Philips TAB8907/10
test

Philips TAB8907/10

Pohledný a výkonný

Soundbary jsou stále levnější a levnější a stávají se součástí mnoha domácností. Stále však existují i prémiovější kousky, které zaujmou nejen výborným zvukem, ale také designem a vychytávkami. Jedním takovým je i dnes testovaný TAB8907/10 od Philipsu.

Philips se na segment audia soustředí opravdu velmi pečlivě, vždyť už některé jeho televizory mají natolik kvalitní soundbar, že žádné další reproduktory nepotřebujete. Pokud však máte nižší řadu televizorů, případně si zkrátka chcete dopřát hlasitý poslech a pořádné basy, dřív nebo později budete řešit nákup vhodného soundbaru, samozřejmě se subwooferem.

Na jeden takový se dnes podíváme, konkrétně na model TAB8907/10, který se pokusí zaujmout náročnější klientelu.

Philips TAB8907/10 – soundbar

Rozměry 94 × 65 × 10,6 cm
Hmotnost 3 kg
Frekvenční rozsah 150 až 20 000 Hz
Reproduktory Středové: 2 širokopásmové, přední: 2 širokopásmové (L+P), 2 výškové reproduktory (L+P), směřující nahoru: 2 širokopásmové (L+P)
Sestava 3.1.2
Celkový výkon 360 W RMS při 10% THD (max 720 W) – 240 W soundbar, 120 W subwoofer
Kompatibilita audio formátů Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby MAT
Kompatibilita video formátů Přenos videa v rozlišení 4K, Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Bezdrátová komunikace Wi-Fi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.3
Bluetooth profily A2DP, AVRCP
DTS Play-Fi ano
Konektivita 1× HDMI 2.0, 1× HDMI 2.0 eARC/ARC, 1× optický vstup, AUX IN, 1× USB 2.0
Podporované služby Chromecast, Spotify Connect, Alexa, Google Assistent, AirPlay 2
Doprovodná aplikace Philips Sound
Cena cca 15 tisíc korun

Technické parametry Philips TAB8907/10 – subwoofer

Rozměry 19 × 41 × 30,9 cm
Hmotnost 6 kg
Woofer 6,5" basový reproduktor
Spojení bezdrátově

Obsah balení: bez HDMI, víme?

Philips TAB8907/10 pořídíte jen jako set soundbaru a subwooferu, proto také dorazí v jedné krabici ve tvaru hokejky. Subwoofer i soundbar jsou skvěle uloženy v obalu, který připomíná jemnou textilii. V menší krabičce poté nalezneme ovladač, dvojici AAA baterií a duo napájecích kabelů do sítě hned ve dvou vydáních – pro evropské a anglické zásuvky, celkem tedy 4 kabely. Dostalo se i na kování, které umožní zavěšení soundbaru na stěnu, včetně šroubů a šablony. Samozřejmostí je podrobná dokumentace, na HDMI kabel se však nedostalo, pokud nemáte vlastní, počítejte s investicí pár dalších stokorun.

Líbilo se nám
  • velmi důkladně uložené
  • dvojice AAA baterií
  • kování pro zavěšení na stěnu
Nelíbilo se nám
  • bez HDMI kabelu

Konstrukční zpracování: hlavně elegantně

Soundbar od Philipsu je elegantní kousek, který není přehnaně velký ani těžký. Umístit jej můžete buď pod televizor, před UTS projektor, případně jej zavěsit na zeď, Philips pro tento případ dodává nezbytné vybavení. Rozměry činí 94 × 65 × 10,6 cm, hmotnost 3 kilogramy, ovšem kvůli délce působí těžším dojmem. Nejde o obyčejný hranol, má efektně zkosené bočnice, což je nejen praktické, ale napomáhá to i směřování zvuku.

Philips TAB8907/10

Přední strana je krytá elegantním síťovaným materiálem, který připomíná látku, na první pohled si tak nevšimnete, že se na tomto panelu nachází i LED displej + notifikační LED, která signalizuje párování se subwooferem. Na vrchní straně poté je několik kapacitních tlačítek, těmi můžete zvýšit/snížit hlasitost, přepnout zdroj i zahájit Bluetooth párování. Zadní strana je pochopitelně domovem konektorů, jde o dvojici HDMI, USB 2.0, AUX IN, optický vstup a proprietární konektor pro napájení. Nachází se zde i tlačítko pro zahájení Wi-Fi párování.

Philips TAB8907/10

LED displej může trvale svítit, nebo jej můžete manuálně vypnout, v takovém případě se probudí jen při povelu z dálkového ovladače. Můžete nastavit i sílu jasu.

LED panel je v první chvíli neviditelný.

Soundbar lze určitě hodnotit kladně, stejně jako design subwooferu, který se dodává v setu. Ten je vcelku úzký, s rozměry 19 × 41 × 30,9 cm však nijak zvlášť nevybočuje z davu. Jeho hmotnost činí 6 kg, na jeho zádech nalezneme párovací tlačítko a také napájecí konektor, který je identický s tím ze soudnbaru, klidně je tedy můžete zaměnit a nic se nestane, zdroje jsou ukryté v tělech zařízení.

Philips TAB8907/10

Soudnbar ani subwoofer nejsou úplně černé, jde spíše o tmavě šedou až černou, za což může právě použitá textilie. Na soundbaru kryje přední část, na subwooferu boční. Bez obav set zapadne i do moderní domácnosti. Design hodnotím kladně, přesto nelze říci, že je model TAB8907/10 natolik výjimečný, abyste si jej nespletli s některým z konkurentů.

Líbilo se nám
  • kvalitní plasty
  • nízká hmotnost
  • možnost instalace na stěnu
  • látka po obvodu
  • skrytý LED panel

Připojení a aplikace: těch možností!

Philips TAB8907/10 je prošpikovaný technologiemi, kterými se k soundbaru můžete připojit, začneme ale pěkně od začátku. Jakmile do sítě zapojíte soundbar a subwoofer, stačí počkat pár vteřin a obě jednotky se navzájem bezdrátově propojí. Pokud se rozhodnete propojit soundbar s televizorem kabelem, využijete HDMI 2.0 eARC/ARC.

Philips TAB8907/10

Pokud máte televizor Philips, můžete jej propojit skrze technologii DTS Play-Fi, o které jsme si více řekli při testování reproduktorů Philips s touto funkcí. Soundbar dále podporuje přehrávání obsahu skrze Bluetooth 5.3, AirPlay 2.0 a Google Chromecast. Je prakticky nemožné, abyste nenašli vhodný prostředek pro spojení.

Přehrávat můžete i skrze telefon, a to skrze aplikaci Philips Sound. Pokud máte iPhone, zařízení se okamžitě zobrazí jako AirPlay 2.0 reproduktor, můžete jej tedy seskupovat i s dalšími reproduktory s podporou AirPlay, případně s podporou DTS Play-Fi. Podporovaná je i funkce Multipoint. Zapomenout nesmíme ani na přehrávání obsahu z USB 2.0, to však využijete asi jen okrajově.

Philips TAB8907/10

K aplikaci Philips Sound si dovolím malou poznámku. Že je její prostředí stále jen v angličtině mi vadí méně než fakt, že její prostředí stále působí více technickým než uživatelsky komfortním dojmem. Pokud Philips chce, aby se se o funkci DTS Play-Fi začalo zajímat více lidí, je třeba na aplikaci trochu zapracovat a vylepšit její prostředí.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • snadné nastavení
  • jednoduché párování
Nelíbilo se nám
  • aplikace Philips Sound je stále dost technická

Ovladač a prostředí: musíte si zvyknout

Philips TAB8907/10 má LED panel, který ovládáte přiloženým dálkovým ovladačem. Ovladač je kompletně z plastu a vypadá velmi elegantně, líbí se nám i pogumovaná tlačítka a jeho velikost, zde však chvála končí. Kvůli jednolité ploše je od sebe nepoznáte, nejsou ani podsvícená a pokud nebudete mít dostatek světla, tak je bohužel k ničemu.

Philips TAB8907/10

Ovladač není ideální, Philips příliš nepomohl ani v orientaci. Panel na soundbaru je vcelku malý a než zjistíte obsah Menu, zabere to pár minut. Nakonec si stejně vezmete na pomoc manuál, kde se s prostředím seznámíte a zjistíte, co vlastně můžete ovladačem ovládat. Menu není nijak zvlášť obsáhlé, přesto vám seznámení se s ním zabere nějakou chvíli. Navíc je prostředí pouze v angličtině.

Přiznám se, že prvních pár dnů jsem si na styl ovládání musel zvykat, ale poté to jde již vcelku intuitivně. Hlasitost ovladačem měnit nemusíte, to můžete i ovladačem od televize. Pokud ale budete chtít přepnout ekvalizér, ovladač od soundbaru je nezbytný, takže si na ovládání za čas stejně zvyknete. Navíc nemůžeme Philips TAB8907/10 úplně křivdit, ovládání soundbarů je všeobecně spíše komplikované a žádné vyloženě elegantní řešení jsem ještě neviděl.

Líbilo se nám
  • pěkný design ovladače
  • pogumovaná tlačítka
  • standardní AAA baterie
Nelíbilo se nám
  • tlačítka jsou zapuštěná v jedné rovině
  • ovladač není podsvícený
  • menu soundbaru nepůsobí přehledně

Funkce: to se mi líbí

Soundbar a subwoofer mají celkový výkon 360 W RMS (240 W soundbar, 120 W subwoofer), špičkový výkon činí až 720 W. To jsou slušné výsledky a Philips TAB8907/10 se rozhodně řadí k nadprůměru. Jde o sestavu 3.1.2 , která sice nezařídí kompletně prostorový zvuk, ovšem díky podpoře DTS Play-Fi můžete přidat i další reproduktory a prostorový zvuk si doplnit. Přesto díky podpoře Dolby Atmos a funkci Upmix dokáže Philips TAB8907/10 prostorový zvuk alespoň nasimulovat a výsledek není vůbec špatný. Ano, nedosahuje takových kvalit jako například nedávno testovaný Sennheiser Ambeo a Ambeo Sub, ovšem s přihlédnutím na velikost a cenu jde určitě o nadprůměr.

Philips TAB8907/10

Philips se rovněž chlubí režimem Stadion EQ, který je vhodný ke sledování sportovních přenosů, kdy zvuk simuluje přítomnost na stadionu. Co se týká ekvalizéru, na výběr máte mezi režimy Music, Voice, Stadion EQ, Movie a Custom, kdy si můžete zvuk přizpůsobit. Dále si můžete nastavit intenzitu Dolby Atmos (0–3), basovou složku (0–3) a mnohé další. Ve výsledku nejčastěji budete měnit právě nastavení ekvalizéru, a to podle obsahu, který budete sledovat.

Umí toho opravdu hodně.

Velkou výhodou je již zmíněná podpora Apple AirPlay 2.0, ale také Google Chromecastu a DTS Play-Fi. Díky hlasovým asistentům Alexa, Google Asistent a zprostředkovaně také Siri můžete soundbar ovládat bez nutnosti sahat na ovladač, bohužel ale, jen pokud dostatečně ovládáte angličtinu.

Z podporovaných formátů musíme zmínit Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital, Dolby Digital Plus a Dolby MAT. Na druhou stranu, Sony 360 Reality Audio a DTS:X chybí, to je stále výsadou těch nejlepších soundbarů na trhu. Stejně tak může hráče zamrzet absence HDMI 2.1, stejně tak se nedostalo na RJ-45.

Líbilo se nám
  • Dolby Atmos
  • slušný výkon
  • AirPlay 2.0, Spotify Connect, DTS Play-Fi
  • kompletní podpora hlasových asistentů
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora DTS:X
  • HDMI jen verze 2.0

Zvuk: doplní televizory střední třídy

Philips TAB8907/10 je ideálním doplňkem ke střední třídě televizorů Philips, to právě kvůli tomu, že u této třídy uživatel nejvíce pozná jeho přínos. Pokud máte špičkový televizor Philips, například 65OLED937, oceníte subwoofer, ale zvuk ze soundbaru už tolik ne, nehledě na to, že tento typ televizorů už má soundbar zabudovaný v podstavci. Pokud však máte základní OLED televizor, například Philips 55OLED707, smysl už to dává, protože zvukový výstup povýšíte o úroveň či dvě výše.

Osobně jsem z kvality zvuku Philips TAB8907/10 příjemně překvapen, basy jsou opravdu hutné, zvuk kvalitní, sytý, ovšem subwoofer je opravdu nezbytný, bez něj je basová složka slabá a dojem tuctovější. Pokud se budete dívat na film se zvukem Dolby Atmos, využijete potenciál soundbaru na maximum a ze zážitku budete spokojení. Osobně jsem soundbar a subwoofer testoval s televizorem i projektorem (konkrétně Xiaomi Laser Projector 4K) a v obou případech jsem pocítil, že se soundbarem je to zkrátka lepší. Nejvíce si tento fakt uvědomíte, když soundbar odpojíte a vyzkoušíte si přehrávání skrze interní reproduktory zařízení, najednou se mi velmi těžko zvykalo.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní zvuk
  • hutné basy díky subwooferu
  • konstantně kvalitní výsledky
Nelíbilo se nám
  • u špičkových televizorů s vlastním soundbarem poznáte jen zanedbatelný rozdíl

Zhodnocení: kvalitní kousek, u kterého si počkáme na slevu

Philips TAB8907/10 je velmi kvalitní set soundbaru a subwooferu, který aktuálně pořídíte za 15 až 17 tisíc korun, dle prodejce. Dle mého názoru je cena odpovídající, ale pokud bychom se bavili o ceně kolem 13 až 15 tisíc korun, myslím, že by byl úspěch zaručen. Nechci tedy říci, že by si aktuální cenu nedokázal obhájit, ale s mírnou slevou by se z něj mohl stát bestseller vyšší střední třídy. Abych byl zcela spokojen, potřeboval bych HDMI 2.1 a ideálně i podporu DTS:X, za to bych si byl ochoten mírně připlatit.

Philips TAB8907/10

Pokud tedy na dnes testovaný set narazíte v nějaké akční nabídce, neváhejte ani vteřinu, zvuk si vás totiž podmaní. Pokud se v budoucnu rozhodnete sestavu doplnit o zadní reproduktory, díky podpoře DTS Play-Fi si jednoduše dokoupíte vhodné, například opět ty Philips. I to znamená značnou výhodu, nemusíte totiž rovnou pořizovat kompletní sestavu, ale zbylé reproduktory si dokoupit později, tedy pokud je vůbec budete potřebovat.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalitní zvuk a hutné basy
  • prémiový design, kvalitní zpracování
  • podpora DTS Play-Fi usnadňuje rozšíření
  • podpora Google Home a AirPlay 2.0
  • certifikace Dolby Atmos
Zápory
  • chybí HDMI 2.1
  • ovladač není podsvícený
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze