Bělení zubů peroxidem či pomocí sody? Jednoduchá cesta ke zničení skloviny

Vyvracíme nejčastější mýty
Bělení zubů peroxidem či pomocí sody? Jednoduchá cesta ke zničení skloviny
Fotografie: unsplash.com
  • Sklovina je nejtvrdší látka v našem těle
  • Její poškození vede k citlivosti zubů a zubnímu kazu
  • Bělení peroxidem i sodou může při laickém použití sklovinu nevratně poškodit

V dnešním díle vyvracení mýtů se zaměříme na zuby. Kdo z nás by nechtěl krásné a bílé zuby? Ale dosáhnutí tohoto cíle není zrovna levnou záležitostí. Ačkoliv jsou na trhu nejrůznější přípravky na bělení, jak nejspíše víte, většinou ty levné nefungují. Nejčastěji se jedná o zubní pasty nebo pudry, které slibují bělejší zuby za několik týdnů. Tohle jsou ale pořád možnosti tou oficiální cestou. Co když si ale najdete na internetu tip, který vám vybělí zuby za pár korun? V tu chvíli ovšem zbystřete – jedno špatné bělení vám může zničit sklovinu napořád.

Co je zubní sklovina?

Jedná se o nejtvrdší látku v našem těle. Chrání vnitřní části zubu před poškození, a proto je důležité ji udržovat zdravou. Sklovinu můžeme narušit nejrůznějšími vnějšími vlivy. Podle my.clevelandclinic.org mezi ně nejčastěji patří pití sladkých nápojů, kyselá jídla, skřípání zubů v noci a také některé léky. V případě, že dojde k erozi zubní skloviny, je zub náchylný k zubnímu kazu, a navíc je zub citlivější na chlad a teplo.

Co rozhodně nezkoušet?

Je potřeba si uvědomit, že zuby máte v dospělosti pouze jedny a je tak velmi důležité se o ně starat. Neexistuje totiž lepší náhrada za váš vlastní zub, a to i přes to, že zubní náhrady jsou neustále lepší. Jestliže dojde ke ztrátě skloviny, není již možné ji obnovit. A než se tedy pustíte do domácího bělení bez porady s vaším zubařem, je dobré zvážit pro a proti.

zubní kartáček

Na internetu najdete několik „osvědčených“ rad, jak si vybělit zuby. Jenže většina těchto rad vás nakonec může stát zdraví zubů. Nejčastěji se setkáte s bělením za pomoci peroxidu. Ten se sice používá i v ordinacích při bělení, ale bělící gely mají vždy jen určitá procenta peroxidu. Podle medicinenet.com může proplachování dutiny ústní 3% peroxidem pomoci se zánětem dásní, jelikož má antiseptické vlastnosti.

Časté používání ale může mít opačný výsledek, tedy podráždění dásní. Velmi nebezpečným se pak peroxid stává ve chvíli, kdy dojde k jeho spolknutí. Ve větším množství může dojít k poleptání sliznice, dýchacího systému či kůže. Zubní lékaři z toho důvodu nedoporučují používat tento přípravek a zaměřit se pouze na přípravky tomu určené. Při nesprávném používání totiž peroxid může zuby poškodit.

Druhým nejpoužívanějším domácím přípravkem pro bělení je soda. Soda je abrazivní, a ačkoliv se na první dobrou může zdát, že máte zuby bělejší, prášek vám může poškodit sklovinu. Při použití sody totiž odstraňujete podle mydentistburbank.com usazeniny a znečištění mechanicky a malé krystalky sody společně s nimi odstraňují postupně i sklovinu. Při dlouhodobém používání si ji tak můžete zcela poškodit a kromě ní i dásně.

Nejde totiž jen o zdravé zuby, ale i dásně. Neléčený zánět dásní vede k paradentóze, a ta k vypadávání zubů. Úbytek dásní odhaluje postupně krčky zubů, ty jsou následně citlivější a pokud dásně ustoupí až příliš, zuby se začnou viklat, až nakonec vypadnou. Pokud tedy chcete svoje zuby mít bílé a hlavně zdravé, vždy se poraďte se svým zubařem, který vám nabídne šetrné bělení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze