Nuki Keypad 2.0
test

Nuki Keypad 2.0

Stačí se dotknout
1

Značku Nuki nemusíme našim čtenářům představovat. Pokud se rozhodnete pořídit si chytrý zámek, většinou narazíte právě ni. Dnes se podíváme na zajímavé příslušenství Nuki Keypad 2.0, tedy kódový zámek s jednou specialitou.

Používáte zámek Nuki Smart Lock 2. generace a novější, tedy například Nuki Smart Lock 3.0 Pro nebo Nuki Smart Lock 3.0? V takovém případě si můžete pořídit další zajímavý produkt z nabídky Nuki, kterým úroveň zabezpečení ještě zvýšíte a současně si zpříjemníte používání. Nuki totiž představilo druhou generaci kódového zámku Nuki Keypad 2.0, který má čtečku otisku prstů.

Technické parametry Nuki Keypad 2.0

Rozměry 118 × 29 × 21 mm
Hmotnost 90 g
Barva/materiál černá/plast
Napájení 4× AAA baterie
Výdrž cca 1 rok
Bezdrátová konektivita Bluetooth 5.0
Podporované platformy iOS, Android
Zadávání kódu číselník + čtečka otisků prstů
Cena Nuki Keypad 2.0 3 799 Kč

Obsah balení: vše potřebné

  • Nuki Keypad 2.0
  • předinstalovaná čtveřice AAA baterií
  • základní dokumentace

Konstrukční zpracování: lákavá tyčinka

Nuki Keypad 2.0 se prodává pouze v černé, což je vzhledem k bílým variantám Nuki Smart Lock 3. generace možná trochu škoda, ovšem nevadí, stejně jde o produkt určený na vnější stranu dveří. Jde o kompaktní tyčinku s rozměry 118 × 29 × 21 mm a hmotností 90 gramů. Přední strana je domovem hardwarových tlačítek s čísly 1–9, 0 stejně jako u předchozí generace chybí. Dále na těle naleznete tlačítko se šipkou zpět a kapacitní čtečku otisku prstů, která vypadá jako Home Button ze starších iPhonů. Jednotlivé klávesy nejsou podsvícené, o tom že zadáváte kód, se dozvíte pomocí postupného rozsvěcování LED na přední části klávesnice.

Nuki Keypad 2.0

Na spodní hraně je krytka, která po vysunutí odhalí prostor pro čtveřici AAA baterií. Ty jsou již předinstalované, není tedy nutné je dokupovat. Baterie by měly dle slov výrobce vydržet zhruba 1 rok. Na zadní straně dále je poměrně velká 3M nálepka, díky které můžete Keypad 2.0 nalepit na vnější stranu dveří, ať už na samotné dveře, nebo třeba na rám či zeď vedle. Přilnavé lepidlo si poradí s různými povrchy.

Instalaci zvládnete během pár vteřin.

Pro výměnu baterií pak není nutné celý Nuki Keypad 2.0 odlepovat a složitě nalepovat, nálepka se totiž nachází na speciální ližině, do které se tělo zasune. Instalace za pomocí šroubků není od výrobce podporována, Nuki však garantuje, že pokud vám Keypad 2.0 někdo odcizí, zašle vám po doložení této skutečnosti nový kus. Odolnost vůči vnějším vlivům je zaručena díky certifikaci IP54.

Nuki Keypad 2.0 je větší než jeho předchůdce, je to však spíše výhoda. Tlačítka jsou dále od sebe, lépe se tisknou a svůj velký prostor zde má právě kapacitní čtečka otisku prstů. Design je neutrální, přesto moderní, Nuki možná záměrně nenabízí bílou barvu, která by mohla více lákat případné záškodníky.

Líbilo se nám
  • ideální rozměry
  • snadná instalace pomocí 3M pásky
  • předinstalované AAA baterie
  • odolnost dle IP54
  • velká kapacitní čtečka otisku prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí možnost navrtání
  • klávesy nejsou podsvícené

Párování: to se nám líbí

Párování Nuki Smart Lock včetně jeho příslušenství je velmi snadné, nejinak je tomu u Nuki Keypadu 2.0. Stačí otevřít plně lokalizovanou aplikaci Nuki, v Přehledu zařízení vybrat Nuki Keypad a postupovat podle pokynů. Stačí tedy stisknout tlačítko se šipkou zpět, počkat na spárování, zadat přístupový kód k nastavení, poté přístupový kód k odemknutí, který musí být šestimístný (čtyřmístná varianta není podporována), a následně vás aplikace vyzve k tomu, abyste zadali svůj otisk prstu. Postupně stačí prst asi 5× přiložit a během pár vteřin je hotovo. Následně máte možnost vybrat si, zda chcete dveře pomocí Nuki Keypadu 2.0 i zamknout. Poté stačí stisknout tlačítko se šipkou zpět. Pokud jsou dveře odemknuté, po jeho stisknutí se okamžitě uzamknou.

Nuki Keypad 2.0

Chcete přidat více než jeden otisk prstu? Není problém, můžete přidat až 20 otisků a je jedno, zda půjde o 20 osob, nebo jen 2, ale každý si přidá více otisků. Stačí zavítat do nastavení Nuki Smart Lock a v přístupech upravit záložku Nuki Keypad. Můžete si zvolit, zda chcete přidat další číselný kód (těch může být celkem 100 u druhé generace, nebo 200 u třetí generace) a k němu nový otisk, nebo jen nový otisk k původnímu uživateli. Ptáte se, proč byste měli chtít přidávat další osoby a číselné kódy, když stačí přidat jen další otisk? Kvůli záznamu aktivit. Nuki pozná, kdo dveře a jakým stylem odemkl, vy tak máte přehled o tom, kdo Nuki Keypad 2.0 využil k odemčení dveří.

Nastavení Nuki Keypad 2.0 je velmi intuitivní.

Nastavit lze samozřejmě i časově omezené přístupy. Například přístup jen na dvě hodiny, případně opakující se přístupy ve vybrané rozmezí, což se hodí například, pokud máte paní na úklid. V takovém případě si může dotyčná osoba odemknout sama, ovšem jen v konkrétní dny a časy, jinak bude přístup zakázaný.

Ptáte se, co se stane, když se pokusíte přidat stejný otisk prstu pro jiný přístup? Aplikace to pozná a přidat otisk nedovolí. Otisků můžete přidat kolik chcete, ale každý musí být unikátní.

Pozor si musí dát jen majitelé první generace zámku Nuki Smart Lock, pro ty Keypad 2.0 není určen. Podporována je druhá generace a poté Nuki Smart Lock 3.0 a 3.0 Pro.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • intuitivní nastavení
  • časové přístupy
  • monitor aktivity
  • uzamknutí jedním tlačítkem
Nelíbilo se nám
  • kód musí být bezpodmínečně 6místný
  • na číselníku chybí 0
  • není kompatibilní s první generací Nuki Smart Lock

Zkušenosti: takto by to šlo

Hned na začátek poznamenám, že Nuki Keypad 2.0 komunikuje přes Bluetooth 5.0. Díky tomu je výměna informací mezi klávesnicí a zámkem poměrně rychlá, což se potvrdilo i v praxi. Nic by však nezmohlo Bluetooth, kdyby byla čtečka použitá v zařízení pomalá/nepřesná, i zde není důvod k obavám. Rozpoznání otisku proběhlo v 99 % případů, následovalo vteřinové „zamyšlení“ a následně se zámek okamžitě odemkl. Prst přitom stačí přiložit jen na vteřinu. Prodleva je tedy minimální a rozhodně celý proces zabere méně času, než vyndat telefon, zapnout aplikaci Nuki a zámek odemknout. Můžete namítnout: „ale vždyť existuje funkce Auto Unlock, která zámek odemkne automaticky v případě, že se přiblížíme k zámku a máme v kapse smartphone“. Máte pravdu, ovšem má to svá „ale“.

Nuki Keypad 2.0

Funkce Auto Unlock se totiž automaticky aktivuje jen v případě, že opustíte 100metrový perimetr v okolí vašeho domu. V reálu je to ještě více. Pokud tedy seběhnete za kurýrem nebo na nákup do večerky pod domem, zámek musíte odemknout manuálně, klíčem nebo skrze aplikaci. Navíc se funkce Auto Unlock sepne jen u uživatelů, kteří k tomu mají nastavené oprávnění. Zbytek se musí smířit s méně pohodlným odemknutím skrze aplikaci, případně jim můžete situaci ulehčit právě díky Nuki Keypadu 2.0.

Osobně si dokážu představit ještě jednu situaci, kdy by se Nuki Keypad 2.0 hodil. Vlastně si ji nemusím ani představovat, stala se mi, když jsem testoval zámek Nuki Smart Lock. Zavolal kurýr, že má pro mě produkt na test, vyběhl jsem ven a zabouchl dveře. Ano, mobil jsem nechal na poličce vedle botníku a klíče v zámku. Jediné štěstí tehdy bylo, že mi kurýr dovezl nový mobil, který jsem aktivoval, přes dveře se připojil k domácí Wi-Fi a dveře jsem odemkl skrze Nuki Web. Celé to zabralo asi 15 minut a stálo to kromě pár sprostých slov i pár kapek potu. Kdybych měl Nuki Keypad (2.0), stačilo by zadat kód (přiložit prst) a hotovo. Podobných situací asi nenastane mnoho, klíče nebo mobil si často doma nezapomenete, navíc ještě obojí naráz, ale znáte to... Stane se to přesně ve chvíli, kdy se to nejméně hodí.

Nuki Keypad 2.0 nepotřebuje ke svému fungování internet ani Nuki Bridge, komunikuje se zámkem přímo a otisky se ukládají přímo do něj, nedochází tedy ke sdílení do cloudu.

Líbilo se nám
  • rychlá komunikace
  • nekomunikuje s cloudem
  • rychlé rozpoznání otisků

Zhodnocení: skvělý, ale ta cena...

Celou dobu byla recenze veskrze pozitivní a má to svůj důvod – Nuki Keypad 2.0 se zkrátka hodí mít. Párování je snadné, instalace také, otisk rozpozná prakticky okamžitě, skvělá práce. Nejvíce mě však zklamala cena, v přepočtu vyjde na zhruba 3 800 Kč, za což koupíte Nuki Smart Lock 3.0. My už víme, že cena za doplňky Nuki je obecně vysoká, 2 700 Kč stojí Nuki Bridge, 2 300 Kč dáte za první generaci Nuki Keypadu bez čtečky otisků prstů. Ovšem až teprve u Nuki Keypadu 2.0 se sám sebe ptám, zda už není cena tak vysoká, jestli stojí za doporučení.

Nuki Keypad 2.0

Nakonec jsem se rozhodl doporučení udělit těm, kteří (stejně jako já) často zapomínají klíče i mobil na poličce a kteří se (stejně jako já) děsí toho, že budou volat zámečníky a platit několik tisíc korun za otevření bezpečnostních dveří. Z tohoto pohledu by se Nuki Keypad 2.0 „zaplatil“ vcelku rychle. Abych mohl Nuki Keypad 2.0 s čistým svědomím doporučit, i přes jeho vysokou cenu, řekl jsem si, že tak učiním jen za předpokladu, že bude naprosto bezchybný, co se fungování týká. A to se potvrdilo.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • snadná instalace
  • snadné párování
  • přehledná aplikace Nuki
  • pamatuje si až 20 otisku prstů
  • možnost nastavit až 200 přístupových kódů
  • výdrž, snadná výměna baterií
Zápory
  • na klávesnici mi chybí číslo 0
  • klávesy nejsou podsvícené
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Karel Hýbl
Karel Hýbl
Dobrý den, ke Keypad 2.0 bych doplnil že jde velmi rychle a lehce sundat z držáku takže výdrž v paneláku tak 1h. Existuje rámeček pro 3D tisk aby se dala klavesnice přivrtat. Doporučuji na FB skupinu Nuki Smart Home CZ/SK.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze