Xiaomi Oclean X
test

Xiaomi Oclean X

Moderně i na zuby

Na fZone.cz jsme pro vás již pár elektrických kartáčků otestovali a určitě s tím nehodláme přestat. Přeci jen, zuby máme jen jedny a je třeba se o ně náležitě starat. Dnes se podíváme na kartáček od Xiaomi, který zaujme dotykovým displejem a velice elegantním provedením. Cena přitom rozhodně není přemrštěná.

Moderní vychytávky nám nejenom usnadňují život, ale také se starají o naše zdraví. U elektrických zubních kartáčků to platí dvojnásob, protože zuby máme jen jedny a jejich umělá náhrada není zrovna něco, co by chtěl člověk v produktivním věku řešit. Na fZone.cz pro vás takové kartáčky testujeme poměrně pravidelně, dnes se podíváme na jeden od Xiaomi.

Naposledy jste si u nás mohli přečíst recenzi na poměrně jednoduchý kartáček Mi Sonic Electric Toothbrush, dnes se podíváme na vyspělejší variantu Oclean X. Ta překvapí dotykovým displejem a velice elegantním provedením, čímž se dost podobá kartáčům od Philipsu, které v otázce oblíbenosti mezi sonickými kartáčky nejen na tuzemském trhu.

Technické parametry TrueLife SonicBrush Compact

Rozměry 24,4 × 2,5 × 2,5 cm
Hmotnost 99 gramů
Nabíjení magnetické
Výdrž baterie cca 12 dnů
Počet kmitů až 40 000 kmitů za minutu
Odolnost vůči vodě IPx7
Cena cca 1 800 Kč

Obsah balení: adaptér vlastní

Po rozbalení podlouhlé bílé krabičky nejprve narazíte na pečlivě uložené tělo kartáčku s nasazeným plastovým krytem hlavice. Dostalo se také na nabíjecí stanici, která slouží i jako primitivní stojánek, protože je magnetická. Přívodní kabel není součástí stanice, jde o standardní USB-A–microUSB kabel, avšak bez adaptéru do sítě. Pokud chcete, můžete přívodní kabel vyměnit za jakoukoli jinou nabíječku s adaptérem, která se vám doma povaluje. Pokud žádnou nabíječku/adaptér nevlastníte, můžete dobíjet i z USB portu PC. V balení bohužel není cestovní pouzdro.

Líbilo se nám
  • magnetická nabíječka
Nelíbilo se nám
  • chybí cestovní pouzdro

Zpracování a konstrukce: je to elegán

Oclean X od Xiaomi působí na produktových fotografiích velmi elegantně a reálný dojem je prakticky totožný. Tělo je sněhově bílé se zlatými detaily, což je kombinace, která pocit luxusu už sama o sobě navozuje. Tělo je matné, pogumované a do ruky padne naprosto perfektně. Vzhledem k použití kartáčku je pochopitelně rovněž voděodolné s certifikací IPX7, což znamená, že se nemusíte obávat si s kartáčkem dát sprchu nebo jej opláchnout pod tekoucí vodu.

Xiaomi Oclean X

Tělo Oclean X nám připomíná Philips Sonicare DiamondClean, což rozhodně není urážka, právě naopak. Zajímavostí je styl ovládání. Na těle má sice jediné tlačítko ON/OFF, ale se je i barevný dotykový displej. To se u kartáčku vidí opravdu jen velmi zřídka, navíc v této cenové hladině.

Barevné provedení působí luxusně.

Ještě to tu nezaznělo, ale Oclean X je kartáček sonický. To ocení ti, kteří mají citlivé dásně a klasické oscilačně rotační kartáčky by jim mohly ublížit. Pokud navštěvujete dentální hygienu, nejčastěji vám bude doporučován právě sonický kartáček, protože je šetrný, přesto zuby vyčistí s minimální námahou.

Oclean X je poměrně lehký, ač nepatří se 100 gramy mezi ty nejlehčí na trhu. To však přidává na dojmu, že se jedná o kvalitně zpracovaný kus techniky. Na těle dále zaujme spodní hrana, kde je efektně zpracována nabíjecí část kartáčku s kovovými piny, nabíjení tedy neprobíhá indukčně, jako je tomu u elektrických kartáčků nejběžnější. Celkově jsme spokojeni jak s designem, tak s provedením, Oclean X na nás zanechal jen pozitivní dojem.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • odolné provedení
  • luxusní barevná kombinace

Displej: malý, ale šikovný

Dobře, displej je možná moc silné slovo, jde o malý 0,96palcový panel, který reaguje na svislé a horizontální pohyby (doleva, doprava, nahoru a dolů) a také na přítlak, který slouží jako potvrzení dané volby. Důležité je, že pohyb musí být plynulý, jinak by panel nemusel váš požadavek rozpoznat. Nabídka je vcelku povedená, některé ikony sice působí mírně infantilně, ale celkově vzato nás nijak neuráží. Na displeji můžete sledovat i statistiku posledního čištění, která se objeví ihned po jeho dokončení. Vidíte i čas strávený čištěním.

Na úvodní obrazovce jsou (ještě před spuštěním čištění) informace o času, datu a také o denní době, vše bohužel v angličtině. Hlouběji v nastavení se dostanete k režimům čištění, délce čištění a nastavení časovače. Chtělo by se říci, že vše by šlo vyřešit skrze aplikaci, ovšem skrze displej je to možná „více cool“.

Dodáme, že pokud Oclean X chcete darovat například rodičům či prarodičům a máte obavu, zda jej budou schopni používat, můžete být v klidu. Detailní nastavení vlastně není ani třeba, kartáček lze ovládat i jen jedním tlačítkem na jeho těle. Jedním stiskem jej uvedete do provozu, druhým čištění ukončíte. Případně se čištění ukončí samovolně, pokud nastavíte konkrétní čas dopředu v nastavení. Doplníme, že čitelnost displeje je slušná, barvy však nejsou tak výrazné jako například na fitness náramku s AMOLED displejem. Čitelnost na přímém světle řešit nemusíme, čistit zuby si stejně budete primárně v koupelně.

Displej je zajímavé zpestření.

Displej je zkrátka zajímavost, ovšem o praktičnosti si musíte udělat obrázek sami. Ne snad, že by byl natolik potřebný nebo snad důležitý, ovšem když už tu je, bereme jej jako hezké zpestření.

Líbilo se nám
  • dotykový displej
  • dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • barvy jsou vybledlejší

Aplikace: detailně

Pro iOS a Android je k dispozici i speciální aplikace Oclean, která zobrazí všechny informace na jednom místě, s Oclean X komunikuje pomocí technologie Bluetooth 4.2. A jak správně hádáte, plně nahradí displej, protože skrze ni můžete nastavit vše co přes displej samotný. K tomu přidá statistiky čištění (například průměrný čas jím strávený) a na základě pár otázek také doporučí režim (klasické čištění, masáž a bělení), který nejlépe odpovídá vašim potřebám. Aplikace také upozorní na to, že při čištění zbytečně tlačíte na zuby, s tím škodíte jak dásním, tak zubní sklovině. Škoda, že Oclean X nemá po vzoru kartáčků Philips/Oral-B LED světlo přímo na těle, které by při větším tlaku na tento problém upozornilo.

Kartáček spoléhá na gyroskop, který je uvnitř něj a předává informace o čištění do aplikace skrze Bluetooth. To znamená, že pokud některou část vyčistíte krátce, neúplně, ve statistikách se to objeví. Vše samozřejmě není tak přesné jako například u modelu od Oral-B, který jsme pro vás také testovali, ale získáte i tak vcelku slušný přehled o tom, kde čištění zkrátka „flákáte“.

Česky aplikace neumí.

Aplikace je vcelku přehledná, bohužel ale není lokalizovaná. Pro většinu nebude těch pár anglických slůvek problém, ale i kdyby byl, nemusíte ji využívat. Čištění zubů zvládnete i bez toho a pokud byste čištění odbývali, aplikace vás upozorní alespoň procentuálním hodnocením (100 % = skvělé čištění).

Líbilo se nám
  • detailní statistiky
Nelíbilo se nám
  • aplikace není lokalizována

Výdrž: je to držák

Při čištění zubů dvakrát denně po dobu 2 minut vydržel kartáček na nabití zhruba 10 až 12 dnů, což je slušná hodnota. Baterie nabízí kapacitu 800 mAh a pomocí nabíječky zvládnete dodat energii za zhruba 3 hodiny, což patří mezi ty lepší časy ve světě elektrických kartáčků.

Xiaomi Oclean X

Nabíjecí stojánek je magnetický a díky zadní lepivé ploše jej můžete i nalepit například na zeď vedle zrcadla. Slouží tedy jako nabíječka i držák. Kartáček se tak nebude muset povalovat někde umyvadle, kde by mohl přijít k úhoně. V momentě, kdy jej budete potřebovat nabít, stačí podložku odloupnout od magnetického držáku, nabít a opětovně vrátit na své místo, tedy například na zeď vedle umyvadla.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • vcelku rychlé nabíjení

Zkušenosti: hezky svižně

Ocelan X se chlubí 40 000 kmity za minutu, čímž se řadí mezi průměr. Časovač je od Xiaomi nastaven na standardní 2 minuty, což není překvapení, ovšem právě skrze aplikaci nebo displej jej lze prodloužit. Pokud již nějakou zkušenost se sonickými kartáčky máte, asi víte, že 2 minuty určitě nestačí, alespoň v době zácviku. Časovač si můžete prodloužit až na 3 minuty, což většinou už stačí, případně je možné čistící proces opakovat.

Xiaomi Oclean X

Jak jsme již uvedli, kartáček průběžně vyhodnocuje vaše čistění a upozorní i na to, pokud příliš tlačíte, případně rychle měníte polohu v ústech. To také není ideální, nejlepší je, pokud čistíte postupně po úsecích, nestane se tak, že byste na nějaké místo zapomněli (například horní část chrupu vzadu). Právě na těchto místech se pak nejčastěji tvoří zubní kámen a v horších případech i zubní kaz, takže motivace ze strany Xiaomi může zlepšit i vaše návyky.

Zhodnocení: vyplatí se

Dnes testovaný kartáček od Xiaomi umí vše a ještě něco navíc. Potěší aplikace i displej. Možná jsou to jen drobnosti navíc, ale když zjistíte, že stojí podstatně méně než konkurenční produkty s takovou výbavou, není důvod si tyto „cool vychytávky“ nedopřát. Navíc, když Oclean X skvěle vypadá a dobře padne do ruky. Za cenu okolo 1 800 Kč jde o kartáček, který se směle může vyjímat v každé moderní domácnosti.

Klady
  • vysoká účinnost čištění
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • displej jako zpestření
  • odolný vůči vodě IPX7
  • možnost sledování statistik přes aplikaci
  • slušná cena
  • kvalitní čistící režimy
Zápory
  • aplikace není lokalizována
  • displej je zbytečně zapuštěný
  • chybí cestovní pouzdro
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze