Xiaowa C102-00
test

Xiaowa C102-00

Pomocník k nezaplacení

Nejste-li výjimka, která potvrzuje pravidlo, pak úklid domácnosti nepatří mezi vaše nejoblíbenější činnosti. Čas strávený umýváním nádobí, žehlením, praním či vysáváním nám však naštěstí čím dál tím častěji a různými způsoby zpříjemňují chytří pomocníci. Jedním z nich je i robotický vysavač Xiaowa, který jsem měl možnost několik týdnů testovat. Vyplatí se do něj investovat?

Dnes recenzovaný robotický vysavač Xiaowa C102-00 (toto označení nese vysavač přímo na štítku zespodu, ale podle všeho se u nás prodává i pod označením C10 nebo Xiaomi Roborock Xiaowa Lite) představuje základní model chytrého vysavače od známého čínského výrobce Xiaomi, který se proslavil skvělým poměrem ceny a výkonu u smartphonů, ale i další spotřební elektroniky. Úkolem tohoto vysavače je přitom ulehčit život všem, kteří chtějí mít doma vysáto, ale zároveň by rádi věnovali čas zábavnějším nebo produktivnějším aktivitám.

Technické parametry Xiaowa C102-00

Rozměry 353 x 350 x 90,5 mm
Hmotnost přibližně 3 kg
Orientace v prostoru IR senzor
Senzor proti pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, tlakové senzory
Dálkové ovládání ano, skrze aplikaci na smartphonu
Suché mopování ano
Mokré mopování ano, s připojitelným nástavcem (nebyl součástí obdrženého balení)
Typ filtru HEPA
Zásobník na nečistoty 0,6 litru
Bluetooth/Wi-Fi ne/ano
Načasování úklidu ano, skrze aplikaci
Hlučnost 50 decibelů v základním režimu
Režimy úklidu automatický, spirála, manuální ovládání
Vhodné povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem
Virtuální stěna nepodporována
Výška prahů až 2 cm
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Přímé nabíjení ze sítě ano
Výdrž 50 minut
Doba nabíjení 180 minut
Baterie lithium-iontová o kapacitě 2 600 mAh
Cena 7 tisíc korun

Obsah balení: nic důležitého nechybí

V balení, které představuje klasická kartonová krabice, jsem nalezl příručku v českém jazyce se základními informacemi, nabíjecí stanici s kabelem pro připojení do zásuvky a samotný vysavač, který v sobě již měl zasunutou nádobku na nečistoty. Co bych v balení ocenil, by byly další HEPA filtry. Alespoň nechyběl malý štěteček na čistění kartáče vysavače.

Konstrukční zpracování: praktické i líbivé

Dílenskému zpracování robotického vysavače Xiaowa C102-00 není absolutně co vytknout. Působí robustním dojmem a chlubí se poměrně standardními rozměry i designem, za který by se nemusely stydět ani dražší modely. Krémově bílá barva má pouze jednu nevýhodu – poměrně snadno na ní uvidíte usazený prach. Přestože vysavač vypadá pěkně, budete jej muset otírat častěji, než kdybyste měli vysavač tmavé barvy. Na druhou stranu je vysavač na většině površích dobře viditelný a nezakopnete o něj.

Robotický vysavač Xiaowa C102-00

Výška 90,5 milimetrů vysavači umožňuje se bezpečně dostat pod sedačku i radiátor. Nemusíte se tak obávat, že by vynechal některá místa jednoduše z toho důvodu, že se k nim nedostane. Stejně tak schopnost robotického vysavače překonat překážky byla během testování zcela dostačující. Výrobce avizuje schopnost přelézt až 2 centimetry vysoké překážky, jako jsou například prahy od dveří. Vysavač jsem nechal zajet i mezi rozdělaný sušák na prádlo a díval se, zdali se vymaní z obklopení plechových nohou, které mají na výšku právě přibližně zhruba dva centimetry. Chvíli to vysavači rozhodně zabralo, ale nakonec se vždy bez problémů dostal ven, za což jej chválím.

Robotický vysavač Xiaowa C102-00

Pochvalu si zaslouží i gumový nárazník, který je dobře odpružený, takže se nemusíte obávat toho, že by vám vysavač při srážce se stolkem nebo jiným nábytkem například shodil vázu. Při přiblížení k překážce se navíc vysavač díky přítomnosti IR senzorů vždy zpomalí a následný fyzický kontakt slouží spíše pro potvrzení, že tudy cesta nevede. Na horní straně pak najdeme trojici tlačítek, kdy prostředním z této trojice vysavač jednoduše zapnete a dáte povel k uklízení. Toto tlačítko rovněž signalizuje úroveň nabití, a to buď bílým podsvícením, což značí že má robot více než 30 % baterie, anebo červeným, které znamená, že kapacita klesla pod třetinu. Tlačítkem s logem zástrčky do zásuvky vysavač pošlete do nabíjecí stanice a posledním tlačítkem robota vyzvete k provedení spirálovitého vysávání, což se hodí, pokud jste na konkrétním místě vysypali například mouku.

Robotický vysavač Xiaowa C102-00
Hlavní kartáč lze snadnou vyjmout a očistit.

Kromě IR senzorů najdeme na přídi také malý výstupek, což je senzor, pomocí kterého vysavač vyhledá v případě potřeby nabíjecí stanici. Do té pak pouze najede a začne se nabíjet skrze nabíjecí plošky umístěné na podvozku. Zde se rovněž nachází postranní kartáč, který shrnuje nečistoty pod hlavní kartáč a je užitečný zejména v rozích, nebo senzory překážek, díky kterým vysavač nespadne ze schodů. Mobilitu zajišťují dvě hlavní kola a jedno všestranné kolečko vpředu, pomocí kterého se vysavač otáčí. Hlavní kartáč oranžové barvy lze v případě potřeby snadno vyjmout a očistit, což rozhodně chválím.

Robotický vysavač Xiaowa C102-00

Samotná nádobka na nečistoty je vyrobena z průhledného plastu a díky zkosené straně je její zasunutí do vysavače opravdu snadné. Průduch vedoucí k motoru je pak opatřen HEPA filtrem. Nádobku bohužel není možné opláchnout, takže při vymývání budete muset použít navlhčený hadřík či ubrousek. Po odklopení krytu zde zároveň najdete i diodu signalizující Wi-Fi připojení. Pokud bliká pomalu, čeká se na připojení. Pokud bliká rychle, vysavač se připojuje. A pokud nepřerušovaně svítí, bezpečně víte, že je vysavač připojen.

Nabíjecí stanice je vyvedena v podobném designu, je poměrně lehká a na spodní straně má několik gumových ploch, díky kterým zůstane pevně na místě, i když do stanice vjede vysavač.

Líbilo se nám
  • schopnost překonat překážky
  • líbivé barevné provedení
  • snadné ovládání
  • praktické nárazníky
  • tlakové senzory jsou šetrné k nábytku
Nelíbilo se nám
  • méně praktické barevné provedení
  • nádobku na nečistoty nelze opláchnout

Pro koho je vhodný?

Testovaný robotický vysavač Xiaowa C102-00 se svou cenou i schopnostmi řadí spíše mezi základní třídu robotických vysavačů. Rozhodně tak nečekejte, že se koupí tohoto vysavače váš standardní vysavač ocitne v bazaru. Pokud byste se rádi dozvěděli více o tom, co očekávat od robotického vysavače této kategorie, odkáži vás na recenzi výkonově podobného robotického vysavače ILIFE V5s Pro, kde se ve stejnojmenné kapitole dozvíte o tom, co můžete očekávat.

Baterie: dostačující

Výdrž je u robotického vysavače zpravidla jedním z nejdůležitějších faktorů. Baterie o kapacitě 2 600 mAh u testovaného vysavače Xiaowa vydrží vysávat průměrných 50 minut na nejvyšší výkon, který jsem kvůli vyšší efektivitě obvykle nechával puštěný. Za tuto dobu vysavač stihl bez problémů vysávat byt o rozloze necelých 90 metrů čtverečných, což osobně považuji za dostatečné. Nabíjení zabere dlouhé tři hodiny, na druhou stranu se zde nejedná o zařízení, u kterého byste byli na rychlém nabití závislí. Výhodou je schopnost vysavače poměrně rychle vyhledat nabíjecí stanici, do které sám zajede předtím, než se baterie úplně vybije.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž baterie
  • automatické nalezení nabíjecí stanice

Zkušenosti: chce to čas

Robotický vysavač Xiaowa jsem testoval několik dní a výsledky uklízení byl mile překvapen, a to i navzdory tomu, že se jedná o jeden z levnějších modelů, který si nedokáže zapamatovat místnosti v domě. Po zapnutí, které jsem prováděl buď manuálně, anebo přímo z aplikace, se robot vždy rozjede přímo, dokud nenarazí na překážku, a poté se vydá podél stěny či nábytku. Jeho putování po pokojích je tak vcelku nahodilé a díky tomu zabere vysátí veškeré plochy místnosti déle času. Obvykle se mu podařilo dostat všude, pouze to trvalo o něco déle. Pokud tak chcete některou místnost opravdu pečlivě vyčistit, je ideální v ní nechat vysavač zavřený delší dobu, dokud nemá šanci vše pečlivě projet.

Robotický vysavač Xiaowa C102-00

Sbírání nečistot funguje vcelku spolehlivě. Občas se však stalo, že robot metličkou se štětinkami některou špínu spíše odhodil než přiblížil k hlavnímu kartáči. Rovněž s těžšími předměty si nemusí vždy úplně poradit a je potřeba mu dát více šancí nad nimi projet.

S aplikací Xiaomi Home lze vysavač zapnout i z práce.

Ovládání tlačítky nabízí pouze základní funkce. Ovládání skrze chytrou aplikaci Xiaomi Home, to je už jiná. Zde si po spárování s robotem můžete například nastavit dobu, ve kterou má robot uklízet, aby na vás čekal čistý byt, než dorazíte z práce domů. Zároveň stačí mít připojení k internetu a můžete skrze aplikaci robota spustit vzdáleně. Zde si rovněž nastavíte mezi úrovněmi vysávacího výkonu, kdy ten nejnižší je pochopitelně rovněž nejméně hlučný a naopak. Dále zde najdete manuál s instrukcemi, jak s robotem nakládat, a pokud máte chuť, můžete robota uvést i do režimu manuálního ovládání a navigovat jej, kam se má vydat. Aplikaci považuji za podařenou a předpokládám, že pokud si tohoto robota koupíte, máte v plánu ji používat.

Vysavač lze ovládat skrze aplikaci Xiaomi Home pro Android i iOS.

Schopnost robota vyhnout se překážkám jsem nakousl již v první kapitole. Pomocí infračerveného senzoru a nárazníků je schopen se poměrně přesně vyvarovat veškerým překážkám nebo zamezit pádu ze schodů. Celkově jsem však s jeho výkonem spokojen. Zájemci by však měli mít na paměti, že opravdu důkladné vyčištění jednoduše zabere o něco déle.

Líbilo se nám
  • při dostatku času vysává spolehlivě
  • možnost si nastavit několik výkonů sání
  • povedená aplikace na chytré telefonu
  • schopnost vyhnout se nábytku a překážkám
Nelíbilo se nám
  • občas bloudí a přejíždí stejná místa

Zhodnocení: levně a kvalitně

Robotický vysavač Xiaowa C102-00 bych doporučil všem, kteří hledají základní výpomoc s úklidem. Běžné vysávání s klasickým vysavačem tak úplně nenahradí, ale pokud máte rádi technologie a jste ochotni dát vysavači o něco déle času, věřím že budete s konečným výsledkem spokojeni. Pochválit musím také povedenou aplikaci, skrze kterou jsem vysavač obvykle ovládal. Za cenu kolem 7 tisíc korun Xiaowa C102-00 nabídne slušnou protihodnotu.

Klady
  • líbivý design
  • solidní výdrž na baterii
  • dobře fungující aplikace
  • vyhýbání se překážkám
  • důkladnost čištění
Zápory
  • nádobka nelze propláchnout
  • občas bloudí po místnosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze