Tři různí žraloci z Nového Zélandu září ve tmě

Tři různí žraloci z Nového Zélandu září ve tmě
Fotografie: unsplash.com
  • Žraloci září díky bioluminiscenci
  • Je to jev, který známe například od světlušek

Vědci v nové studii objevili tři druhy žraloků, kteří září ve tmě. Podle BBC vědci zkoumali žraloky v oblasti oceánského dna Chatham Rise na východ od Nového Zélandu. Žraloci září díky bioluminiscenci. Zjednodušeně řečeno se jedná o vyzařování světla některých skupin organismů.


Jedním ze žraloků je světloun Bonnaterrův, který je největším světelným obratlovcem a může dosahovat délky až 180 cm, dalšími jsou světloun svítivý a světloun jihoamerický. Tohoto jevu jsme si mohli všimnout u některého hmyzu, například u světlušek. Podle vědců je toto poprvé, kdy se tento jev objevil u velkých žraloků.

Vědci z Université Catholique de Louvain v Belgii a Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry na Novém Zélandu ve studii vysvětlují, že význam bioluminiscence je pro mořská stvoření důležitější než kdy dřív. „Bylo to často považováno za velkolepou, ale neobvyklou událost na moři, ale vzhledem k rozlehlosti hlubokého moře a výskytu světelných organismů v této zóně je nyní stále více zřejmé, že produkce světla v hloubce musí hrát důležitou roli v uspořádání největšího ekosystému na naší planetě,“ uvedli.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze