Xiaomi Smart Air Purifier Elite
test

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

To budete koukat
1

Hledáte nekompromisní čističku vzduchu, která je vhodná jak pro alergiky, tak pro silně zamořené prostory, například kouřem? Novinka od Xiaomi s názvem Smart Air Purifier Elite slibuje špičkové výsledky, vypadá skvěle a nestojí přitom majlant. Výměna filtrů je ekonomická, navíc s přehledem vydrží rok používání. Máme vaši pozornost?

Možná je to proto, že můj první test čističky vzduchu byl právě ten na značku Xiaomi, ale když někdo vzpomene právě čističky vzduchu, vybavím si značku Xiaomi. Řada Air Purifier je pro mě ikonická, do světa chytrých čističek vzduchu totiž přinesla cenově dostupné produkty, které zkrátka fungovaly. Známé pořekadlo zní „neměň, co funguje“ a Xiaomi se toho drželo dlouhou dobu, kdy většina nových čističek sdílela prakticky identický design, měnila se jen velikost a tedy i obslužnost prostoru.

To se však mění, Xiaomi se rozhodlo ukázat, že umí i něco speciálního. Novinka nese název Xiaomi Smart Air Purifier Elite a ukazuje, co vše byste v roce 2024 měli od čističky vzduchu požadovat. Cena vzrostla, ale stále se drží pod hranicí 10 tisíc korun, což je hodnota, na které mnohá konkurence teprve startuje.

Technické parametry Xiaomi Smart Air Purifier Elite

Rozměry 73 × 31 × 31 cm
Hmotnost 6,5 kg
Režimy Auto, Sleep, Manual, Mode (1, 2, 3)
Pro prostory 35 až 60 m²
Objem vyčištěného vzduchu za hodinu až 600 m³/h (CADR částice), 592 m³/h (pyl), (200 m³/h pachy) pro až 125 m²
Dezinfekce vzduchu UV-C LED a plazmová technologie
Odstranění zápachu aktivní uhlík s vysokým obsahem jódu
Certifikace TÜV Rheinland pro alergiky
Displej kruhový, OLED, kapacitní senzory
Bezdrátová konektivita Wi-Fi (802.11b/g/n 2,4 GHz)
Výměna filtru 10-14 měsíců
Typ filtru elektrostatická a mechanická filtrace, 99,98 % pro jemné částice o velikosti až 0,3 mikronu
Cena filtru cca 1 500 Kč
Aplikace Mi Home Android/iOS
Doporučená cena cca 9 600 Kč

Obsah balení: standard

V základním balení naleznete kromě čističky s předinstalovaným filtrem i přívodní kabel bez zdroje, ten se nachází uvnitř čističky. Pozor, filtr je nejdříve nutné zbavit ochranného plastového návleku, o čemž informuje i žlutá cedulka, která je na čističce připevněná. Obal slouží jako ochrana před tím, aby se filtr nedegradoval v průběhu přepravy z továrny na cestě k zákazníkovi.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení

Konstrukční zpracování: Xiaomi, vážně?

Dobře, nebudu lhát – i přesto, že jsem u každé recenze na Xiaomi čističku vzduchu chválil neutrální design, popis mě už začal chvílemi nudit, design byl totiž prakticky vždy stejný. Ne, není to kritika, jen konstatování faktu. Mám proto radost, že Xiaomi Smart Air Purifier Elite mohu představit od „podlahy“. Namísto kvádru tu nově máme válec s rozměry zhruba 73 × 31 × 31 cm a hmotností 6,5 kilogramů – nejedná se tedy o žádné „tintítko“ a půjde o dominantní prvek ve vašem prostoru.

A ne, ani toto není útok, spíše naopak, čistička se totiž mimořádně povedla. Nový tvar čističce opravdu prospívá, stejně tak kombinace tmavé spodní části a bílé „hlavy“. Onu hlavu nezmiňujeme jen tak náhodou, je totiž snímatelná, a to pomocí dvou pojistek, které se nachází na zadní straně. Xiaomi inteligentně spojilo hlavu se spodní částí pomocí konektoru, což znamená, že přívodní kabel nemíří přímo do hlavy, ale do základny, což zlepšuje i estetičnost celého zařízení. Celá vrchní mřížka jde sejmout, což se hodí, pokud se rozhodnete vyčistit lopatky – stačí odšroubovat jeden šroubek.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite
UV-C lampa

Čistička by se tak dala pomyslně rozdělit na dvě samostatné části – v kovové základně se nachází prostor pro filtr a konektor pro připojení kabelu, v „hlavě“ se nachází veškerá elektronika, včetně ventilátoru. Čistička nasává okolní vzduch pomocí průduchů na perforované části základny a směrem vzhůru poté stoupá vyčištěný vzduch. Pochopitelně nechybí ani kruhový displej, na který jsme si postupem času u čističek vzduchu Xiaomi již zvykli. Displej jako takový je nově větší, stále se ovládá pomocí kapacitních senzorů. Nově jich je více, celkem čtyři, můžete tedy ovládat více funkcí. Je typu OLED, je skvěle viditelný i z dálky a v nastavení si můžete nastavit, jak moc výrazný bude, na noc lze vypnout a svítit zůstanou jen kapacitní senzory.

Displej je maximálně přehledný a snadno ovladatelný.

Nezbytné senzory pro měření kvality vzduchu se nachází na zadní straně čističky, na to je dobré myslet a nechat čističce alespoň pár centimetrů prostoru od zdi. Kromě zamoření částicemi ve vzduchu PPM měří senzory i okolní teplotu, musím uznat, že velice přesně – Xiaomi Smart Air Purifier Elite měřila teplotu stejně přesně jako běžný elektronický teploměr.

Pokud bych měl zmínit jeden malý problém, bude to právě konstrukce složená ze dvou částí – pokud se rozhodnete čističku přenést a chytnete ji „pod krkem“, kde se nachází výřez, a kde to tedy nejvíce vybízí k úchytu, konektor se odpojí a čistička se vypne. Pokud se tedy rozhodnete čističku přenést, je dobré ji odpojit od sítě, případně ji chytnout za základnu, ne hlavu. Postesknu si i nad tím, že přívodní kabel nelze nikam skrýt, velice by se mi líbilo, kdyby bylo možné nepotřebnou délku kabelu „navinout“ dovnitř základny.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

Design čističky hodnotím jako mimořádně povedený, líbí se mi i větší OLED panel a barevné odlišení od starších typů čističek Xiaomi. Rozměry i hmotnost jsou adekvátní tomu, pro jaké prostory je čistička vhodná – i přesto, že ji oceníte i v garsonce, lépe se ji bude dařit ve velkých prostorech, protože její síla je opravdu úctyhodná.

Líbilo se nám
  • luxusní design
  • velký OLED panel
  • snadné čištění lopatek
  • ukrytý zdroj
Nelíbilo se nám
  • po zvednutí se čistička vypne

Displej: velký a přehledný

Displej jako takový slouží i pro informování o kvalitě vzduchu, po jeho obvodu se nachází tenký proužek, který mění barvu – zelená udává, že je kvalita vzduchu výborná, oranžová značí dobrou kvalitu, červená špatnou kvalitu. Nemusíte tedy řešit počet částic ve vzduchu, stačí zběžný pohled a máte jasno.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

Jak už víme, displej se ovládá pomocí kapacitních senzorů. Pomocí těch ovládáte jas displeje čističky (vypnuto, tlumený, normální), režim čištění, aktivaci plazmatických iontů a je zde i tlačítko, kterým čističku vypnete a zapnete. Každé stisknutí kapacitního senzoru doprovází zvuk, pokud vás však obtěžuje, je možné jej vypnout přímo skrze aplikaci Mi Home.

A o čem všem displej informuje? Prakticky o všem důležitém, navíc přehledně. Informace jsou na displeji rozděleny do třech segmentů, ve vrchní části nalezneme informace o tom, jaké všechny funkce jsou aktivní (Wi-Fi, plazma, UV-C světlo, režim čištění), pod těmito údaji se nachází hodnota částic (PM2.5), spodní část pak patří dalším důležitým informacím, konkrétně indikátor hrubých částic, teplota a vlhkost vzduchu.

Líbilo se nám
  • velký a dobře čitelný displej
  • snadné ovládání
  • důležité údaje jsou velké
  • barevný informační proužek
  • displej lze ztmavit i vypnout

Výkon: i pro větší místnosti

Xiaomi Smart Air Purifier Elite je doposud nejvýkonnější čistička vzduchu, což se dalo očekávat. Xiaomi garantuje, že je vhodná pro prostory o velikosti 42 až 72 metrů čtverečních, maximem je pak plocha 125 m². Rozptyl je opravdu velký, ale má to svůj důvod – čím menší prostor, tím rychlejší a efektivnější čištění, pokud je doma alergik, vzduch se musí během hodiny přefiltrovat minimálně třikrát, a právě tato rychlost závisí na výměře místnosti. Nejde totiž jen o metry čtvereční, ale také o výšku stropů, proto nás více než výměra zajímá objem místnosti v metrech krychlových.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

Proč? Protože čistička Xiaomi Smart Air Purifier Elite dokáže během jedné hodiny přefiltrovat maximálně 600 m³ vzduchu (CADR částice), 592 m³ vzduchu (pyl) a 200 m³ (pachy). Pokud tedy čističku umístíte do dětského pokoje o výměře 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru, dostáváme se na hodnotu 62,5 m³. Během jedné hodiny tak dokáže čistička vzduch přefiltrovat téměř 10×. Pokud ale čističku umístíte do kuchyně s výměrou 30 m² a výškou stropů 2,5 metru, dostáváme se na objem 75 m³, takže čistička dokáže pachy během hodiny přefiltrovat zhruba 2,7×. Pokud by byl mezi pachy například i pyl (otevřené okno), a v místnosti by byl alergik, mohlo by již docházet k mírnému zhoršení symptomů. Záleží tedy na tom, kam se rozhodnete čističku umístit.

Uvedeme si ještě jeden příklad, na kterém se pokusíme demonstrovat špičkový výkon čističky, tentokrát však obráceně. Běžně velký obývací pokoj může mít zhruba 25 m² s výškou stropů 2,5 metru. Objem tedy činí 62,5 m³ vzduchu. Tuto místnost dokáže čistička kompletně přefiltrovat za necelých 6,5 minut.

Xiaomi Smart Air Purifier Elite

O zachycení nečistot se stará filtr, který Xiaomi přezdívá „3v1“ – filtruje 99,98 % částic o velikosti 0,3 μm, stará se o odstranění pachů, například kouře, ale také pylu i zvířecích chlupů a srsti. Xiaomi garantuje odstranění 99,9 % virů chřipky A (H1N1) přenášených vzduchem, tomu dopomáhá UV-C LED lampa + plazmatická technologie (plazmový generátor nepřetržitě uvolňuje kladné a záporné ionty a aktivně pomáhá odstraňovat bakterie a pachy ze vzduchu). A ano, uvnitř čističky se nachází UV-C lampa, která je perfektní pro dezinfekci. Čistička získala certifikaci TÜV Rheinland Allergy Care, je tedy skvěle vhodná právě pro alergiky. Čistička skvěle eliminuje pachy, za to může děkovat filtru, který obsahuje aktivní uhlí s vysokým obsahem jódu. Filtr je typu „3v1“, oproti běžným HEPA filtrům dokáže snížit hluk. Filtr od společnosti Xiaomi využívá polypropylenová vlákna vyrobená technologií melt-blown spolu s elektrostatickou technologií. Díky většímu prostoru mezi vlákny může filtrem projít větší množství vzduchu, ventilátor se tedy nemusí tak často spouštět na maximální hodnoty.

Filtr vydrží déle než jeden rok.

Originální filtr vyjde zhruba na 1,5 tisíce korun (v akci méně, u některých obchodníků více) a nákup originálního výrobku je pro bezproblémovou funkčnost nezbytný. Vzhledem k výdrži zhruba jednoho a čtvrt roku jde o cenu přijatelnou.

Výhodou čističky je vcelku rozumná hlučnost, v nočním režimu nepřesáhne 20,2 dB, v maximálním režimu je nutné počítat se zhruba 62 dB. Nemusíte mít strach, takto hlasitá bude čistička jen po dobu nezbytně nutnou, maximálně pár minut v silně zamořené místnosti (například kouřem).

Líbilo se nám
  • solidní výkon
  • filtruje pachy, viry i bakterie
  • nízká hlučnost
  • dlouhá výdrž filtru

Aplikace: to již známe

Aplikace Mi Home je nám již dobře známá, funguje prakticky stejně posledních několik let. Mírně se změnil design prostředí, ovšem styl párování a aktivace různých režimů probíhá stejně.

Na hlavní obrazovce vidíte, v jakém stavu je ovzduší u vás doma, podle toho je zabarvena i obrazovka (zelená, oranžová, červená). Vidíte i informace o teplotě a vlhkosti, stejně jako přesné údaje o znečištění PM2.5. Jedním kliknutím můžete čističku vypnout/zapnout, nastavit režim (Auto, Sleep, Manual, Level 1, 2 a 3), případně zapnout/vypnout vysílání negativních iontů. Pokud scrollujete o trochu níže, můžete si zobrazit stav filtru a nastavit plánované vypnutí/zapnutí. Jsme rádi, že Xiaomi většinu funkcí umístilo na hlavní obrazovku, výrazně to zjednodušuje ovládání méně zkušeným uživatelům. V detailnějším nastavení lze ještě aktivovat dětský zámek, vypnout zvuky notifikací a nastavit jas displeje.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Xiaomi Smart Air Purifier Elite lze ovládat i vzdáleně, prakticky odkudkoli na světě. Stačí mít přístupové údaje a být připojen k internetu, samozřejmostí je i nutnost, aby čistička byla po cel ou dobu připojena skrze Wi-Fi k domácí síti s přístupem na internet. Výhodou je, že díky integrovanému teploměru a vlhkoměru můžete na dálku kontrolovat nejen stav ovzduší, ale právě i teplotu a vlhkost.

Líbilo se nám
  • přehlednost
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • není v češtině

Zhodnocení: povedla se

Xiaomi Smart Air Purifier Elite je čistička, kterou jsem si po pár dnech používání doslova zamiloval. Vypadá skvěle, funguje skvěle, její provoz je plně autonomní, pouze se jednou za čas postaráte o výměnu filtru. Na začátku jsme zmínili, že čistička vyjde na necelých 10 tisíc korun, ovšem pokud budete chvíli hledat, najdete i výhodnější nabídky, a to třeba už od 7 tisíc korun. Za tuto cenu se jedná o nekompromisní zařízení, které mohu s radostí a úsměvem na tváři doporučit.


Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový výkon
  • luxusní design
  • snadná výměna filtru
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • množství senzorů
  • rozumná cena náhradních filtrů
  • vyčistí i pachy a pyl
  • UV-C lampa, plazmový generátor
Zápory
  • přívodní kabel nelze schovat
Diskuze ke článku
Vladimír
Vladimír
Dobrý den.Zajimal by mě váš názor jak moc za úplné tmy bude nepříjemné osvětlení čtyř kapacitních senzoru,které bohužel nejdou zhasnout? Vlastním starší verzi Xiaomi 3H kde jde oled displej celý komplet zhasnout.Diky moc za nějaké info.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze