Google uvádí Gemini, model umělé inteligence, o kterém tvrdí, že překoná GPT-4

Google uvádí Gemini, model umělé inteligence, o kterém tvrdí, že překoná GPT-4
Fotografie: Google
  • Vylepšení Barda se jmenuje Gemini
  • Podle syntetických i nezávislých testů má překonávat ChatGPT
  • Je však dostupné pouze v angličtině a pouze pro text
  • Multimediální možnosti a další jazyky dorazí začítkem příštího roku

Zatímco ChatGPT od OpenAI se stal celosvětovým fenoménem, který na sebe strhl skoro veškorou pozornost okolo umělé inteligence, Bard od Googlu přišel se zpožděním a byl spíše v pozadí. Chatbot postupně získával nové funkce, včetně přístupu k vašim datům v ostatních produktech Google, ale jeho odpovědi a informace se jen zřídkakdy zdály být konkurenceschopné s tím, co získáte od ChatGPT a dalších botů, hlavně pak těch postavených na GPT-4.

Ještě začátkem týdne to vypadalo, že toto zpoždění se bude dále prohlubovat, když začaly prosakovat zprávy o zpoždění Gemini, nového modelu s přidanými funkcemi, který by měl toto zpoždění dorovnat. Google se ale nejspíše zalekl negativní publicity a rozhodl se i přes spekulované potíže pospíšit si.

Oficiálně představil Gemini, údajně nejschopnější model s propracovanými schopnostmi multimodálního uvažování. Model Gemini je navržen s ohledem na flexibilitu a je optimalizován pro tři různé velikosti – Ultra, Pro a Nano – takže může běžet na všech zařízeních od datových center až po mobilní zařízení. Jedná se o největší vylepšení Barda od jeho spuštění. Gemini se do Bardu zavádí ve dvou fázích. Na začátku Bard používal speciálně vyladěnou verzi Gemini Pro v angličtině pro pokročilejší uvažování, plánování, porozumění a další. Nejschopnější Ultra a s ním i podpora pro jazyky mimo angličtinu přijde někdy začátkem roku 2024.

Pokud tedy budete Bard na adrese zkoušet, lepších výsledků než doposud se dočkáte pouze po přepnutí do angličtiny. A na slibovanou komunikaci pomocí obrazů a jiných multimédií si musíme počkat úplně všichni.

Lepší než ChatGPT?

Zatím tak musíme spíše věřit tvrzení Googlu, jak dopadlo měření sil Barda a ChatGPT. Bard prošel řadou standardních oborových benchmarků. V šesti z osmi benchmarků Gemini Pro překonal GPT-3.5, včetně MMLU (Massive Multitask Language Understanding), což je jeden z hlavních standardů pro měření velkých modelů umělé inteligence, a GSM8K, který měří matematické uvažování na základní škole.

Kromě toho má být Gemini Pro v Bardu speciálně vyladěné tak, aby bylo mnohem schopnější v oblastech, jako je porozumění, shrnutí, uvažování, kódování a plánování. Na tomto shrnutí se údajně shodují i nezávislí hodnotitelé. I kdyby to byla pravda, na tu pravou revoluci (a při podpoře češtiny) musíme stále čekat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze