.Kamarád má také LG dražší asi za 40tis. problemy s kartou skylink vyměnili čtečku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze