Dyson V15s Detect Submarine
test

Dyson V15s Detect Submarine

Když není čas ztrácet čas

Ponorka připlouvá! Tedy ne ponorka, ale Dyson V15s Detect s hlavicí Submarine, která pomůže při nejméně oblíbené činnosti nás všech – vytírání podlahy. Vysavač vychází z již známého modelu V15 Detect, díky nové hubici však zjednodušuje organizaci úklidu i v opravdu „náročné domácnosti“. Jak si nový set od Dysonu vedl v našem testu?

Jistě to znáte – čekáte návštěvu, ale už jen pomyšlení na generální úklid domova vám veškeré těšení sebere. Jistě, můžete využít robotický vysavač s funkcí mokrého mopování, ale jsou místa, kam se zkrátka nedostane, navíc výsledek nemusí být 100% ani na tam, kam se dostane. V ten okamžik většina z nás vezme do ruky klasický (či lépe tyčový) vysavač, následně mop a pro jistotu podlahu ještě jednou vysaje. A to je vše, jen ne pohodlné.

Značka Dyson si položila otázku, zda by to nešlo i jednodušeji – samozřejmě že šlo, odpovědí má být speciální varianta oblíbeného vysavače Dyson V15 Detect s přídomkem „Submarine“. Nutno podotknout, že Dyson si s označením svých vysavačů trochu pohrává, takže dnes testovaný vysavač Dyson V15s Detect Submarine můžete na různých trzích zakoupit s různým označením a s různým obsahem základního balení. Dnešní recenze se tedy týká modelu, který zakoupíte na oficiálních stránkách společnosti Dyson Česká republika.

Technické parametry Dyson V15s Detect Submarine

Výška 125 cm
Šířka 25,3 cm
Hmotnost těla vysavače 2,1 kg
Hmotnost s hubicí Submarine bez vody/s vodou 3,8/4,1 kg
Výdrž baterie 60 minut
Objem nádoby na čistou vodu cca 300 ml
Objem nádoby na špinavou vodu cca 350 ml
Doba nabíjení cca 4 hodiny
Objem odpadní nádoby 0,77 l, HEPA filtr
Cena 22 990 Kč

Obsah balení: velkorysý

Obsah balení se na různých trzích liší, na našem trhu zakoupíte Dyson V15s Detect Submarine s opravdu bohatým obsahem základního balení, čemuž odpovídá i poměrně vysoká cena. Kromě těla vysavače a prodlužovací plastové hubice s kouřovým zatmavením naleznete v balení i hubici Submarine, odkapávací dok, hubici Digital Motorbar na vlasy a zvířecí srst, hubici Fluffy Optic, která nahrazuje dříve používanou hubici Fluffy, kombinovanou hubici, štěrbinovou hubici, hubici s kónickým kartáčem na sedačky a další čalouněný povrch, napájecí adaptér a nabíjecí úchyt na stěnu. Samozřejmostí je i podrobný manuál.

Líbilo se nám
  • nová generace hubice Fluffy
  • praktická odkapávací miska na hubici Submarine

Design a konstrukce: starý známý

Dyson V15s Detect Submarine vychází z vysavače Dyson V15 Detect, zřejmě nikoho tedy nepřekvapí, že design i barevné provedení odpovídá tomu, co jsme již na fZone.cz testovali. Ano, Dyson V15s Detect Submarine je stále extrémně povedeným kouskem s originálními detaily, potěší i bronzovo-fialové provedení, které Dyson kombinuje s šedými detaily. Díky tomu je vysavač prakticky nepřehlédnutelný. Hmotnost těla vysavače bez jakéhokoliv příslušenství činí něco málo přes 2 kg, spolu s prodlužovací hubicí a hlavicí Submarine naplněnou vodou váží zhruba dvojnásobek.

Dyson V15s Detect Submarine si zachoval odpadní nádobu o objemu 0,77 l, stejný je i způsob vysypání nečistot, kdy stačí zatáhnout za červenou pojistku, jež odjistí dno nádoby, nepořádek tak vysypete přímo do koše či popelnice. Rovněž zůstal zachován filtr, který lze opláchnout pod tekoucí vodou. Nejde o typ HEPA, ten je dostupný ve speciální variantě Absolute, která se na tuzemském trhu prozatím neprodává, i tak se můžete spolehnout na filtraci alergenů již od 0,3 mikronu.

Vzhledem k tomu, že Dyson V15s Detect Submarine vychází z modelu V15 Detect, zachována zůstala i „spoušť“, kterou je nutné držet po celou dobu vysávání. Některým tento způsob vyhovuje více než ovládání pomocí panelu u modelu Gen5detect Absolute, osobně mi vyhovují oba způsoby, jde tedy primárně o zvyk. Zachován zůstal i kruhový displej, který zobrazuje naměřené jednotky znečištění a jedno kulaté tlačítko pro přepínání režimů. Tlačítko je však multifunkční, takže pokud jej podržíte, dostanete se do menu, kde můžete nastavit jazyk (včetně češtiny) nebo třeba senzitivitu detekce nečistot a vypnutí/zapnutí zobrazení detekce nečistot. Volbu stačí potvrdit třívteřinovým přidržením ovládacího tlačítka.

Líbilo se nám
  • velká odpadní nádoba
  • omyvatelný filtr
  • nízká hmotnost
  • přehledný displej

Hubice: pomohou, kde mohou

Začneme u hubice Fluffy Optic. Ta je identická s tou, kterou nalezneme i v balení Gen5detect Absolute, jenž jsme pro vás rovněž testovali. Nově už Dyson nepoužívá laser, ale technologii LED, stále si však zachovává zelený odstín světla. Fluffy Optic je modernější, má výraznější dosvit i přesto, že namísto laseru využívá LED. Svit je nově výraznější i za denního světla, čímž se výrazně zlepšila efektivnost vysávání během dne. Oproti hlavici Fluffy, která byla přítomná u V15 Detect, si můžete povšimnout, že na těle schází přepínač pro vypnutí/zapnutí laseru, což vůbec nevadí – právě proto Fluffy hlavici používáte, důvod k vypínání přisvětlení není.

¨¨¨

V mé domácnosti se stala nepostradatelnou i hubice s kónickým kartáčem, která je ideální pro vysávání sedacích souprav, matrací nebo zvířecích pelíšků. Díky kónickému kartáči se nečistoty na kartáč nenamotávají, ale postupně sklouznou až do těla vysavače, tedy do odpadní nádoby. Díky extrémnímu výkonu tato hubice „vytáhne“ z povrchu opravdu vše, včetně odumřelé kůže, malých vlasů, vousů, chlupů a dalších nečistot, což si snadno ověříte pohledem do odpadní nádoby – pohled to kolikrát není vůbec lákavý.

Fluffy je nově Optic, víme?

Digital Motorbar je hubice, kterou jsme rovněž testovali i u modelu Gen5detect Absolute. Digital Motorbar je sice bez přisvětlení, ovšem je ideální pro domácnosti se zvířaty. Díky speciálnímu polykarbonátovému hřebenu se do ní nezamotávají vlasy, vlákna ani srst, takže si ušetříte čas při úklidu samotného hřebenu. Dalo by se říci, že hubicí Digital Motorbar je ideální začít a následně povrch dočistit pomocí hubice Fluffy Optic.

Dyson Gen5detect Absolute
Fluffy Optic je stejná jako u Gen5detect Absolute

Zmíníme i kombinovanou širokou hubici s kartáčem a štěrbinovou hubici. Obě jsou vhodné k přímému připojení do těla vysavače, tedy bez použití prodlužovacího spojovacího dílu. Kombinovanou hubici oceníte například pro čištění spár a podlahových lišt, hodí se ale i pro jemné stírání prachu například na poličkách. Štěrbinovou hubici využijete například v prostorech mezi jednotlivými díly sedačky nebo v úzkých prostorech kuchyňské linky, kdy snadno vysajete přihrádky s příbory či talíři, kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou.

Líbilo se nám
  • bohatá nabídka hubic

Submarine: to je to, oč tu běží

Samostatně proberene hlavici Submarine, která je hlavní doménou tohoto vysavače. Hned na začátek musíme poznamenat, že hubice Submarine není zpětně kompatibilní s žádným z tyčových vysavačů společnosti Dyson, ani s vysavačem Dyson V15 Detect, ze kterého vychází. Důvod je poměrně jednoduchý, aby hubice fungovala, museli v Dysonu přeprogramovat řídící jednotku, která koriguje fungování. Jakmile zapojíte hlavici Submarine, vypne se nasávání do těla vysavače, aby se omylem nenasála i kapalina. Vzhledem k tomu, že vysavače Dyson nelze vzdáleně spravovat formou aktualizací, je tedy nová hubice určena pouze pro nový vysavač V15s Detect Submarine.

Sestavte si hlavici Submarine!

Předchozí řádky už naznačily, jak hubice Submarine funguje – nevyužívá vysávacích schopností jako takových, ale spoléhá na energii, kterou přemění na roztáčení válce, jenž je součástí hubice. Submarine je taková skládačka – pomocí červené pojistky odjistíte tělo a vysunutím odhalíte právě válec a zásobník na čerstvou + odpadní vodu. Zásobník na čistou vodu pojme zhruba 300 ml, zásobník na odpadní vodu vypadá mnohem menší, přesto dle našeho měření pojme 350 ml vody. Zásobník na odpadní vodu ale není nijak zajištěn, proto musíte být při vylévání opatrní a držet hubici ve vodorovné poloze.

Submarine je taková skládačka.

Výhodou hubice Submarine je, že ji lze kompletně rozebrat a vyčistit pod tekoucí vodou, válec z mikrovlákna lze navíc ošetřit i dezinfekcí a následně v ruce vyždímat. Dyson doporučuje čistit hubici po každém úklidu, abyste zamezili zápachu – nemusíte mít strach, očištění vám zabere maximálně půl minuty.

Hubice Submarine se připojuje do prodlužovací tyče, tedy logicky ne přímo do těla vysavače. Jakmile stisknete spoušť, na displeji se místo naměřených částic zobrazí ikona symbolizující vodu a procenta, která znázorňují, kolik vody v nádrži zbývá.

Dyson V15s Detect Submarine

A dojmy? I přestože Submarine nečistoty nenasává silným motorem vysavače Dyson, kromě odolných nečistot z podlahy odstraní i prach, vlasy, chlupy, menší nečistoty z kuchyně a mnohé další. Osobně jsem vytíral primárně v kuchyni, v koupelně a na toaletách, kde jsem ocenil i to, že samotná hlavice není extra velká ani extra vysoká, vejde se tedy pohodlně i pod vyšší nábytek či spodní hranu kuchyňské linky. Bez problému se vám podaří odstranit zaschlé nečistoty od jídla, blátivé stopy, případně jiné zaschlé nečistoty, které na vás v domácnosti čekají.

Dyson V15s Detect Submarine

To pravé překvapení čeká poté, co se rozhodnete Submarine rozebrat a vyčistit. I zdánlivě čistá podlaha (předem vytřená robotickým vysavačem) dle barvy vody v odpadní nádobě opravdu čistá nebyla, navíc byla obvykle plná prachu, vlasů a dalších nečistot – a to i přestože špínu hlavice Submarine nenasává, o vše se stará již zmíněný mokrý válec. Velkou výhodou Submarine je navíc fakt, že díky rotujícímu kartáči vám samotná hlavice „pomáhá“ v pohybu.

Dyson V15s Detect Submarine

Když se zaměřím na nevýhody, kromě chybějícího utěsnění odpadní nádoby se stává, že po skončení úklidu udělá hubice malou loužičku – nejde o podlahovou myčku, takže po ukončení úklidu je loužička důsledkem toho, že válec již zbytkovou vodu „nenahnal“ do těla hubice. I tato malá loužička však uschne, případně není problém ji pomocí kuchyňské utěrky setřít. Vodou Dyson V15s Detect Submarine příliš neplýtvá, 300 ml mi stačilo na prostor zhruba 40 metrů čtverečních, podlaha je navíc do pár minut zcela suchá a precizně vyčištěná. To se nám líbí! Doplníme, že po vyčištění hubice Submarine ji můžete umístit do odkapávací misky, která je součástí základního balení – zde zůstává v pohotovosti, než ji opět budete potřebovat.

Líbilo se nám
  • perfektní výsledky
  • snadné čištění
  • výkonný mokrý válec
  • hospodaření s vodou
Nelíbilo se nám
  • odpadní nádoba není krytá pojistkou

Výkon a výdrž: špičkový

Výkon je opravdu úctyhodný, motor zvládne až 125 tisíc otáček za minutu, režim Max jsme prakticky nevyužívali, a to i z důvodu, že v tomto režimu výdrž dramaticky klesá zhruba na 10 minut, roste samozřejmě i hlučnost. Nejčastěji jsme využívali automatický režim, který se postaral o dokonalý úklid všech typů povrchů, protože automaticky reguluje sací výkon. V eko režimu zvládne Dyson vysávat hodinu, v režimu automatickém pak zhruba 40 minut a nabito máte během 4 hodin.

Líbilo se nám
  • vysoký sací výkon
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Zkušenosti a zhodnocení: pomocník

Dyson V15 Detect je bez debat jedním z nejpovedenějších vysavačů posledních let a s hlavicí Submarine získává nový život. Nám tato kombinace dává perfektní smysl, a to takový, že osobně bych přemýšlel nad tím, zda vybrat nejvýkonnější vysavače Gen5detect Absolute, nebo právě V15s Detect Submarine. Ano, Gen5detect nabízí delší výdrž, ovšem V15s Detect Submarine je lehčí, umožní vám mokré vytírání a nepostrádá nic důležitého. Cena činí 22 990 Kč, je ovšem plně opodstatněná.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • perfektní sací výkon
  • velká odpadní nádoba
  • omyvatelný filtr
  • přehledný displej
  • ovládání pomocí tlačítka
  • výborné výsledky hubice Submarine
  • bohatý obsah základního balení
  • měřený nečistot v reálném čase
  • vylepšená hubice Fluffy Optic
  • tři sací režimy včetně automatického
  • prostředí v češtině
Zápory
  • vyšší cena
  • výsledky nelze propojit s mobilní aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze