Sackboy: A Big Adventure
test

Sackboy: A Big Adventure

Srdcová záležitost

Když byla v roce 2007 poprvé ohlášena originální hra LittleBigPlanet z dílny nově vzniknuvšího studia Media Molecule exkluzivně pro konzoli PlayStation 3, nikdo netušil, jak moc se pestrobarevné univerzum LBP stane populárním. Roztomilý panáček Sackboy v kombinaci se skvělým level designem, chytlavým soundtrackem a hlavně možností budování vlastních levelů na sebe okamžitě upoutal pozornost a postupem času se nesmazatelně zapsal do srdcí menších i větších hráčů. Jak se povedl nejnovější díl s názvem Sackboy: A Big Adventure?

Jistě jste se už setkali s filmy, seriály či knihami, které na první pohled vypadají jako tvorba pro děti, ale záhy zjistíte, že skrývají zajímavý narativ či apokryfy, které dokáží oslovit i dospělé. Přesně takový je i nový herní titul Sackboy: A Big Adventure dostupný pro PlayStation 4 a PlayStation 5. Jak se hra liší od předchozích dílů LittleBigPlanet a stojí vůbec za nákup?

Příběh Sackboye (hadrového panáčka, který se umí různě pitvořit a působí velmi roztomile) se tentokrát motá kolem záchrany světa před padouchem jménem Vex. Nečekejte tedy žádný komplikovaný příběh plný nečekaných zvratů, v tomto případě je hlavní zápletka vcelku přímočará, což však vůbec nevadí. Naopak může být příjemné, že se u hraní Sackboy: A Big Adventure můžete pořádně odreagovat a odpočinout si od her s mnohdy dusivou atmosférou, jako je například The Last Of Us Part II.

Na hráče čeká celá řada nápaditě zpracovaných levelů, nejzajímavější jsou pravděpodobně úrovně s licencovanými skladbami. Těšit se můžete na různé drobné detaily i důmyslné herní mechanismy. A pokud byste nechtěli hrát v jednom, můžete využít kooperativní (offline) režim až pro čtyři hráče. Online alternativa má být brzy představena.

Hlavní náplní je pochopitelně sbíraní orbů a nejrůznějších oblečků a doplňků, kterých ve hře najdete stovky, takže můžete Sackboye přesně upravit k obrazu svému. Díky tomu, že se do některých sekcí dostanete pouze ve více hráčích, se navíc můžete spolehnout na dobrou znovuhratelnost. Dokončení hry jednomu hráči zabere přibližně 10 až 15 hodin, takže na vás čeká solidní porce zábavy na několik večerů.

A jaký je tedy vlastně rozdíl mezi novým titulem, který upustil od názvu LittleBigPlanet? V prvé řadě je podle mého názoru novinka mnohem více zaměřená na příběh, který byl v LittleBigPlanet spíše na pozadí. Naopak zde chybí možnost tvorby vlastních levelů, což mi osobně nevadí. Tuto možnost jsem totiž většinou pouze krátce vyzkoušel (a obdivoval extrémně detailní výtvory ostatních hráčů), samotnému se mi však nechtěl trávit čas tvorbou vlastních levelů.

České hráče potěší lokalizace do rodného jazyka.

Podobně jako u předchozích her LBP však musím i tentokrát pochválit grafické zpracování. Během hraní si všimnete různých menších detailů a skvělé práce s nasvětlením jednotlivých scén i celkově krásným vizuálním pojetím. Během testování jsem přitom hrál „pouze“ na PlayStationu 4 Pro. Pokud si hru zahrajete na PlayStationu 5, můžete se těšit na ještě lepší grafiku a také využití nových funkcí ovladače DualSense. Špičkové je také ozvučení i již zmíněné hudební podklady jednotlivých levelů. Ty mění melodii podle toho, jak úrovní procházíte, skvěle tak dotváří atmosféru. Pro české hráče jsou navíc k dispozici také titulky i lokalizace prostředí, problém s pochopením tak nebudou mít ani ti mladší. Jedinou výtku mám pouze ke kameře, která někdy zabírá hru z ne zcela ideálních úhlů, celkovému dojmu z hraní to však naštěstí nijak zvlášť neškodí.

Sackboy: A Big Adventure má charismatického hlavního hrdinu, zábavnou zápletku a hlavně skvělé vizuální i zvukové zpracování. Spolu s osvědčenou herní mechanikou se nejedná pouze o bezduchou plošinovku, ale o skvělou hru, která snadno přiroste k srdci hráčům, ať už je jim patnáct, nebo čtyřicet. Nákup tedy mohu vřele doporučit hráčům všech věkových skupin, čeká je totiž bohatá porce zábavy a také kouzelně stylizovaný svět, do kterého se budou rádi vracet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze