První záběry pacienta s Neuralinkem. Daří se mu dobře

První záběry pacienta s Neuralinkem. Daří se mu dobře
Fotografie: Neuralink
  • Neuralink odtajnil identitu prvního pacienta s implantátem
  • Mladý už ochrnul při nehodě, ale Neuralink mu umožňuje vzdáleně ovládat počítač
  • Během toho se nevyskytly žádné vážnější problémy

Začátkem letošního roku Elon Musk oznámil, že v rámci první klinické studie společnosti Neuralink byl implantován mozkový implantát prvnímu lidskému pacientovi. Nyní se společnost podělila o krátkou veřejnou ukázku rozhraní mozek-počítač (BCI) v akci.

Společnost krátce živě přenášela ukázku na sociální síti X s 29letým mužem jménem Nolan Arbaugh, který uvedl, že před osmi lety ochrnul od krku dolů po nehodě při potápění. Ve videu Arbaugh vysvětluje, že po přijetí implantátu – operace byla podle něj velmi snadná, se musel naučit rozlišovat představovaný pohyb od pokusu o pohyb, aby se naučil ovládat kurzor na obrazovce.


Na začátku jsme se hodně pokoušeli o pohyb,“ řekl Arbaugh. „Pokoušel jsem se pohybovat například pravou rukou doleva, doprava dopředu, dozadu. A od té doby si myslím, že se pro mě stalo intuitivní začít si představovat pohyb kurzoru.“ Arbaugh se v lednu stal prvním pacientem, kterému byl implantát voperován poté, co společnost Neuralink loni zahájila nábor pacientů. Společnost dříve testovala rozhraní na zvířatech, včetně šimpanzů, a některé její postupy testování na zvířatech byly předmětem federálního vyšetřování.

Své nově získané schopnosti dále na videu demonstruje v praxi. V klipu, v němž vystupuje i inženýr společnosti Neuralink, Arbaugh předvádí pohyb kurzoru po obrazovce notebooku a pozastavení hudebního přehrávače. Řekl, že mu implantát umožnil hrát šachy a Civilizaci VI. Poznamenal, že dříve používal jiná asistenční zařízení, jako jsou ústní tyčinky, ale že implantát Neuralink mu umožnil delší hraní her a také hraní online. Uvedl, že může implantát používat přibližně osm hodin, než se musí dobít. Jak přesně ale dobíjení probíhá, není prozatím jasné.

Arbaugh ve videu uvedl, že jeho zkušenosti s mozkovým implantátem jsou navzdory počátečním problémům zatím pozitivní. „Není to dokonalé, řekl bych, že jsme narazili na nějaké problémy,“ řekl. „Nechci, aby si lidé mysleli, že je to konec cesty. Čeká nás ještě hodně práce, ale už teď mi to změnilo život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze