Toyota ocenila nejinovativnější projekty. Vyhrála protéza končetiny z 3D tiskárny

Toyota ocenila nejinovativnější projekty. Vyhrála protéza končetiny z 3D tiskárny
  • Toyota pořádá soutěž s názvem Toyota Startup Award
  • Do soutěže se přihlásilo téměř 200 společností ze 45 zemí

Japonská automobilka vyrábí nejen auta, ale má také soutěž s názvem Toyota Startup Award. Do soutěže se přihlásilo téměř 200 společností z více než 45 zemí. Z nich postoupilo do finále osm startupů.

Protéza vyrobená na 3D tiskárně

Nejlepší společností byla vybrána firma ProsFit, která nedávno způsobila revoluci na trhu náhrad dolních končetin. Firma přišla se softwarem, který nohu přesně naskenuje a vytvoří model pro 3D tisk. Celý proces výroby protézy se tak zkrátil z týdnů na dny a navíc výrazně zlevnil.

Další oceněná firma Seamless Vision z Izraele vyvinula robota, který pomáhá zrakově postiženým pohybovat se samostatně v městských oblastech. Vede uživatele v městské zástavbě, pomáhá jim objevovat nová místa a vždy je bezpečně dovede domů. Použitá technologie kombinuje více senzorických systémů s moduly hlubokého učení, které umožňují kompletní městskou autonomní navigaci.

Dosud jen ručně, dnes už stačí tiskárna

Vítězná bulharská firma se zaměřila se na nejzásadnější část, tzv. protetický soket, neboli vložku mezi končetinou a protézou. Ta musí uživateli přesně sedět, aby byla pohodlná a dlouhodobě nositelná. Dosud se vložky vyráběly ručně a ladily se opětovným nasazováním na nohu pacienta.

Na začátku společnost používala v 3D tisku vytlačování pomocí vlákna, ale hledala způsoby, jak zlepšit kvalitu, hmotnost a povrch vložek. Navázala proto spolupráci se společností HP, která vyvinula technologii multi-jet fusion 3D tisku využívající roztavený prášek k výrobě silných a přitom lehčích a přesnějších dílů.

Pronájem bezbariérových aut

Dalším oceněným je startup Wheeliz, první web věnovaný pronájmu vozidel s peer-to-peer bezbariérovým přístupem. Shromažďuje údaje o majitelích aut s bezbariérovým přístupem, kteří jsou ochotní je pronajímat vozíčkářům. Ti si tak mohou najít nejbližší dostupné vozidlo ve svém okolí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze