To je ale překvapení. Minimálně jedno video z prezentace Google Gemini bylo podvrh

To je ale překvapení. Minimálně jedno video z prezentace Google Gemini bylo podvrh
Fotografie: Unsplash
  • Google prezentoval schopnosti své AI Gemini zajímavý videem
  • Bylo však upraveno tak aby bylo působivější
  • Google sice v odkazovaném textu upozorňuje, že skutečnost vypadá jinak, ale jeho sdělení bylo minimálně zavádějící

Google ve své snaze dohnat zpoždění za OpenAI a jeho ChatGPT včera představila model umělé inteligence Gemini. Uvedení to bylo spíše formální, protože na většinu funkcí, hlavně pak plynulé přecházení mezi různými druhy médií, si budeme muset počkat do začátku příštího roku. Do té doby můžeme tyto schopnosti obdivovat na prezentačních videích, jako je například toto.

Video s názvem Hands-on with Gemini: Interacting with multimodal AI dosáhlo za první den milionu zhlédnutí a není těžké pochopit proč. Působivá ukázka zdůrazňuje některé z interakcí s Gemini a ukazuje, jak multimodální model (to znamená, že rozumí a kombinuje jazykové a vizuální porozumění) dokáže být flexibilní a reagovat na různé vstupy. Google sice v popisu upozorňuje, že skutečná doba odezvy bude delší a video bylo pochopitelně zkráceno střihem, aby bylo zajímavější, ale jak si při pozorném sledování všimli mnozí novináři, nesedí zde daleko více věcí.


Ačkoli by Gemini zvládlo dělat věci, které Google ukazuje ve videu, nedělalo je a možná ani nemohlo dělat naživo a způsobem, který naznačoval. Ve skutečnosti šlo o sérii pečlivě vyladěných textových výzev se statickými obrázky, zřetelně vybranými a zkrácenými tak, aby zkreslovaly, jak interakce ve skutečnosti vypadá.


Google na svou obranu zveřejnil příspěvek na sociální síti X, kde se snaží uvést věci na pravou míru. Připomíná, že v popisu videa je odkaz na jeho blog, kde jsou jednotlivé experimenty podrobně vysvětleny. Pokud by byly i tímto způsobem předvedeny ve videu, zjevně by nebyly tak působivé, zvláště s ohledem na rozvoj dovedností AI, ke kterému došlo v posledním roce. Záměrné zjednodušení pro větší efekt ve videu lze tak vnímat za zavádějící sdělení, ne-li rovnou podvrh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze