Proč ještě nežijeme v cyberpunku? Zeptejte se dvou set zraněných aplikací pro iOS

Glosa
Proč ještě nežijeme v cyberpunku? Zeptejte se dvou set zraněných aplikací pro iOS
Fotografie: National Cancer Institute, unsplash.com

Hráli jste hru Cyberpunk 2077 nebo je vám blízký tento žánr? Pak jistě víte, že jeho velká část je postavena na tom, že v budoucnu bude pomocí implantátu různě modifikovat části lidského těla a tím i jeho dovednosti. Inzulinová pumpa ovládaná smartphonem zní jako příslib takového vývoje, to by si ale programátoři nesměli přinést špatné návyky.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal oznámení o stažení mobilní aplikace t:connect pro systém iOS, která slouží k monitorování a ovládání inzulinové pumpy t:slim X2 používané diabetiky. Údajně se jednalo o první aplikaci pro chytré telefony, která dokáže naprogramovat dávky inzulínu a kterou FDA schválil. Agentura vydala nejvyšší možný stupeň stažení, protože aplikace měla vážné softwarové problémy, které mohly způsobit život ohrožující stavy nebo dokonce smrt. Ve skutečnosti sice nebyl hlášen žádný případ úmrtí, ale k 15. dubnu FDA obdržela 224 hlášení o zranění.

Tato zpráva zní přesně jako z dobrého sci-fi. V něm je taky všechno nejdříve zalité sluncem a plné možností, než se něco pokazí a posádku kosmické lodi začnou proásledovat zdivočelí roboti, jejichž umělá inteligence usoudila, že řešením problému je vyhladit lidi.

V tomto případě jde o jiný problém, a to, že s příchodem počítačů a hlavně internetu se jakýmsi standardem stala nedokonalost způsobená neustálým vývojem. Určitě to taky znáte: z několika desítek aplikací ve vašem telefonu určitě alespoň jedna nefunguje, jak by měla. K tomu se přidávají občasné výpadky toho či onoho cloudu. Velké i menší aktualizace operačních systémů nezřídka působí větší či menší nefunkčnost daného přístroje. A jako by toho nebylo málo, komplexita problémů dále roste tím, jak jsou jednotlivé systémy propojeny.

Proč tedy v černé kronice nečteme články o tom, že pacient zemřel, protože se jeho kardiostimulátor nebo ventilátor zaseknul při aktualizaci? Svět medicínských zařízení je zcela jiný, než to, co používáme běžně. Používají se zde zcela jiné postupy a vše je podmíněno náročnou certifikací, což je také důvod, proč jsou dané přístroje tak drahé. Naproti tomu se u uživatelských aplikací razí metody hrdě pojmenované jako „minimum viable product“ nebo „agilní programování“, kde je zákazník povýšen do pozice betatestera, který se veškerých možných námitek vzdává v okamžiku, kdy odslouhlasí EULA, které nikdo nikdy celé nepřečetl.

Že se tyto dva světy srazí a že to bude bolet bylo už dopředu jasné. A nejde jen o zmiňované inzulinové pumpy, které z nějakého důvodu musely mít ovládání v aplikaci, ale také ostře sledovaný Neuralink a prakticky jakékoli jiné biomedicínské odvětví.

Přijde tedy někdy budoucnost jako je naznačená ve zmiňované hře Cyberpunk? Bez zásadní změny přístupu to asi do roku 2077 nepůjde, nebo to bude pořádně bolet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze