Xbox Series X
test

Xbox Series X

Úsvit nové éry

Videohry již mnoho let nejsou jen zábavou pro děti a mladistvé, ale důležitou součástí zábavního průmyslu, i proto byla příchodu nových herních konzolí věnována obrovská pozornost. Nová generace (next-gen) herních konzolí slibuje fotorealistickou grafiku, superrychlé načítání i další zajímavé funkce. O to více mě zajímalo, jaký v reálu bude Xbox Series X – v současnosti nejvýkonnější konzole na trhu. Povedlo se Microsoftu naplnit vysoká očekávání hráčů?

Microsoft letos přistoupil k rozdělení výkonnostních variant hned na začátku životního cyklu konzolí. Představil čistě digitální verzi (tedy takovou, která nedisponuje diskovou mechanickou) Xbox Series S a regulérní Xbox Series X. Xbox Series S cílí spíše na příležitostné hráče, kteří pravděpodobně budou těžit z výhod předplatného Xbox Game Pass. Nabízí nižší výkon a ani nedokáže nativně vykreslit 4K rozlišení, stojí však také podstatně méně. Do rukou se mi každopádně dostal výkonnější Xbox Series X, na nějž je dnešní test zaměřen.

Balení a design

U elektroniky spíše než samotnou formu balení popisuji, co se nachází uvnitř. Xbox Series X si však zaslouží výjimku. Pokud si konzoli plánujete nadělit pod stromeček sobě či někomu jinému, určitě vás bude bavit již samotné rozbalování. Krabice má výklopné víko, pod nímž najdete pečlivě zabezpečenou konzoli uloženou ve zkoseném molitanu. Zároveň zde pochopitelně je HDMI kabel, napájecí kabel (naštěstí bez trafa, to se nachází přímo v konzoli), manuály a také herní ovladač, ke kterému se dostanu později. Samo balení je tedy opravdu originální a pravděpodobně se Microsoftu v tomto ohledu podařilo trumfnout i „unboxing“ zážitek z PlayStationu 5. Níže se můžete podívat, jak balení vypadá.

Design je subjektivní záležitost a musím se přiznat, že se mi zpočátku, když jsem Xbox Series X vídal pouze jako render, vzhled příliš nelíbil. Monolitický blok je čirým opakem toho, co předvedlo Sony u PlayStationu 5, kde je design pochopitelně opět k diskuzi a ne každému musí padnout do oka. Po chvíli používání jsem však změnil názor. Ačkoliv konzoli nepovažuji za nějaký designový skvost, rozhodně má své kouzlo.

Samotná konzole je také pořádně těžká a dá se polohovat jak vertikálně, tak horizontálně. Dole u základny, kde se nachází silikonový kroužek pro lepší stabilitu, pak můžete spatřit pozdrav „Hello from Seattle“. Gumové nožičky jsou naštěstí i na delší straně, takže i když se rozhodnete mít konzoli „naležato“, nebude doléhat přímo na podložku.

Na horní straně i na boku si můžete všimnout chladících průduchů, z konektorové výbavy pak nechybí ethernetový port, HDMI 2.1 konektor (s podporou VRR i ALLM) a hned tři USB 3.0 (jedná se o starší, avšak stále praktické USB-A konektory). Dále můžeme spatřit zámek Kensington, který pravděpodobně běžní hráči nevyužijí, a proprietární slot pro externí SSD. Jediné, co by mohlo některým hráčům chybět, je optický audio výstup.

Chlazení

Důležitý faktor přímo související s vykreslením náročné grafiky a plynulostí her je chlazení, které je v případě Xbox Series X vyřešeno skvěle. Napomáhá mu jak tvar konzole připomínající klasické počítačové skříně, tak účinné aktivní i pasivní chladící prvky.

Za celou dobu používání jsem se nesetkal s tím, že by se konzole vůbec stala slyšitelnou, obvykle pouze tiše předla a chlazení jsem uslyšel, až když jsem byl v těsné blízkosti. Tichý chod přitom podle mě ocení naprosto každý. Ve srovnání s PlayStationem 4 Pro, který dokáže být někdy extrémně hlučný, se jedná o propastný rozdíl, který je pro mě jedním z příjemných aspektů nové generace konzolí. Konzole navíc zůstávala po celou dobu na dotyk chladná.

Ovladač

Zatímco Sony přišlo s novým ovladačem DualSense, Xbox zůstal u předchozího designu. Neočekávejte tedy novou haptickou odezvu či adaptivní triggery, jedná se v podstatě o ovladač z Xboxu One. Textura na spodní straně napomáhá lepšímu držení, stejně tak je příjemné vroubkování na páčkách či spodních triggerech.

Ovladač se zkrátka drží dobře, stejně je však škoda, že Xbox nepřistoupil k nějakým větším inovacím. Osobně navíc považuji slot na dvě tužkové baterie za obstarožní. Pokud nechcete dokupovat, nebo pravidelně nabíjet, tužkové baterie, musíte si přikoupit speciální baterii/adaptér od Microsoftu, abyste mohli nabíjet skrze USB-C kabel. I v tomto ohledu podle mě Sony vítězí, neboť u jejich ovladačů stačí klasicky nabíjet kabelem přímo z konzole.

Rozhraní konzole, nastavení a úložiště

Podobně jako u ovladače jsme se nedočkali velkých změn ani v rozhraní konzole, které si zachovává dlaždice a nabízí spíše drobnější kosmetické úpravy. Zajímavější je tak jistě údaj o možnostech nastavení, kterých je celá řada. V možnostech připojení k televizoru lze například umožnit skrze konzoli zapnout/vypnout televizor (přes HDMI CEC), stejně tak si lze upravit režim videa, kde můžete povolit HDR/HDR10, 4K, Dolby Vision, režim s automaticky nízkou latencí, proměnlivou obnovovací frekvencí apod. Vše pochopitelně za předpokladu, že váš televizor tyto technologie podporuje. Z interního 1TB úložiště zůstane hráčům dostupných přibližně 800 GB, v tomto ohledu je na tom tedy Xbox Series X lépe než PlayStation, který má úložiště menší (hráčům zůstane k dispozici zhruba 670 GB).

Výkon, načítání, grafika

Xbox Series X, jak si můžete prohlédnout v přiložené tabulce níže, má vyšší výkon než Xbox Series S a také vyšší (hrubý) výkon než PlayStation 5. Pravděpodobně vás tak nepřekvapí, že hry na této konzoli vypadají skvěle a běží velmi plynule. Konzole bez problémů zvládá nativně vykreslovat 4K rozlišení a také je možné dosáhnout až 120Hz obnovovací frekvence, což znamená maximálně plynulou odezvu.

Xbox Series S Xbox Series X
CPU 8 × 3,6 GHz Custom Zen 2 CPU
8 × 3,8 GHz Custom Zen 2 CPU
GPU 4 TFLOPS, 20 CUs @ 1,565 GHz Custom RDNA 2 GPU
12 TFLOPS, 52 CUs @ 1,825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Paměť 10 GB GDDR6
16 GB GDDR6
Propustnost paměti 8 GB @ 224 GB/s, 2GB @ 56 GB/s
10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Interní úložiště  512 GB Custom NVME SSD (uživateli dostupných 362,1 GB) 1 TB Custom NVME SSD (uživateli dostupných 802 GB)
Rozšiřitelnost úložiště 1 TB Expansion Card
1 TB Expansion Card
Externí úložiště USB 3,2 External HDD Support
USB 3,2 External HDD Support
Optická mechanika bez mechaniky 4K UHD Blu-Ray Drive
Cena 7 990 korun 13 490 korun

Abyste si grafiku a plynulost užili naplno, je opět potřeba mít televizor, který dokáže schopnosti konzole využít. Pro tyto účely Microsoft spolupracuje s LG, jejichž letošní řada OLED televizorů má být oficiálně nejlepším televizemi, na kterých si lze s konzolí Xbox Series X zahrát.

Co však ocení každý bez ohledu na to, na jaké televizi/monitoru hraje, je rychlost načítání. Díky SSD trvá načtení her obvykle do 10 sekund. Navíc lze u podporovaných her využít funkci rychlého přepínání mezi několika tituly, které se načítají prakticky ihned. Stejně tak je velmi rychlé samotné naběhnutí prostředí konzole.

Jisté je, že maximum toho, co vývojáři z konzole dokáží „vyždímat“, spatříme nejdříve v polovině, spíše však až ke konci životního cyklu. V tu dobu budou konzoli již perfektně znát a budou moci plně vytěžit její potenciál. Při startu nové generace se zpravidla dočkáváme spíše titulů, které sice vypadají velmi dobře, ale na to nejlepší je potřeba si počkat. Pokud vlastníte Xbox One, potěší vás, že u spousty her bude k dispozici bezplatný upgrade na next-gen verzi, stejnou hru tedy nemusíte kupovat znovu.

Zhodnocení

Xbox Series X je skvěle vybavenou a v současnosti také nejvýkonnější next-gen konzolí na trhu. Přináší účinné chlazení, špičkový výkon s využitím nejnovějších technologií i superrychlé načítání. Zamrzí naopak v podstatě identický ovladač a některé zákazníky možná i absence optického zvukového výstupu. Popularitu konzole a její úspěch však dělají až hry a na to, jak zajímavé herní tituly budou vycházet, a jestli budou stačit na vyhlášené exkluzivity od Sony, si budeme muset počkat.

Klady
  • účinné chlazení (nízká hlučnost)
  • originální balení
  • brutální výpočetní výkon
  • superrychlé načítání
Zápory
  • někomu může chybět optický výstup zvuku
  • ovladač zůstal prakticky stejný (a stále je na tužkové baterie)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze